e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2011

Ολοκληρώθηκε η μπαρόκ διακόσμηση των ξυλογλύπτων της Παναγούλας ΜπανάτουΜε πολύ μεγάλη χαρά αναγγέλλουμε προς τους Ενορίτες και Φίλους μας ότι ολοκληρώθηκε και ήδη μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές στην εικαστική - αναγγενησιακή παρέμβαση, που πραγματοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια στα μπαρόκ ξυλόγλυπτα των τοίχων του ναού της Παναγούλας μας, εδώ στο Μπανάτο. Το έργο -ως γνωστόν- έχει ανατεθεί στον Ζακύνθιο εικαστικό (ζωγράφο - αγιογράφο - γλύπτη - οροφογράφο) Διονύση Πάλμα και αυτές τις ημέρες φθάσαμε σε αίσιο πέρας. Για την δεύτερη φάση του έργου, ο ναός έμεινε κλειστός αμέσως μετά το εφετινό Δεκαπενταύγουστο και πρόκειται να ξαναλειτουργηθεί την Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2011, στην εορτή της Αγίας Βαρβάρας.

Ο καλλιτέχνης ανέλαβε το έργο πριν από την έκρηξη της οικονομικής κρίσης και ήδη έχει πληρωθεί κατά το ήμισυ της τιμής του  όλου έργου. Προς τιμήν του είναι ότι φέτος, στην δεύτερη φάση, κατά την οποίαν και η Ενορία μας ως ΝΠΔΔ υποπίπτει ολοένα σε οικονομικό μαρασμό, προσφέρθηκε να εργασθεί, επιθυμώντας να μην αφήσει το τεχνούργημά του ημιτελές, αλλά μάς εμπιστεύεται να εξοφλήσουμε τις υποχρεώσεις μας σε βάθος χρόνου. Με αυτή την ηθική δέσμευση καλούμε τους ευαίσθητους Ενορίτες και Φίλους, από το υστέρημά τους να συνδράμουν στην εξόφληση του μεγάλου αυτού έργου. Πληροφορίες στο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της Ενορίας μας.

Χρειάζεται να θυμηθούμε ότι ο ναός ξεκίνησε να οικοδομείται το 1972, τα Εγκαίνιά του έγιναν το 1980 και τώρα μόλις φθάνει στην αρτίωσή του, εν τω μεταξύ όμως ο χρόνος επιφέρει τις ανάλογες φθορές. Που σημαίνει ότι, ενώ τώρα τελειώνει, ταυτόχρονα και φθείρεται.

Αν κάποιοι μάλιστα ενδεχομένως αναρωτηθούν, γιατί σε καιρό τέτοιας Κρίσης, εμείς επιμένουμε να συνεχίζουμε το έργο, ας συλλογισθούν ότι οι προπάτορές μας δημιούργησαν σημαντικότατα έργα εκκλησιαστικής (και όχι μόνον) τέχνης, σε καιρούς πέτρινους, κυριολεκτικά από το υστέρημά τους. Οπότε κι εμείς έχουμε χρέος να συνεχίσουμε την παράδοση εκείνων και να αντισταθούμε με πολιτισμικά έργα (το κατά δύναμιν βέβαια) στην πλημμυρίδα των πολλαπλών προβλημάτων που θέλει να μάς οδηγήσει όχι μονάχα στην κατάθλιψη, αλλά στον χαμό!

Για το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο 
Ο Εφημέριος
π. Παναγιώτης

Στη φωτό: Μαζί με τον Εφημέριο, ο καλλιτέχνης Διονύσης Πάλμας με τις δύο πολύτιμες καλλιτέχνιδες βοηθούς του Κορνηλία Κουράση και Κατερίνα Κοντονή-Τσοχαντάρη, σήμερα το πρωί, κατά την διάρκεια των τελευταίων λεπτομερειών επί των ξυλογλύπτων.

Διανομή αντιτύπων της Καινής Διαθήκης στα Γυμνάσια της Ζακύνθου


Μια συνήθεια της τοπικής Εκκλησίας της Ζακύνθου, την οποία πρωτοεφάρμοσε ο Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, ως Μητροπολίτης Ζακύνθου, συνεχίζει αυτές τις ημέρες ο νέος Μητροπολίτης του τόπου μας κ. Διονύσιος Δ΄. Επισκέπτεται όλα τα Γυμνάσια του νησιού και, αφού χαιρετά τους μαθητές και τους δασκάλους τους, με λόγους φιλικούς και εποικοδομητικούς, διανέμει δωρεάν στους μαθητές της Β΄ τάξης του Γυμνασίου αντίτυπα της Καινής Διαθήκης, την οποία διδάσκονται τα συγκεκριμένα παιδιά στο πλαίσιο του μαθήματος των Θρησκευτικών. Με τον τρόπο αυτόν, το βιβλίο των βιβλίων μπαίνει στα σπίτια 600 περίπου μαθητών κάθε χρόνο, πολύτιμη παρακαταθήκη για όσους το ανοίξουν και αντλήσουν λόγο αυθεντικής ζωής

Αν θέλουμε μάλιστα να κάνουμε έναν απολογισμό, χάριν παραδείγματος, κατά την 17ετή αρχιερατεία Χρυσοστόμου Β΄ του Συνετού μοιράστηκαν 10.200 αντίτυπα και ήδη υπάρχουν στις βιβλιοθήκες ισάριθμων οικογενειών!

Οι ανωτέρω δημοσιευόμενες φωτογραφίες προέρχονται από την σημερινή επίσκεψη του Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄ στην Ενορία μας στο Γυμνάσιό μας, εδώ στο Μπανάτο, και λήφθηκαν από τον Σπύρο Νέγκα, για λογαριασμό του Νυχθημερόν.