e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2009

Ελπιδοφόρος Κοντονής (1927-4.2.2009)

Σε ηλικία 82 ετών απεβίωσε σήμερα στην Αθήνα, όπου μόνιμα ζούσε με την οικογένειά του, ο εκλεκτός συγχωριανός μας Ελπιδοφόρος Κοντονής, γιος του μακαριστού προεφημερίου του Μπανάτου ιερέως Χαραλάμπους Κοντονή και της αείμνηστης πρεσβυτέρας Μαγδαληνής.

Ο μεταστάς ήταν συνταξιούχος της Ελληνικής Χωροφυλακής και, εκτός από την έμφυτη καλοσύνη και την ευπροσηγορία του, διακρινόταν για την εξαίρετη καλλιφωνία του, αλλά και την απαράβατη προσήλωσή του στις τοπικές της Ζακύνθου παραδόσεις και τα έθιμα.

Θεωρούσε τον εαυτό του ευτυχή και ανακουφισμένον, ιδιαίτερα μάλιστα ευλογημένον απ' τον Θεό, όταν βρισκόταν στο γενέθλιο χωριό του, μακριά από τον εγκλωβισμό στην πνιγηρή καθημερινότητα της Αθήνας. Όπως ο ίδιος δήλωνε σε κάθε ευκαιρία, ζούσε τον κάθε χειμώνα του στην πρωτεύουσα, αδημονώντας πότε θα περάσει ο καιρός για να φθάσει το επόμενο Πάσχα ή το Καλοκαίρι και να ξαναβρεθεί στη Ζάκυνθο και μάλιστα στο αγαπημένο του Μπανάτο.

Εδώ στο χωριό μας πλαισίωνε ανελλιπώς το Ψαλτήρι των ναών μας, βοηθώντας σε όλες σχεδόν τις ιερές τελετές και ακολουθίες τους Ψάλτες μας ως βαρύτονος που ήταν και σύμφωνα πάντα με το ιδιάζον της Ζακύνθου εκκλησιαστικό μέλος, το οποίο έφερε μέσα του ως υπαρξιακό γονίδιο και άκουσμα ιερό, όντας "παλαιός των ημερών" Ζακυνθινός.

Αύριο, στις 4 το απόγευμα, θα τον αποχαιρετήσουμε -δικοί, γνωστοί και φίλοι- από τον ναό της Παναγούλας μας, που υπεραγαπούσε και ανέκαθεν ως "παιδί του Ιερού" υπηρετούσε πλάι στον ιερέα πατέρα του. Θα ψάλουμε γι' αυτόν την Εξόδιο Ακολουθία, κρατώντας ως αγαθή ανάμνηση την υποδειγματική απαγγελία του στο "Πιστεύω...", ενώ το στασίδι του στο Ψαλτήρι θα πενθηφορεί ερημωμένο...

Καλέ μας Ελπιδοφόρε, αιωνία σου η μνήμη!

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ήταν από τους Τζαντιώτες εκείνους, στη θέση των οποίων δεν υπάρχει εύκολα διαδοχή...

Ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή του.

Tasos Zarkadis είπε...

Ο Θεός να τον αναπαύει!!! Συγκλονίστηκα! Δεν το γνώριζα!

Το βαρύτονο "Πιστεύω" του είναι σίγουρο πως θα τον ακολουθεί στις μνήμες όλων για πάντα!

ΧΑΡ.ΚΟΝΤΟΝΗΣ είπε...

ΕΙΧΕ ΚΑΡΔΙΑ ΜΙΚΡΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΗΤΑΝ ΓΕΜΑΤΟΣ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. ΓΙΑ ΜΕΝΑ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΘΕΙΟΣ ΜΟΥ.ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΝ ΞΕΧΑΣΩ ΠΟΤΕ.