e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Νέα περίοδος πνευματικής σποράς στην Επισκοπή Μοζαμβίκης








Χαράς ευαγγέλια από την Ιερά Επισκοπή Μοζαμβίκης! Η νέα πνευματική περίοδος τής εν Μοζαμβίκη Εκκλησίας άρχεται με σημαντικά νέα.

Κατ' αρχήν, με απόφαση της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, απεσπάσθη ήδη και βρίσκεται στο Μαπούτο ο Πρεσβύτερος Κωνσταντίνος Ξανθόπουλος, πολυταλαντούχος κληρικός, ο οποίος δέχθηκε να συνδράμει το έργο του θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μοζαμβίκης κ. Ιωάννου.

Με την ευχή πάντα και την ευλογία του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄, ο κ. Ιωάννης διόρισε την προηγούμενη εβδομάδα τον π. Κωνσταντίνο Εφημέριο του Ορθόδοξου Καθεδρικού Ναού, αλλά και Αρχιερατικό Επίτροπο της Επισκοπής, ώστε να υπάρξει συν-Κυρηναίος τόσο στο λειτουργικό, όσο και στο διοικητικό έργο. 

Συνάμα, αξιοποιώντας ο κ. Ιωάννης τα πολλά προσόντα που περικοσμούν τον π. Κωνσταντίνο, τού ανέθεσε χρέη Δασκάλου της Ελληνικής Μητρικής Γλώσσας και του Ελληνικού Πολιτισμού στο Ελληνικό Σχολείο της Παροικίας, δίπλα στην Επισκοπή, επί της οδού Αv. Ahmed Toure No. 59. Τα μαθήματα αφορούν σε όσους (παιδιά και μεγαλύτερους) επιθυμούν να προσλάβουν στοιχεία του Ελληνικού Πολιτισμού. Προς τούτο, συγχρόνως με τα μαθήματα των Ελληνικών, θα παραδίδονται και μαθήματα Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών, Μουσικής, Θεάτρου και Eλληνικής Μαγειρικής. Εννοείται, όλα τα μαθήματα θα είναι ΔΩΡΕΑΝ.

Εκτός των ανωτέρω, μια άλλου είδους πρωτοβουλία έτυχε ευμενών σχολίων αμέσως μόλις υλοποιήθηκε: Άρχισε στην τέλεση της Θείας Λειτουργίας η χρήση, εκτός της Ελληνικής Γλώσσας, τριών άλλων γλωσσών: Πορτογαλικών, Αγγλικών και Ρωσικών, καθώς εκτιμήθηκε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να υπάρξει μέριμνα για το πολύγλωσσο εκκλησίασμα του Μαπούτο.

Εξάλλου, την προσεχή εβδομάδα πρόκειται να αναχωρήσουν για την Κένυα τρεις Χριστιανοί Ορθόδοξοι Μοζαμβικάνοι, για να σπουδάσουν στην Θεολογική Ακαδημία της Κένυας. Και με αυτό τον τρόπο, ευελπιστεί ο Επίσκοπος κ. Ιωάννης, να ενισχυθεί το έμψυχο δυναμικό της Επισκοπής του με νέους ανθρώπους, οι οποίοι, μόλις επιστρέψουν από τις σπουδές τους, θα δώσουν  νέα πνοή και ορθόδοξη μαρτυρία στην Μοζαμβίκη.

Και κάτι επιπλέον: Ήδη τέθηκε αυτές τις ημέρες σε κυκλοφορία ένα φύλλο, εν είδει εφημερίδας, γραμμένο από τον π. Κωνσταντίνο στα πορτουγέζικα, που αφορά σε γνωριμία των πιστών με το ευαγγελικό ανάγνωσμα της κάθε Κυριακής, μαζί με ανακοινώσεις της Επισκοπής. Πρόκειται για το "Φως Χριστού". Δείτε, μ' ένα κλικ στον τίτλο, ευθύς παρακάτω, το φύλλο της χθεσινής Κυριακής:

Δεν υπάρχουν σχόλια: