e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Το ενοριακό φυλλάδιο "Ορθόδοξη Κατάρτιση" (1987-2006)




Κάνοντας άλμα στη μνήμη της ενοριακής ιστορίας μας, ανατρέχουμε σήμερα στην Ορθόδοξη Κατάρτιση, το ταπεινό εκκλησιαστικό δελτίο / φυλλάδιο του Μπανάτου, το οποίο πάντως υπήρξε ο πρόδρομος του διαδικτυακού Νυχθημερόν, στο οποίο βρίσκεσθε ολοένα.



Αποτέλεσε τον τρόπο επαφής του Εφημερίου με τους Ενορίτες του Μπανάτου, κυρίως με αυτούς οι οποίοι δεν είχαν συχνή σχέση με το Ναό, για τους οποίους υπήρχε η πρόθεση να πληροφορηθούν για τα τεκταινόμενα στην εκκλησιαστική ζωή (ορθοδοξία και ορθοπραξία), εκπαιδεύοντας ταυτόχρονα, τρόπον τινά, τον λαό της περιφέρειάς μας για σημαντικές στιγμές της τοπικής ιστορίας, αλλά και κάποιες αδρές αναφορές στα Γράμματα, τις Τέχνες, τη γενικότερη Ιστορία της Ζακύνθου και όχι μόνον.



Το πρώτο φύλλο της Ορθόδοξης Κατάρτισης κυκλοφόρησε δειλό και δισέλιδο τον Ιούνιο του 1987 και το τελευταίο τον Μάρτιο του 2006, γνωρίζοντας συνολικά 68 φύλλα, πολλές φορές διπλά ή τριπλά, παρότι ξεκίνησε ως μηνιαίο δελτίο. Από αυτά επιλέγουμε, δείγματος χάριν, να δημοσιεύσουμε τέσσερα: Το υπ' αριθμόν 1 (1987), το 12 (1990), το 26-28 (1995) και το 66-68 (2006).



Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, δεν ήταν χρηστικό και σχεδόν καθόλου αποδοτικό να συνεχίσει υπό αυτή τη μορφή να εκδίδεται. Η διαδικτυακή μορφή κρίθηκε προσφορότερη στην εποχή της Τεχνολογίας, κάτι που ουδέποτε -ως Ενορία- μετανιώσαμε. Μέσα από το Νυχθημερόν, που -σημειωτέον- εγκαινιάσθηκε ως ιστότοπος τον Μάιο του 2007, τα οφέλη εκατέρωθεν είναι ασύγκριτα, ενώ οι δυνατότητες αποδεικνύονται ασύλληπτες. Ούτως ή άλλως και μεγάλες εφημερίδες (π.χ. Το Βήμα), παύουν να εκδίδονται έντυπα και αποκτούν δική τους γωνιά στο ίντερνετ, απ' όπου ξανοίγονται στον κόσμο. Έτσι πράξαμε λοιπόν προ τετραετίας κι εμείς: Ορθόδοξη Κατάρτιση Νυχθημερόν προς το μέλλον!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: