e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή, 15 Ιανουαρίου 2012

Επιτυχώς η 7η δράση του "Αληθώς", με διάλεξη του π. Δανιήλ Μπιάζη περί νέων θρησκευτικών κινημάτων
Το "Αληθώς", το Μορφωτικό Κέντρο Λόγου της Ενορίας Μπανάτου, πραγματοποίησε απόψε την 7η εκδήλωσή του, στην έδρα του, τον ναό της Παναγούλας μας, με ομιλητή τον Αρχιμανδρίτη και νέο ιεροκήρυκα της Μητροπόλεως Ζακύνθου π. Δανιήλ Μπιάζη, ο οποίος ανέπτυξε με επάρκεια και επιχειρήματα το ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα: «Παραθρησκευτικές οργανώσεις, νεοεποχίτικα σχήματα και σέκτες εν Ζακύνθω σήμερα».

Τους παρευρισκόμενους χαιρέτησε ο υπεύθυνος του "Αληθώς" π. Παναγιώτης Καποδίστριας, ο οποίος μετέφερε τις θερμές ευχές και την ευλογία του Σεβ. Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Διονυσίου, ο οποίος έπρεπε να ταξιδέψει στην Αθήνα κι έτσι δεν παραστάθηκε απόψε στην σύναξη αυτήν. 

Ο π. Δανιήλ έκανε συνοπτική αναφορά στα αίτια των Αιρέσεων και εστίασε στα κινήματα που δρουν σήμερα στο κοσμοπολίτικο νησί της Ζακύνθου, πασχίζοντας να αλιεύσουν ανύποπτους προσήλυτους. Γι' αυτό ακριβώς και η αποψινή σύναξη: Για να γίνει ενημέρωση του λαού, ώστε να μην πέφτουν οι συντοπίτες μας Χριστιανοί στις πνευματικές παγίδες των διάφορων νεφελωδών ομάδων, οι οποίες πολλές φορές είναι απαγορευμένες από την Πολιτεία ως επικίνδυνες για την ψυχοσωματική υγεία του λαού, όπως π.χ. η Σαηεντολογία. Σε κάθε περίπτωση δηλώθηκε ότι η προσπάθειά μας δεν είναι εχθρική προς τους συνανθρώπους μας αυτούς, αλλά ενημερωτική προς τον λαό για το τι στην πραγματικότητα συμβαίνει γύρω μας.

Μετά την μεστή σε νοήματα και μηνύματα διάλεξη του π. Δανιήλ έγινε προβολή ενός ενημερωτικού ντοκιμαντέρ, στο οποίο παρουσιάστηκαν πολλά και διάφορα παραθρησκευτικά σχήματα, που δραστηριοποιούνται ανά τον κόσμο, προσελκύοντας πλήθη οπαδών. 

Το 7ο "Αληθώς" παρακολούθησαν ευάριθμοι ακροατές, ιδίως επιστήμονες, με επικεφαλής τον Πρόεδρο Μπανάτου κ. Χαράλαμπο Δ. Κοντονή, πάμπολλοι Ιερείς της Ζακύνθου, αλλά και κάποια μέλη των περί ών ο λόγος θρησκευτικών ομάδων. 

Σημείωση: Το κείμενο της διάλεξης του π. Δανιήλ θα δημοσιευτεί σε κάποια επόμενη ανάρτησή μας!


* Ανάλογο φωτορεπορτάζ του Γιάννη Καποδίστρια, δείτε στον ίσκιο του Ήσκιου, εδώ.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος Ιωάννης, τραγικό θύμα του Εθνοφυλετισμού των Σκοπίων

Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα της εκκλησιαστικής ζωής και των διαχριστιανικών σχέσεων αποτελεί ο Ενθοφυλετισμός, η πρόθεση δηλαδή ορισμένων Εκκλησιών να εκτείνουν (ή, μάλλον, να επεκτείνουν) την δικαιοδοσία τους, όχι με γεωγραφικά, αλλά με φυλετικά κριτήρια, τουτέστιν το ομόγλωσσο και το ομόφυλο του λαού. Η ιστορία πάντως έχει εν τοις πράγμασιν αποδείξει ότι η ανάρμοστη αυτή συμπεριφορά οδηγεί κατευθείαν στην «μωρία», όπως με έμφαση αποκαλεί την ύπαρξη «σχίσματος στην Εκκλησία, και μάλιστα εκείνων των σχισμάτων που έγιναν με εθνοφυλετικά κίνητρα», ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος και Μητροπολίτης Σκοπίων Ιωάννης, ο οποίος πολλά δεινά έχει υποστεί εξαιτίας αυτής της βορβορώδους κατάστασης στην περιοχή του, μαχόμενος υπέρ της κανονικότητας και της ενότητας.  Ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Στυλιανός, εξάλλου, κατά την Β΄ Επισκοπική Συνέλευση της Ωκεανίας (Σίδνεϊ, 16 Οκτωβρίου 2011) αποκάλεσε τον εθνοφυλετισμό «επάρατον νόσον».

