e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή, 14 Νοεμβρίου 2010

Habemus Δήμαρχο, τον Στέλιο Μποζίκη!


Δήμαρχος Ζακύνθου εξελέγη πριν λίγο ο σημερινός Δήμαρχος Αρκαδίων και συνενορίτης μας Στέλιος Μποζίκης και ο συνδυασμός του υπό την επωνυμία "Μαζί για τη Ζάκυνθο", με ποσοστό 59,52%. Η εκλογική μάχη δόθηκε -ως γνωστόν- έναντι τού μέχρι τώρα Δημάρχου Αρτεμισίων Αντώνη Αντίοχου-Μπαλιακρά.

Βασική και αμετακίνητη αρχή μας μέχρι τώρα -όπως έχουμε, άλλωστε, υποχρέωση- ήταν και είναι η μη ανάμειξη στα προεκλογικά πράγματα. Όμως, τώρα, που έχουμε μπροστά μας νέο, εκλελεγμένο Δήμαρχο του ενιαίου πλέον Δήμου Ζακύνθου, μπορούμε μαζί με όλους να ευχηθούμε στον Εκλεκτό του Ζακυνθινού Λαού, να έχει υγεία και καθαρό λογισμό, τόσον αυτός όσο και οι συνεργάτες του, ώστε να σκέπτονται και να δρουν υπέρ του συμφέροντος τής "ωραίας και μόνης" (κατά Κάλβον) Ζακύνθου και του "πάντοτ' ευκολοπίστευτου και πάντα προδομένου" (κατά Σολωμόν) Λαού μας!
π. Π. Κ.

Ο Επίσκοπος Μοζαμβίκης λειτούργησε σήμερα στο χωριό του, τον Αγκερυκό Ζακύνθου


Σήμερα το πρωί ο Επίσκοπος Μοζαμβίκης κ. Ιωάννης τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στο γενέθλιο χωριό του, τον Αγκερυκό. Ο κεντρικός ναός των Αγίων Κηρύκου και Ιουλίττης ήταν κατάμεστος από τους συγχωριανούς, οι οποίοι θέλησαν να δουν εκ του σύνεγγυς  και να ευχηθούν στο βλαστάρι τους, που ήδη μεταφυτεύτηκε στη Μοζαμβίκη, για να εργασθεί εκεί ιεραποστολικά.


Έψαλε θαυμάσια, κατά το ζακύνθιο ύφος της Ψαλτικής, η καλλίφωνη Χορωδία του Παναγιώτη Μαρίνου. Μεταξύ των Χορωδών ο πολυταλαντούχος βαρύτονος Διονύσης Σούρμπης.
Στο ιερό Βήμα παρέστη συμπροσευχόμενος ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος.


Στο κήρυγμά του ο Θεοφιλέστατος Μοζαμβίκης, αφορμώμενος από την Παραβολή του Καλού Σαμαρείτη, υπογράμμισε τη χρεία και το χρέος της Αγάπης, όχι μόνον προς τον πλησίον ή τον ημέτερο, αλλά κυρίως στον ξένο, τον εχθρό, τον αλλόδοξο και αλλόφυλο, κάτι βεβαίως που πρεσβεύει η Εκκλησία μας, δρώντας ιεραποστολικά στις εσχατιές του Κόσμου.
Σ' ένα δεύτερο επίπεδο, αναφέρθηκε με λόγια ευγνωμοσύνης και αγάπης, τόσο για τον Γέροντά του Σεβ. Ζακύνθου, ο οποίος τού παραστάθηκε ως παραγματικός πατέρας στην ορφάνια του, όσο και στους ταπεινούς ιερείς του χωριού του, οι οποίοι -με τον τρόπο του ο καθένας- τού ενστάλαξαν στην ψυχή την κλίση προς την ιερωσύνη, αλλά και την αγάπη στον συνάνθρωπο.


Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Ζακύνθου, αναφερόμενος με φανερή συγκίνηση στην απλότητα και την ταπείνωση του πνευματικού του παιδιού, το οποίο ανήλθε επάξια στον τρίτο βαθμό της Ιερωσύνης, καλούμενος να διακονήσει ως προεστός σε μια πολυαπαιτητική γωνιά της Αφρικής.


Στο τέλος, με πολύ συγκινητικά λόγια, ο Εφημέριος του ναού Οικονόμος Διονύσιος Φαραός, εξέφρασε την πασχαλινή χαρά όλων των ενοριτών για την ανάδειξη του συγχωριανού τους στην επισκοπική αξία και προσέφερε στον νέο Επίσκοπο -σπλάχνο από τα σπλάχνα του Αγκερυκού- δύο δώρα: Ένα ασημένιο εγκόλπιο...


... και ένα παλαιό Ευχολόγιο, που ανήκε στον παππού του κ. Ιωάννη, τον μακαριστό ιερωμένο Δαμιανό Τσαφταρίδη, ο οποίος ήταν πρόσφυγας από τον Πόντο και κατέφυγε στον Αγκερυκό του Zante μας, μετά τον Μεγάλο Ξεριζωμό και τη Γενοκτονία των αρχών του 20ού αιώνα.


Ο Επίσκοπος Ιωάννης θεώρησε το δώρο αυτό ως το πολυτιμότερο από όσα έλαβε μέχρι τώρα επί τη προαγωγή του κι ευχαρίστησε όλους πάλι και πάλι, ζητώντας την ευχή των συγχωριανών του (ζώντων και τεθνεώτων), καθώς αναχωρεί οσονούπω για τη Μοζαμβίκη. Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες το απόγευμα επισκέφτηκε το Κοιμητήριο του χωριού και τέλεσε τρισάγια σε όσο περισσότερους κεκοιμημένους μπόρεσε!!!


Το μεσημέρι ο Μοζαμβίκης παρέθεσε γεύμα στον Μητροπολίτη Ζακύνθου, τους παρεπιδημούντες Επισκόπους, τους φίλους του Ιερείς, τους συγγενείς και τους φίλους του, σε παραδοσιακό Εστιατόριο της περιοχής. Με την προνοητικότητα που τον διακρίνει, ο κ. Ιωάννης θυμήθηκε τα σημερινά Γενέθλια του θεοφιλεστάτου Επισκόπου Φωτικής κ. Διονυσίου και τον τίμησε δεόντως:  
Κατά την διάρκεια της εορταστικής συνάντησης οι παρευρισκόμενοι -εκφράζοντας τη χαρά τους- απέδωσαν ωραίες παραδοσιακές αρέκιες.