e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Άι Νικόλας ο Περαστός και η στεφανωμένη Κολόννα του


Κάθε χρόνο, στις 10 Μαΐου, η Ζάκυνθος από άκρη σε άκρη -ως γνωστόν- γιορτάζει αναστάσιμα και ανοιξιάτικα την Πάροδο από το νησί μας του τιμίου Λειψάνου του Αγίου Νικολάου, Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας, που συνέβη την Άνοιξη του 1087, μετακομιζόμενο στο Μπάρι της Ιταλίας. 

Στο Μπανάτο γιορτάζουμε το ιστορικό αυτό γεγονός, χαροποιό κι ευφρόσυνο, τόσο στο εξωκλήσι του Αγίου Νικολάου στα Καρκαναίικα [επί αυτού θα υπάρξει επόμενη ανάρτηση], αλλά και στην "Κολόννα" (ήτοι το αναμνηστικό προσκυνητάρι) του Άι Νικόλα στη Λουρίδα Μπανάτου, όπου υπήρχε πάλαι ποτέ ο ομώνυμος ναός των Στραβοποδαίων, αφανισμένος στα νεότερα χρόνια. 

Κάθε χρόνο, η γειτονική Οικογένεια του Χρήστου Στραβοπόδη, ξανασβεστώνει την κατάδρομη "Κολόννα", ξεσκονίζει σεβαστικά το Κόνισμα του Αγίου "τση γης και του πελάου", ξεπλένει το καντηλάκι του και, πάνω στον απέριττο σιδερένιο σταυρό, τοποθετεί το ευωδιαστό στεφάνι από ζακυθινά φιόρα, που πλέκει η κυρά Θοδώρα, την οποίαν απόψε -όλως τυχαίως- "συνέλαβε" ο φακός του Νυχθημερόν επί το έργον!!! 

Και από χρόνους!!!
π. Π. Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: