e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Ζακύνθου Χρυσόστομος: "Αφήστε ανοιχτό τον φωταγωγό της Ελπίδας"


ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ Β΄
ΧΑΡΙΤΙ ΘΕΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Προς το Τίμιο Πρεσβυτέριο, τις Μοναστικές Αδελφότητες
και τον Ευσεβέστατο Λαό της εν Ζακύνθω Εκκλησίας


«Υμνούμεν σου, Χριστέ, το σωτήριον Πάθος και δοξάζομέν σου την Ανάστασιν»
(Από την Υμνολογία)

Το γύρισμα του Χρόνου μάς φέρνει για μιαν επιπλέον φορά στην εορτή του Πάσχα, κατά την οποία καλούμαστε να χαρούμε και να πανηγυρίσουμε την περιφανέστατη νίκη της ζωής επάνω στον θάνατο δια της Αναστάσεως του Κυρίου Ιησού.

Όμως, μπορεί η Χαρά να επικρατήσει στις ψυχές μας μόνον ως ημερολογιακός προγραμματισμός ή ως παράγγελμα των εκκλησιαστικών διατάξεων και των εθίμων μας; Αυτός ο προβληματισμός προέρχεται από την κοινή διαπίστωση ότι, παρά τις ευωχίες και τα πανηγύρια, η λύπη δεν απομακρύνεται συνήθως από τις ψυχές των ανθρώπων και, καθώς χαμηλώνουν τα φώτα της γιορτής, το εσωτερικό κενό και η θλίψη ογκούνται και κατακλύζουν τις κοινωνίες μας, υποβοηθούμενες ασφαλώς από τα διάφορα κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα που βασανίζουν συνήθως τους λαούς, εσχάτως μάλιστα και την δική μας πατρίδα.

Η Εκκλησία πάντως, στον σκοτεινό θάλαμο του προσωπικού εγκλεισμού τού καθενός μας, προτείνει ως διέξοδο το φως της Ανάστασης, το οποίο έχει την δυναμική να καθίσταται σωτήριο και ν’ αμβλύνει την κάθε θλίψη, πατάσσοντας το βίωμα της φθοράς που ταλαιπωρεί την καθημερινότητά μας.

Ο Ιησούς δεν είναι ο αφ’ υψηλού ιστάμενος Σωτήρας, αλλά κατέστη ένας από εμάς εκτός αμαρτίας. Προσέλαβε σάρκα, μετέλαβε των ανθρωπίνων πραγμάτων, αποδέχθηκε τον Σταυρό και τον Θάνατο και διάβηκε νικητής την εμπειρία του Άδη, παρέχοντας έτσι στον κάθε εσταυρωμένο της εκάστοτε εποχής την ελπίδα της φωτεινής ημέρας του Πάσχα.

Όποιος έχει προ οφθαλμών το θαυμαστό παράδειγμα του Χριστού, Εσταυρωμένου και Αναστάντος, όποιος μεταβάλλει το αίσθημα της απογοήτευσης σ’ αισθήματα αγάπης και εμπιστοσύνης προς τον «πρωτότοκον εκ των νεκρών» (Κολ. 1,19), μπορεί να πατάξει τις πλοκές του θανάτου που ετοιμάζονται για την ανθρωπότητα κάθε μέρα και με διαφορετικά προσωπεία.

Ως πνευματικός πατέρας και αδελφός Σας, κατανοώ ότι δεν είναι πάντα εύκολα όλα τα παραπάνω, όταν μάλιστα διάφορες Σειρήνες προκαλούν τον σύγχρονο άνθρωπο σε λοξοδρομήσεις. Όμως, αγαπητοί μου, σε κάθε μας βήμα και παρά τους προβληματισμούς ή τις δυσπιστίες, αφήστε ανοιχτό τον φωταγωγό της Ελπίδας, ώστε από εκεί να διοδεύσει η σπίθα της Ανάστασης, η οποία έχει την χαρακτηριστική ιδιότητα να μεταβάλλεται γρήγορα σε πυρκαγιά, που αφενός μεν κατακαίει το κράτος της φθοράς, αφετέρου δε αναζωογονητικά ζεσταίνει ψυχές παγωμένες.

Σε καιρούς ανατρεπτικούς, αυτή την ευχή απευθύνω προς όλους: Την ευεργετική πνοή του αναστάσιμου φωτός στη ζωή και τα έργα μας, ώστε να κατορθώσουμε την προσωπική μας Ανάσταση από τον κάθε είδους τάφο.

Χριστός Ανέστη, αγαπητοί !

Με θερμά, εγκάρδια αισθήματα
Ο Μητροπολίτης
† ο Ζακύνθου Χρυσόστομος

Στη φωτό: Ο Μητροπολίτης Ζακύνθου στη Σάλα του Μητροπολιτικού Μεγάρου, σήμερα το μεσημέρι, κατά την διάρκεια της μαγνητοσκόπησης του ανωτέρω Πασχαλινού του Μηνύματος από τα τοπικά Μ.Μ.Ε.

3 σχόλια:

Βυτιναιος είπε...

Εύχομαι καλή Ανάσταση, σε σας και σε όλους τους πιστούς φίλους σας.

Διονύσιος Β. Ποταμίτης (Σουμάκης) είπε...

Νὰ σὲ χαιρόμαστε, Χρυσόστομε!
Πάντα λίγα λόγια, Λόγου μεστά!


Υ.Γ. Τέλειο ἐπίθετο γιὰ τὴ Μανούλα μας τὴν Ἐκκλησία: «Φωταγωγός». Χρυσόστομος ὄντως Χρυσόστομος!

Captain I.Leftakis είπε...

Ευγε του ᾽Πισκοπου μας και καλη Ανασταση σ´ουλους