e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

"Η Σιωπηλή Σχολή", ένα ντοκιμαντέρ για τη φιμωμένη Θεολογική Σχολή της Χάλκης



Το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.), τιμώντας την 50ή επέτειο της αποφοιτήσεως του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου από την Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης, υλοποίησε, μαζί με Έλληνες και Τούρκους ιστορικούς, το ντοκιμαντέρ «Η Σιωπηλή Σχολή», που προβάλλουμε σήμερα στο πολυπεριοδικό μας. Στο ντοκιμαντέρ αυτό παρουσιάζεται μια αναδρομή στην ιστορία της Σχολής από την ίδρυσή της, το 1844, μέχρι και το κλείσιμό της, το 1971.

Η ερευνητική ομάδα του ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ., έπειτα από πολύμηνη ιστορική έρευνα, ταξίδεψε σε Χάλκη, Κωνσταντινούπολη, Κάλυμνο και Θεσσαλονίκη για τις ανάγκες των γυρισμάτων. Συνάντησε και πήρε συνέντευξη από πρώην μαθητές της Σχολής, καθηγητές, αλλά και από τον Ηγούμενο της Μονής. Συνέντευξη παραχώρησε και ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο οποίος -σημειωτέον- αποφοίτησε από τη Σχολή το 1961.

Τη σκηνοθετική ευθύνη είχαν η Ειρήνη Σαρίογλου και η Μαρίνα Λεοντάρη, ενώ την πρωτότυπη μουσική συνέθεσε ο Βασίλης Δημητρίου. Το έργο υλοποιήθηκε σε συμπαραγωγή με την ΕΡΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: