e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Φωτομνήμες από τον εκλιπόντα Πατριάρχη Αντιοχείας Ιγνάτιο (+5.12.2012)

Ανασκαλεύει αρχεία και παρουσιάζει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας









Όπως ήδη έχει ανακοινωθεί, σήμερα το πρωί ο Πατριάρχης τής Μεγάλης Θεουπόλεως Αντιοχείας, Συρίας, Αραβίας, Κιλικίας, Ιβηρίας και πάσης Ανατολής ΙΓΝΑΤΙΟΣ πέρασε στην Αιωνιότητα, στην προχωρημένη ηλικία των 92 ετών (1912-2012). 

Πένθιμης ευκαιρίας δοθείσης ανοίγουμε το Αρχείο μας και ανασύρουμε φωτο-μνήμες από το ημέτερο ταξίδι στο κέντρο τού Πατριαρχείου Αντιοχείας, στην πρωτεύουσα τής χειμαζόμενης σήμερα Συρίας, την όμορφη Δαμασκό, όπου συναντήσαμε τον αξιομνημόνευτον αυτόν εκκλησιαστικό άνδρα και προεστώτα του τρίτου των πρεσβυγενών Πατριαρχείων. Εκεί μάς δέχτηκε αυτοπροσώπως με πολλή καλοσύνη, ιδιαίτερα χαρούμενος μάλιστα από τον δικό μας επικεφαλής, τον Σεβ. Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Χρυσόστομο Β΄ (σήμερα Δωδώνης) [φωτό 2]. Μάς μίλησε για τις άριστες διορθόδοξες σχέσεις -εν προκειμένω των Εκκλησιών Αντιοχείας και Ελλάδος- και πόσο αγαπά τούς Έλληνες!

Στην 3η φωτό, ο γράφων ασπάζεται το χέρι του, ενώ στο βάθος είναι ο τότε Διάκονος Νικόλαος Κλάδης (σήμερα Αρχιμανδρίτης Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών) και δεξιά ο Αρχιμανδρίτης Γεράσιμος Πετρολέκας (Εφημέριος Μολάων). Στην 4η φωτό: Αριστερά ο Αρχιμανδρίτης Θεόκλητος Λαμπρινάκος (τώρα Πρωτοσύγκελλος Ι. Μητροπόλεως Μεσσηνίας), στο κέντρο π. Π. Κ. και δεξιά ο Αρχιμανδρίτης Γεράσιμος Πετρολέκας. 

Ευχόμαστε και προσευχόμαστε ο Άγιος Θεός να δεχθεί στην στοργική Αγκάλη Του την ψυχή τού μεταστάντος, το δε Πανάγιο Πνεύμα ν' αναδείξει άξιο διάδοχο γι' αυτήν την ευαίσθητη περιοχή, όπου 1.000.000 Ορθόδοξοι αναμένουν Παραμυθία από Πνευματικό Πατέρα στο ύψος των δυσοίωνων περιστάσεων! 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ευρύτερο αφιέρωμα στον βίο και την πατριαρχική δραστηριότητά του, όπως κι εκτίμηση για την αυριανή τής εν Αντιοχεία Ορθοδοξίας ετοιμάζει ήδη ο συνεργάτης μας Roni Bou Saba, φιλόλογος και θεολόγος, την οποία θα αναρτήσουμε εντός τής ημέρας. Μείνετε συντονισμένοι στο ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: