e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Πρώτη επίσκεψη του Επισκόπου Μοζαμβίκης στους Ορθόδοξους της Beira


Χθες ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μοζαμβίκης κ. Ιωάννης ταξίδεψε αρκετά μακριά από την έδρα του, την πρωτεύουσα Maputo, καθώς μετέβη 718 χιλιόμετρα βόρεια, στην πόλη Beira, η οποία είναι επίσης παραθαλάσσια προς τον Ινδικό Ωκεανό, με χρώμα αποικιακό και εμφανή τα σημάδια της παρακμής και της φτώχειας, όπως μαρτυρούν οι φωτογραφίες, που μόλις λάβαμε από εκεί.


Στην πόλη αυτήν, την Μπεΐρα, κατέφθασαν οι πρώτοι Έλληνες μετανάστες της νοτιότερης Αφρικής, δεδομένου ότι αποτελούσε την κύρια πύλη εισόδου μεταναστών προς την ενδοχώρα της αφρικανικής ηπείρου. 


Εκεί, από το 1876, υπήρξε Ελληνική Κοινότητα σε πλήρη ακμή, την οποία ίδρυσαν Έλληνες από το Αιγαίο (Κάρπαθο και Κάσο), την Κρήτη, τα Ιόνια Νησιά και αλλού, οι οποίοι επιδίδονταν στο εμπόριο. 


Στους κατοίκους της γύρω περιοχής δίδαξαν πώς καλλιεργείται ο καπνός, ενώ δούλευαν στην κατασκευή του σιδηροδρομικού δικτύου, το οποίο εξυπηρετούσε τη συγκοινωνία με τη Νότιο Αφρική και τη Ροδεσία. Στην καλύτερή τους εποχή οι Έλληνες ανέρχονταν σε 3.000.


Από το 1876 άρχισε η ανέγερση του περικαλλούς Ναού της Αγίας Τριάδος, ο οποίος θεωρείται και είναι ο αρχαιότερος ορθόδοξος ναός στη νοτιότερη Αφρική.


Το 1927, οι Έλληνες, για τις εκπαιδευτικές ανάγκες τους, ίδρυσαν σχολείο, το επονομαζόμενο "Pythagoras School".


Συν τω χρόνω η Κοινότητα -δυστυχώς- περιέπεσε σε πλήρη και αποκαρδιωτική παρακμή, τα δε κτήρια παραδόθηκαν στον πανδαμάτορα Χρόνο για να τα "περιποιηθεί", όπως μόνον εκείνος ξέρει... 


Με πρωτοβουλία του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ. Θεοδώρου Β΄, τότε που ήταν Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε, η δε Μοζαμβίκη ανήκε σε Αυτόν, περιήλθαν στην δικαιοδοσία εκείνης της Μητροπόλεως και στη συνέχεια, με τη Χορηγία της Βουλής των Ελλήνων, αποκαταστάθηκαν αξιοπρεπώς και μπορούν με κάποια ευπρέπεια να στεγάσουν την ιεραποστολική προσπάθεια της νέας Επισκοπής  και του Προεστού της, αν και πάλι έχουν περάσει κάποια χρόνια από την εποχή εκείνη.
 

Ο κ. Ιωάννης, φανερά συγκινημένος αλλά αποφασιστικός, έφθασε και σε αυτόν τον τόπο της διακονίας του και πρωτοσυναντήθηκε με τους ντόπιους Ορθόδοξους και λιγοστούς Έλληνες, οι οποίοι πληροφορήθηκαν την έλευσή του.


Στον ναό της Αγίας Τριάδος τέλεσε Δοξολογία, ευχαριστώντας πάλι και πάλι τον Θεό για την ύψιστη τιμή που τού επεφύλαξε: Να ψάχνει και να βρίσκει τους Ολίγους, τους οποίους τού εμπιστεύτηκε το δευτερόθρονο Πατριαρχείο της Ορθοδοξίας μας, προσπαθώντας να τούς αυξήσει, στο όνομα Εκείνου!


Με κέντρο και αφετηρία τον Ναό της Αγίας Τριάδος σχεδιάζει, στο οικοδομικό αυτό συγκρότημα, να στεγάσει το πρώτο ολοκληρωμένο Ορθόδοξο Ιεραποστολικό Κέντρο στη Μοζαμβίκη.


Μια περιδιάβαση στην πόλη της Beira, μπορείτε να κάμετε στον Ίσκιο του Ήσκιου, με ένα κλικ εδώ.

1 σχόλιο:

Μαρία Σ είπε...

Μένω εκθαμβη για τα εργα των Ελλήνων της διασποράς.
Οι Ελληνες εκτός μεγαλουργουν και εντός αναλώνονται σε τσακωμούς και εγωισμούς!
Είμαι σίγουρη οτι ο επίσκοπος Μοζαμβίκης θα μεγαλουργήσει!
ο θεός να τον εχει καλά.