Ενώ λοιπόν στην Ελλάδα γίνεται τόσος λόγος για την προφυλάκιση του Βατοπαιδινού Ηγουμένου π. Εφραίμ, έξω από τα βόρεια σύνορά μας, στα Σκόπια, ο κανονικός Ορθόδοξος Αρχιεπίσκοπος διώκεται και φυλακίζεται ξανά και ξανά, καθώς έχει πέσει θύμα του επάρατου Εθνοφυλετισμού, που έχει από πολλών δεκαετιών υπερισχύσει στην περιοχή των Βαλκανίων και δη στο κράτος των Σκοπίων. 

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αχρίδος και Μητρόπολις Σκοπίων περιέλαβε πρόσφατα το ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ στους αποδέκτες των δελτίων Τύπου για την μαρτυρική ζωή του Σεβ. κ. Ιωάννη και τους εν φυλακαίς ηρωικούς αγώνες του υπέρ της ταλαίπωρης Κανονικότητας. Θεωρούμε ηθική υποχρέωση την δημοσίευση τους, ώστε οι απανταχού Ορθόδοξοι να πληροφορηγθούν (ΚΑΙ μέσω ημών) τι συμβαίνει δίπλα μας, ενώ εμείς κωφεύουμε ή επαναπαυόμαστε.
13.01.2012
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η σχισματική οργάνωση στη ΠΓΔΜ, λεγόμενη «μακεδονική ορθόδοξη εκκλησία», φανερά επηρεάζει την δικαιοσύνη στη ΠΓΔΜ, σε βάρος των δικαιωμάτων του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αχρίδος και Μητροπολίτη Σκοπίων Ιωάννη. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει φυλακισμένος στην ΠΓΔΜ, που ήταν καταδικασμένος ερήμην και να μην του χορηγείται το δικαίωμα να καταδικαστεί, καθώς για αυτό υπάρχουν προϋποθέσεις προβλεπόμενες από το νόμο.

Η σχισματική εκκλησία ενεργεί με σκοπό να μην δοθεί στον Αρχιεπίσκοπο Ιωάννη  το δικαίωμα να έχει ξανά δικαστήριο με την φυσική του παρουσία, παρ’ όλο που αυτός ήταν καταδικασμένος ενώ απουσίαζε από την δίκη. Τώρα εκπληρώνει τις προβλεπόμενες από το νόμο προϋποθέσεις, για επανάληψη της διαδικασίας. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης ήδη είναι ένα μήνα στην φυλακή Ιντρίζοβο στην ΠΓΔΜ, και από εκεί ζητάει να του δοθεί το δικαίωμα αυτό, επειδή υπάρχει απόδειξη ότι τήρησε τον όρο εντός ενός έτους από την στιγμή που πληροφορήθηκε την ετυμηγορία, να έχει επανάληψη της δίκης. Και επειδή όλες οι προϋποθέσεις ήταν εκπληρωμένες, το Πρωτοδικείου των Βελεσσών έκανε επείγουσα διαδικασία, αλλά σε αυτή την απόφαση η σχισματική εκκλησία έδωσε καταγγελία  μέσω του Γενικού Εισαγγελέα.  Η καταγγελία της σχισματικής εκκλησίας δεν αφορά την απόφαση, ο Αρχιεπίσκοπος να υπερασπίζεται έξω από την φυλακή, αλλά ήταν αίτημα να μην υπάρχει δυνατότητα να γίνει η δίκη  με την παρουσία του. Το   Δευτεροβάθμιο δικαστήριο στα Σκόπια επέστρεψε την υπόθεση για νέα δίκη στο δικαστήριο  των Βελεσσών και τώρα υπάρχει μία πιθανότητα το δικαστήριο του Βέλες να μην επιτρέψει να δικασθεί εκ νέου ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης με την  παρουσία του. Έτσι αυτός θα είναι το πρώτο και μοναδικό παράδειγμα στην ΠΓΔΜ να μην έχει το νόμιμο δικαίωμα να παραστεί στην  δίκη και να υπερασπιστεί τον εαυτό του.   

