e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

Νεομάρτυς Θεόφιλος, το ευώδες άνθος της Ζακύνθου

Γράφει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας 


Δεν μπορούμε να μη στρέψουμε σήμερα οι Ζακυνθινοί και όλοι οι Φιλάγιοι τα μάτια της ψυχής μας προς τον νεαρό Άγιό μας, τον Νεομάρτυρα Θεόφιλο, ο οποίος θανατώθηκε στη Χίο από τους Αγαρηνούς, σαν σήμερα, στις 24 Ιουλίου του 1635, με τον δια πυράς θάνατο, σε ηλικία μόλις 18 ετών, επειδή δεν δέχτηκε να αλλαξοπιστήσει. 

Ο νεαρός Θεόφιλος Μαραμπελιώτης, γεννημένος το 1617 στη Ζάκυνθο, γόνος οικογένειας ποπολάρων, ακολουθώντας, λόγω οικονομικής μάλλον δυσπραγίας, έφηβος, το επάγγελμα του ναυτικού, πορευόταν ουσιαστικά την οδό για τον πλουτισμό που χορηγεί η μέθεξη του Θεού. Με την ξενιτεία του έγινε οικείος της ουράνιας πατρίδας, όπου, με το ίδιο το καμένο Σώμα του, εσαεί πολιτογραφήθηκε. Με την έξοδό του στο άγνωστο και άκρως ριψοκίνδυνο πέλαγος της οθωμανικής καταδυναστείας εισόδευσε Αθλοφόρος στο "νέφος των μαρτύρων" (Εβρ. 12,1) του Θεού, "γνωσθείς υπ' αυτού" (Γαλ. 4,9) ως Νεομάρτυς.

Ως ταπεινή συμμετοχή του ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ στην ιερή μνήμη του, αντιγράφουμε νεότερο Απολυτίκιο και Μεγαλυνάριό του από την Ακολουθία, την οποία εποίησε μεταξύ 1990-1991 ο μακαριστός Αγιορείτης Μοναχός Γεράσιμος Μικραγιαννανίτης, κατά παραγγελίαν της Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου Ζακύνθου.


ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟΝ
Ήχος α΄. Της ερήμου πολίτης.
Εκ Ζακύνθου βλαστήσας Νεομάρτυς Θεόφιλε, εν τη Χίω νομίμως τον αγώνα διήνυσας, και ήχθης ώσπερ θύμα λογικόν, Χριστώ προσενεχθείς δια πυρός, δια τούτο σου την μνήμην την ιεράν, τιμώμεν ανακράζοντες. Δόξα τω παρασχόντι σοι ισχύν, δόξα τω σε στεφανώσαντι, δόξα τω χορηγούντι δια σού, ημίν χάριν και έλεος.

ΜΕΓΑΝΥΝΑΡΙΟΝ
Χαίροις ω Θεόφιλε Αθλητά, άνθος της Ζακύνθου, πανευώδες και ευθαλές, χαίροις ο εν Χίω, δια πυρός αθλήσας και προσαχθείς ως θύμα, Χριστώ ευπρόσδεκτον.

[Εικόνα του νεομάρτυρα Θεοφίλου, δια χειρός Ιωάννου Γιατρά, 1994, στον ναό Παναγούλας Μπανάτου].

1 σχόλιο:

Χρήστος είπε...

Να έχουμε την ευλογία του Αγίου Θεοφίλου.Είμαι από την Δράμα δεν γνώριζα τον Άγιο Θεόφιλο πριν έξι μήνες μου παρουσιάστηκε στον ύπνο μου .Να μας αξιώσει ο θεός να προσκυνήσουμε την εικόνα του .