e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009

Επιμνημόσυνη Δέηση στη Ζάκυνθο για τον Μητροπολίτη Απόστολο

Copyright οπτικοακουστικού υλικού: Πορφύρης

Στις 2 το μεσημέρι σήμερα -ώρα κατά την οποία στο Κιλκίς γινόταν η Εξόδιος Ακολουθία του εκλιπόντος Μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου κυρού ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ- στη Ζάκυνθο, όπου διετέλεσε Ποιμενάρχης από το 1965 έως το 1974, τελέσθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου των Ξένων Επιμνημόσυνη Δέηση για την ανάπαυση της ψυχής του. Αρκετοί κληρικοί και λαϊκοί της Ζακύνθου προσήλθαν για ν' αποδώσουν τιμή στον πάλαι ποτέ πνευματικό τους Πατέρα, οι πλείστοι με δάκρυα στα μάτια. Όλοι διηγούνταν με συγκίνηση στιγμιότυπα καθημερινότητας, με πρωταγωνιστή τον "πατέρα Απόστολο" να δείχνει αγάπη έμπρακτη προς όλους, ιδιαίτερα όμως στα παιδιά και τους αναξιοπαθούντες.

6 σχόλια:

Πέτρος Παράσχης - Γραμματέας Μητρόπολης Ζακύνθου είπε...

Ας έχουμε την ευχή του. Αγάπησε την Ζάκυνθο και ιδιαίτερα τα παιδιά. Όπου βρέθηκε είτε εδώ, είτε τα χρόνια που δεν ήταν Μητροπολίτης στο Βόλο, είτε στο Κιλκίς, τελευταίο σταθμό της επίγειας πορείας του, μέλημά του ήταν να βοηθήσει τους νέους με οικοτροφεία, κατασκηνώσεις και κατηχητικά σχολεία.

Στη Ζάκυνθο ίδρυσε Οικοτροφείο Αρρένων «Αγιοι Ταξιάρχες» και Θηλέων «Αγία Άννα», όταν δεν υπήρχαν τα μέσα μετακίνησης και πολλά παιδιά σπούδασαν με την δική του συμβολή. Ίδρυσε και Σχολή Ραπτικής «Ταβιθά» για κορίτσια στο Καταστάρι. Θεμελίωσε το σημερινό Κέντρο Νεότητας της Μητροπόλεως. Φύτεψε με την βοήθεια ιερέων 1500 ελαιόδεντρα στο Λόγγο του Αγίου, «για να έχουν τα οικοτροφεία λάδι να τρώνε τα παιδιά», όπως έλεγε.

Σήμερα είδα αρκετούς που είχαν ένα καλό λόγο να πουν. Μια κυρία μου είπε, ότι είχε πάει τα παιδιά του Οικοτροφείου Θηλέων στην Κοζάνη εκδρομή, τότε που ήταν Ζακύνθου. Ο μακαρίτης ο Γενναίος Πέττας, γραμματέας της Μητρόπολης μού έχει πεί, ότι ποτέ δεν έπαιρνε χρήματα από το μισθό του. Αυτά πήγαιναν στα Οικοτροφεία κι εάν είχε ανάγκη, πλήρωνε γι’ αυτόν ο ίδιος ο Πέττας. Άλλος ιερέας μού είπε, πως, όταν βρέθηκαν μαζί σε Θεία Λειτουργία σε χωριό και βγήκε δίσκος στην Εκκλησία, είπε στον ίδιο να ρίξει κάτι στο δίσκο και θα τού τα δώσει ο Γενναίος. Άλλος ιερέας μού έχει πει, ότι ξήλωνε το καμηλαύκι του και προσπαθούσε να το ράψει ανάποδα για να κάνει οικονομία.

Τατιάνα Καρύδη είπε...

Αυτά μάλλον τα "συνάντησε" εκεί που πήγε τώρα..

Φωτεινή Παπαντώνη είπε...

Με συγκίνησαν όσα γράφει παραπάνω ο Πέτρος. Αυτά θα τού χρωστάει ο Θεός!!!!

Αισθάνομαι πλούσια που τον συνάντησα στο Κιλκίς το 2004 και πήρα την ευχή του.

P. Kapodistrias είπε...

@ Αγαπητέ Πέτρο,

Ο Ελύτης έχει γράψει το καταπληκτικό "Η αλήθεια μόνον έναντι θανάτου δίδεται"!

Κι εσύ κατέθεσες σπουδαίες μαρτυρίες που αφορούν στην καθημερινή διακονία του Αποστόλου εν Ζακύνθω σε δυσχερείς καιρούς για τον τόπο!

Σ' ευχαριστώ για την συνεισφορά σου στην αρτίωση της πολυδιάστατης φυσιογνωμίας του Μακαριστού προΜητροπολίτη μας και να έχεις πάντα οικογενειακώς την ευχούλα του!

P. Kapodistrias είπε...

@ Ρεγγίνα,

Ακριβώς όπως το λες! Όλα τελειώνουν στον Τάφο. Μάς συνοδεύουν μόνον τα καλά μας έργα, δηλαδή μόνον και μόνον η Αγάπη που δείξαμε!!!

Καλημέρα και μήνα Καλό!

P. Kapodistrias είπε...

@ Φωτεινή μου,

Το Άγιο Ευαγγέλιο λες! Προσυπογράφω και με τα δύο χέρια!