Γι' αυτή τη δικαστική υπόθεση, για την οποία απαιτείται η επανάληψη της διαδικασίας, ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης ήδη είχε αθωωθεί δύο φορές, όταν είχε την δυνατότητα να υπερασπίζεται τον εαυτό του.. Την τρίτη φορά το δικαστήριο αποφάσισε ερήμην  και τον καταδίκασε. Έτσι, ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης σαν να μην είχε δικαίωμα να υπερασπιστεί, και τελικά τον καταδίκασαν. Τώρα, η σχισματική, λεγόμενη «μακεδονική ορθόδοξη εκκλησία» απαιτεί κάτι που είναι εντελώς παράνομο, να αναγκασθεί ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης να παραμείνει στην φυλακή σύμφωνα με την δικαστική διαδικασία στην οποία αυτός δεν είχε δυνατότητα να υπερασπισθεί τον εαυτό του.

Γνωρίζοντας πόσο παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδιαίτερα τα θρησκευτικά δικαιώματα στη ΠΓΔΜ και δεδομένου ότι όλες οι προηγούμενες δικαστικές διαδικασίες εναντίον του Αρχιεπισκόπου Ιωάννη ήταν πολιτικές, το αίτημα του Δημόσιου Κατήγορου αν και παράνομο, δεν προκαλεί έκπληξη. Παράδοξο είναι που αυτό ξεκίνησε και υποστηρίζεται από την σχισματική εκκλησία, λεγομένη «μακεδονική ορθόδοξη εκκλησία». Παρά το γεγονός ότι η  λεγόμενη «εκκλησία» της ΠΓΔΜ είναι σε σχίσμα με όλες τις ορθόδοξες εκκλησίες, ταυτόχρονα είναι και μια θρησκευτική οργάνωση. Για οποιαδήποτε θρησκευτική οργάνωση, αλλά κυρίως για τους Χριστιανούς, ουσιώδες είναι να σταθούν στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων και θρησκευτικών δικαιωμάτων, ακόμα και να είναι ελεήμονες σε όσους παραβίασαν κάποιο νόμο. Αλλά, η σχισματική εκκλησία κάνει το παν να καταργήσει πλήρως τα ήδη περιορισμένα ανθρώπινα και θρησκευτικά δικαιώματα του Αρχιεπισκόπου Ιωάννη. Όταν το 2005 ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης καταδικάστηκε για υποκίνηση  εθνικού και θρησκευτικού μίσους και ήταν στην φυλακή, ένας από τους επισκόπους της σχισματικής εκκλησίας, ο οποίος αποκαλούσε τον εαυτό του ως αγιορείτης (ήταν επτά έτη στο Άγιον ¨Όρος), ζήτησε από την τότε κυβέρνηση της ΠΓΔΜ  να καταδικασθεί ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης για προδοσία του κράτους και να καταδικασθεί ισόβια. Τις τελευταίες 30 μέρες, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος παραμένει στην φυλακή, εμφανίστηκαν με δημόσιες δηλώσεις και δύο από τους παλαιότερους επισκόπους της σχισματικής εκκλησίας ζητώντας από το κράτος, ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης να παραμείνει στην φυλακή και να μην του επιτραπεί το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του αυτοπροσώπως.

Τέτοιες ενέργειες και δηλώσεις από τους επισκόπους της σχισματικής, λεγόμενης μακεδονικής εκκλησίας, δεν είναι να τις σχολιάσει κανείς επειδή η αναισχυντία τους και ιδιαίτερα η μη χριστιανική αιτιολόγηση είναι άμεσα εμφανής. Ήδη, όλοι οι ορθόδοξοι, και ευρύτερα, αναγνωρίζουν τον Αρχιεπίσκοπο Ιωάννη για σύγχρονο ομολογητή της πίστεως, αλλά το ερώτημα που τίθεται είναι: πως η σχισματική εκκλησία με μια τέτοια συμπεριφορά και πλήρως μη χριστιανική νοοτροπία, σκέφτεται ότι μπορεί να ενταχθεί στην ενότητα και σε κοινωνία με τις άλλες Ορθόδοξες εκκλησίες; Είναι προφανές ότι δεν έχει ειλικρινή πρόθεση να είναι μια αληθινή εκκλησία και να βγει από το σχίσμα, αλλά για να μην αντιμετωπίζεται ως αιρετική οργάνωση, αυτή θέλει στο κοινό και στον λαό να αφήσει την εντύπωση ότι ενδιαφέρεται να επιλύσει την κατάσταση του σχίσματος στην οποία βρίσκεται.

Αλλά, η Εκκλησία είναι μία οικογένεια η οποία αναγνωρίζει τους οικείους της.

Από το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αχρίδος και Μητροπόλεως Σκοπίων