e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2012

Εικόνες από τον αποψινό Εσπερινό των Εισοδίων στην Φανερωμένη Μπανάτου
Δόξα...  Καὶ νῦν… Ἦχος πλ.β΄
[Ποίημα Σεργίου Ἁγιοπολίτου]

Σήμερον τὰ στίφη τῶν Πιστῶν συνελθόντα, πνευματικῶς πανηγυρίσωμεν, καὶ τὴν θεόπαιδα Παρθένον καὶ Θεοτόκον, ἐν Ναῷ Κυρίου προσαγομένην, εὐσεβῶς ἀνευφημήσωμεν· τὴν προεκλεχθεῖσαν ἐκ πασῶν τῶν γενεῶν, εἰς κατοικητήριον τοῦ Παντάνακτος Χριστοῦ, καὶ Θεοῦ τῶν ὅλων, Παρθένoι, λαμπαδηφοροῦσαι προπορεύεσθε, τῆς Ἀειπαρθένου τιμῶσαι, τὴν σεβάσμιον πρόοδον, Μητέρες, λύπην πᾶσαν ἀποθέμεναι, χαρμονικῶς συνακολουθήσατε, ὑμνoῦσαι τὴν Μητέρα τοῦ Θεοῦ γενομένην, καὶ τῆς χαρᾶς τοῦ κόσμου τὴν πρόξενον. Ἅπαντες οὖν χαρμονικῶς, τὸ χαῖρε σὺν τῷ Ἀγγέλῳ ἐκβοήσωμεν, τῇ Κεχαριτωμένῃ, τῇ ἀεὶ πρεσβευούσῃ, ὑπὲρ τῶν ψυχῶν ἡμῶν.

Ἀπολυτίκιον τῆς Ἑορτῆς
Ἦχος δ΄
Σήμερον τῆς εὐδοκίας Θεοῦ τὸ προοίμιον, καὶ τῆς τῶν ἀνθρώπων σωτηρίας ἡ προκήρυξις. Ἐν Ναῷ τοῦ Θεοῦ τρανῶς ἡ Παρθένος δείκνυται, καὶ τὸν Χριστὸν τοῖς πᾶσι προκαταγγέλλεται. Αὐτῇ καὶ ἡμεῖς μεγαλοφώνως βοήσωμεν· Χαῖρε τῆς οἰκονομίας τοῦ Κτίστου ἡ ἐκπλήρωσις.Φωτογραφίες: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας

Για τον εσπερινό Όρθρο των Εισοδίων, το "Χριστός γεννάται" και το πανηγύρι τής Υπεραγάθου Ζακύνθου


Στο πλαίσιο της αυριανής θεομητορικής εορτής των Εισοδίων της Παναγίας, απόψε, Τρίτη 20 Νοεμβρίου, ώρα 6 το απόγευμα, στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου θα τελεσθεί, κατά το ζακυνθινό έθιμο, ο  Όρθρος της Εορτής, όπου θα πρωτακουσθεί για φέτος το «Χριστός γεννάται…», χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄.


Την ίδια ημέρα, ώρα 7 το απόγευμα, στο Μετόχι της Ιεράς Μονής Σινά, στην Υπεράγαθο (ή Περάγκαθο), θα τελεσθεί ο Πανηγυρικός Εσπερινός της Εορτής, στον οποίο θα χοροστατήσει ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Σιναίου κ. Δαμιανός.

Αύριο, 21 Νοεμβρίου, ώρα 8 το πρωί, στην ανωτέρω Μονή της Υπεραγάθου, θα αρχίσει η Ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια θα τελεσθεί η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου  κ. Διονυσίου. Μετά το πέρας της θα ακολουθήσουν αφενός μεν Επίσημη Δοξολογία για τον Εορτασμό της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων, αφετέρου δε Περιφορά της Εικόνας στον προαύλιο χώρο της Μονής.

«Κύκλοι μελέτης Αγίας Γραφής και Πατερικών Κειμένων» στον ναό Φανερωμένης πόλεως Ζακύνθου


Με χαρά ανακοινώνουμε ότι, με την ευλογία του Σεβ. Μητροπολίτη Ζακύνθου  κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ, για πρώτη φορά εφέτος, ξεκινούν στην Ενορία της Παναγίας της Φανερωμένης πόλεως 

«Κύκλος Μελέτης Αγίας Γραφής και Πατερικών Κειμένων».

Σκοπός τους είναι να προσληφθούν, απ’ όσους πρόκειται να συμμετάσχουν, το διαρκώς επίκαιρο κείμενο τής Αγίας Γραφής, καθώς και τα μοναδικά Πατερικά Κείμενα της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, για την καλυτέρευση της καθημερινότητας και όλων των πτυχών τού κοινοτικού και ιδιωτικού βίου, επειδή ακριβώς από τον θησαυρό των ιερών αυτών κειμένων της Χριστιανοσύνης απορρέουν σωστικές απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα του ανθρώπου της κάθε εποχής, ιδιαιτέρως τής δικής μας! 
Οι ανωτέρω Κύκλοι θα πραγματοποιούνται από τα μέσα Νοεμβρίου έως το τέλος του Μαΐου, με ολιγοήμερες παύσεις λόγω των εορτών των Χριστουγέννων και του Πάσχα.
Την όλη ευθύνη έχει ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου και Εφημέριος του Ναού Αρχιμανδρίτης Δανιήλ Μπιάζης.

Ημερομηνία έναρξης:

Τετάρτη,  21 Νοεμβρίου 2012, στις 5 το απόγευμα, στον ιστορικό Ναό της Φανερωμένης πόλεως. 
Δεκτοί όλοι οι ενδιαφερόμενοι!