e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Η Αγιογράφος Μοναχή Ολυμπιάς, σε ταινία του Μαθιού Γιαμαλάκη-Μαρτζώκη (1996)

Η Μοναχή Ολυμπιάς είναι γνωστή ως έγκριτη αγιογράφος, από τους πιστότερους εκφραστές της βυζαντινής τέχνης, συνεχίζοντας μάλιστα την παράδοση, που ανέστησε με το έργο του, ο δάσκαλός της Φώτης Κόντογλους (1895-1965). Καταγόμενη από τα Χανιά της Κρήτης, η κατά κόσμον Θωμαΐς Βασιλάκη, ασκήθηκε στη μοναχική ζωή τής Μονής "Μητρός Ηγαπημένου" στήν ιερή νήσο Πάτμο, ασκώντας παράλληλα και την αγαπημένη τέχνη τής αγιογραφίας, στην οποίαν από νωρίς αφοσιώθηκε. Περισσότερα βιοεργογραφικά στοιχεία, βλ. στο κείμενο του Καθηγητή Νίκου Ζία, "Η αγιογράφος Ολυμπιάς", στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Μυριόβιβλος, εδώ.


Με χαρά ανακοινώνουμε σήμερα ότι ανακαλύψαμε μιαν άγνωστη κι εκ βαθέων συνέντευξή της, διάρκειας έξι περίπου λεπτών, σ' ένα φίλμ για την Πάτμο, του Κρητικο-ζακυνθινού ζωγράφου και σκηνοθέτη Μαθιού Γιαμαλάκη - Μαρτζώκη, που ζει μόνιμα στη Σουηδία. Τιτλοφορείται "ΟΛΑ ΤΑ ΔΕΙΛΙΝΑ. Το νησί και ο γυμνός κολυμβητής", παραγωγής 1996 και στην διάρκειά του αποτυπώνονται διάφορες ενδιαφέρουσες μορφές της Πάτμου, όπως τις αποτύπωσε ο ποιητικά περιηγητικός -εντέλει επαναστατικός- φακός του Γιαμαλάκη, μεταξύ των οποίων η περιώνυμη Αγιογράφος!!!

Ο ίδιος ο Γιαμαλάκης, με την ευγένεια που τον διακρίνει, μάς επέτρεψε να προβάλουμε το φιλμ από το πολυπεριοδικό μας, κάτι που ήδη πραγματοποιούμε στον ίσκιο του Ήσκιου, εδώ. Για τη χρεία όμως της παρουσίασης της αείμνηστης Μοναχής Ολυμπιάδος, την ξαναπροβάλουμε παρακάτω, γνωρίζοντάς Σας ότι το περί της Αγιογράφου απόσπασμα βρίσκεται μετά του χρονικού διαστήματος του φιλμ 44΄40΄΄ και 51΄22΄΄. Θερμές ευχαριστίες στον Φίλο Σκηνοθέτη και καλή θέαση σε όλους!


Δεν υπάρχουν σχόλια: