e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Ευφρόσυνες και πανηγυρικές στιγμές από την Εορτή της Αγίας Ματρώνης στη Νέα Ερυθραία

   Σάββατο, 19 Οκτωβρίου 2013 εσπέρας   
Το Σάββατο, 19 Οκτωβρίου 2013, τελέστηκε Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κυρίλλου, στον εορτάζοντα Ιερό Ναό Αγίας Ματρώνης Νέας Ερυθραίας.

Την πανήγυρη λάμπρυνε η φιλοξενία της Τιμίας Κάρας του Οσίου Δαυΐδ του Γέροντος του εν Ευβοία, με τη ευλογία του Σεβ. Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, για τον αγιασμό των ενοριτών και των λοιπών χριστιανών.

Στον Εσπερινό συμμετείχε πλήθος Ιερέων, μεταξύ των οποίων ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Οσίου Δαυΐδ του Γέροντος Αρχιμανδρίτης Γαβριήλ Εμμανουηλίδης, ο Ιεροκήρυκας της Ι. Μητροπόλεως Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως Αρχιμανδρίτης Αγαθάγγελος Κόκλας (ο Ζακύνθιος), ο Ιεροκήρυκας Αρχιμανδρίτης Νικάνωρ Καραγιάννης και ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι. Μητροπόλεως Κηφισίας Πρωτοπρεσβύτερος Χρίστος Κυριακόπουλος.

Ακολούθησε η λιτάνευση της ιερής Εικόνας της Αγίας Ματρώνης και της Κάρας του Οσίου Δαυΐδ με τη συνοδεία Προσκόπων. Καθ’ όλη τη διάρκεια της λιτανευτικής πομπής παιάνιζε η Φιλαρμονική του Δήμου Κηφισιάς. Παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Κηφισιάς κ. Νικόλαος Χιωτάκης, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Βουλευτές και πολλοί προσκυνητές.

Για όλα είχαν φροντίσει οι Εφημέριοι του Ναού και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο με τους λοιπούς εθελοντές της Ενορίας, κυρίως δε ο πανάξιος και ρέκτης της εκκλησιαστικής ευκοσμίας Προϊστάμενος του Ναού Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωστής, ο Ζακύνθιος, ο οποίος μάλιστα μερίμνησε να έχουμε στο Νυχθημερόν αυτήν εδώ την ανταπόκριση!


Ο Πατριάρχης στη Μονή Αγίας Θεοδώρας Θεσσαλονίκης και τα Εγκαίνια του Κέντρου Οικουμενικών Ιεραποστολικών και Περιβαλλοντικών Μελετών «Μητροπολίτης Παντελεήμων Παπαγεωργίου»

  Απόγευμα 24ης Οκτωβρίου 2013  
Πηγή: Ιστότοπος Θεολογικά δρώμενα


Σήμερα στις 18.00 το απόγευμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος επισκέφτηκε την Ι. Μονή της Αγίας Θεοδώρας στη Θεσσαλονίκη, όπου και εγκαινίασε τις εγκαταστάσεις του Κέντρου Οικουμενικών Ιεραποστολικών και Περιβαλλοντικών Μελετών «Μητροπολίτης Παντελεήμων Παπαγεωργίου». Τον Οικουμενικό Πατριάρχη υποδέχτηκε στην είσοδο της Μονής ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος και αρχιερείς της Μακεδονίας. Τον Οικουμενικό Πατριάρχη συνόδευαν αρκετοί αρχιερείς και πολιτικοί εκπρόσωποι (ανάμεσά τους ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, κ. Θεόδωρος Καράογλου και ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας), ενώ κατά τη δοξολογία στο καθολικό της Μονής και στη συνέχεια στην ξενάγηση στο Μουσείο και τις εγκαταστάσεις του Κέντρου παρευρέθηκαν αρκετοί καθηγητές και φοιτητές του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου, ιερείς της Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης και πλήθος κόσμου. Την ξενάγηση του Οικουμενικού Πατριάρχη και της συνοδείας του έκανε ο Ηγούμενος της Μονής π. Δαβίδ Τζουμάκας.

Την Ομιλία Βαρθολομαίου, κατά την υποδοχή του στη Μονή διαβάστε ΕΔΩ, ενώ τις παραινέσεις του προς την Αδελφότητα της Μονής, διαβάστε ΕΔΩ!


Προσφώνηση από τον αντιπρόεδρο του CEMES, ομότιμο καθηγητή του ΑΠΘ Πέτρο Βασιλειάδη, κατά τα εγκαίνια των εγκαταστάσεων του Κέντρου


Παναγιώτατε, Σεβασμιώτατοι, Θεοφιλέστατοι, σεβαστοί πατέρες, ελλογιμότατοι κύριοι συνάδελφοι και λοιπά μέλη της Εταιρείας.

Το Κέντρο Οικουμενικών Ιεραποστολικών και Περιβαλλοντικών Μελετών «Μητροπολίτης Παντελεήμων Παπαγεωργίου» υποδέχεται σήμερα με αισθήματα ανείπωτης χαράς, ιδιαίτερης τιμής, και εξαιρετικής ευγνωμοσύνης την Α. Θ. Παναγιότητα, τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίο, σοφό οιακοστρόφο της κατά Ανατολάς Ορθοδόξου Καθολικής ημών Εκκλησίας, και έμπρακτο υποστηρικτή και εμψυχωτή των δραστηριοτήτων, επιστημονικών και ερευνητικών ενδιαφερόντων, αλλά και οραματισμών αυτού εδώ του Κέντρου.

Τα μέλη του, αρχιερείς, ιερείς, διάκονοι, και ακαδημαϊκοί διδάσκαλοι, καθώς και πνευματικά τέκνα και κατά σάρκα συγγενείς του αοιδίμου μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κυρού Παντελεήμονος Παπαγεωργίου, με προεξάρχοντα τον επίτιμο Πρόεδρό του, Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο, εκφράζουμε την ειλικρινή ευγνωμοσύνη μας για την τιμή που μας κάνετε, Παναγιώτατε, να εγκαινιάσετε προσωπικώς τις εγκαταστάσεις του Κέντρου μας στον χώρο της Ι. Μ. Αγ. Θεοδώρας, την οποία ως γνωστόν επανίδρυσε ο μακαριστός γέροντάς μας, εγκαταστάσεις τις οποίες μας παραχώρησε ο καθηγούμενος της ιεράς αυτής μονής, π. Δαβίδ, με τις ευλογίες του Μητροπολίτου της πόλεώς μας.

Το Δ.Σ. του Κέντρου ως ελάχιστο, ελαχιστότατο, δείγμα ευγνωμοσύνης για την μεγάλη αυτή τιμή αποφάσισε ταπεινώς να επιδώσει εις υμάς Παναγιώτατε –και δι’ υμών στις αρμόδιες συνοδικές επιτροπές του Πατριαρχείου– ένα δείγμα της μέχρι τούδε επιστημονικής δραστηριότητας του Κέντρου: Τα πρακτικά, τα τελικά συμπεράσματα και τις προτάσεις διεθνούς διαθρησκειακού συνεδρίου, το οποίο διοργάνωσε, σε συνεργασία με το τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ και τη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού, πριν μερικού μήνες εδώ σ’ αυτήν την πόλη, με θέμα την δυνατότητα διατύπωσης μιας Ορθόδοξης «θεολογίας των θρησκειών». Το σύνολο των εισηγήσεων του επιστημονικού αυτού συνεδρίου δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό της Εκκλησίας της Ελλάδος Θεολογία σε δύο ειδικά αφιερώματα.

Όπως σας διαβεβαιώσαμε κατά την επίσκεψή μας στο Φανάρι, με την ευκαιρία της επιδόσεως του αφιερωματικού τόμου εις τιμήν και μνήμην του αοιδίμου μητροπολίτου Παντελεήμονος, το Κέντρο φιλοδοξεί να προσφέρει στην Ορθόδοξη Εκκλησία μας τις ερευνητικές και επιστημονικές του υπηρεσίες με μελέτες και συνέδρια στον χώρο τόσο των οικουμενικών διαλόγων και της ιεραποστολής, που με πάθος και συνέπεια διακόνησε, ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο αείμνηστος Μητροπολίτης Παντελεήμων, όσο και της διάσωσης του φυσικού περιβάλλοντος, που υμείς Παναγιώτατε με τόσην επιτυχία διακονείται με παγκόσμια μάλιστα απήχηση.

Εις πολλά και δημιουργικά έτη, Παναγιώτατε.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην πατρική οικία του Κεμάλ Ατατούρκ [+ video]

  Θεσσαλονίκη, απόγευμα 24ης Οκτωβρίου 2013  

Επίσκεψη στην πατρική οικία - μουσείο του ιστορικού ηγέτη της Τουρκίας, Κεμάλ Ατατούρκ, που βρίσκεται στο χώρο του τουρκικού προξενείου στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποίησε το απόγευμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Ο κ. Βαρθολομαίος, συνοδευόμενος από ιεράρχες του Πατριαρχείου, έγινε δεκτός από τον γενικό πρόξενο της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη Tugrul Biltekin (Τουγρούλ Μπιλτεκίν), ο οποίος στη συνέχεια τον ξενάγησε στις αίθουσες του ανακαινισμένου μουσείου, που φιλοξενούν δημοσιεύματα και φωτογραφικά στιγμιότυπα από τη ζωή του Κεμάλ Ατατούρκ καθώς και το κέρινο ομοίωμα του.

«Νοιώθουμε χαρά που επισκεπτόμαστε την ανακαινισμένη οικία στη Θεσσαλονίκη του ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας, Ατατούρκ. Ευχόμενοι, ο Θεός να αναπαύει την ψυχή του, ικετεύουμε τον Μεγαλοδύναμο, οι μεταρρυθμίσεις του να ζουν για πάντα και ο λόγος του "Ειρήνη στη χώρα, ειρήνη στην Οικουμένη" όσο περνάει ο χρόνος να γίνεται πραγματικότητα. Με τις ευλογίες μας», έγραψε στο βιβλίο επισκεπτών πριν αναχωρήσει, ο κ. Βαρθολομαίος.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο "Πράσινος" Πατριάρχης ευλόγησε τις βιολογικές καλλιέργειες της γυναικείας Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Πανόραμα

  Θεσσαλονίκη, στις 12 το μεσημέρι της 24ης Οκτωβρίου 2013  
Πηγή: Amen.gr / Φωτογραφίες Ν. Μαγγίνας


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είναι γνωστός για την ιδιαίτερη ευαισθησία του αναφορικά με την προστασία του περιβάλλοντος, κάτι που του έχει προσδώσει και το προσωνύμιο του «Πράσινου» Πατριάρχη. Το πρωί της Πέμπτης ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας επισκέφθηκε τους χώρους της γυναικείας Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Πανόραμα της Θεσσαλονίκης που ανήκει στη Μητρόπολη της Θεσσαλονίκης.

Η γυναικεία μοναστική Αδελφότητα δραστηριοποιείται έντονα στη βιολογική καλλιέργεια, έχοντας δημιουργήσει εντός του χώρου της Ιεράς Μονής κηπευτικό χώρο όπου καλλιεργούνται φρούτα και λαχανικά αποκλειστικά με τη χρήση βιολογικών λιπασμάτων.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κατά την παραμονή του στην Ιερά Μονή είχε την ευκαιρία να περιηγηθεί στα περιβόλια και να διαπιστώσει αυτοπροσώπως την υψηλή ποιότητα των καλλιεργειών, τελώντας και τον αγιασμό στον κηπευτικό χώρο.

Ακολουθεί η φωτοθήκη του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΠΑΝΑΓΟΥ


Σύμφωνα με το Πατριαρχικό Δελτίο Τύπου:

Ετα, μετέβη ες τήν . Γυναικείαν Μονήν Κοιμήσεως τς Θεοτόκου Πανοράματος καί προέστη τς δοξολογίας ν τκαθολικ αὐτς. ς καί ες τό ς νω . συχαστήριον, γένετο προσφώνησις τς Καθηγουμένης, σιωτ. Μοναχς Μελάνης καί ντιφώνησις το Παναγιωτάτου, τελέσθη π Ατο γιασμός το χώρου καλλιεργείας βιολογικν προϊόντων καί τρισάγιον πέρ ναπαύσεως τς ειμνήστου γουμένης Φεβρωνίας. κολούθως παρεκάθησεν ες τήν παρατεθεσαν μοναστηριακήν τράπεζαν. Πρό τῆς ἀναχωρήσεώς Του Πατριάρχης ἐπεσκέφθη καί ηὐλόγησε τόν ἐν τῇ Μονῇ ἀναρρωνύοντα Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτην κ. Γεώργιον Καψάνην, Ἡγούμενον τῆς ἐν Ἁγίῳ Ὄρει Ἱ. Μονῆς Γρηγορίου. 


Την Ομιλία του Πατριάρχου στην εν λόγω Μονή αναρτήσαμε στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη μας και μπορείτε να την αναγνώσετε, κλικάροντας ΕΔΩ!

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης και στο Πολιτιστικό Ίδρυμα "Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς"

  Θεσσαλονίκη, πρωί 24ης Οκτωβρίου 2013  
Τήν πρωΐαν τῆς Πέμπτης, 24ης τ.μ., ἡ Α. Θ. Π. ὁ Πατριάρχης, ἐπεσκέφθη τήν Ἀνωτάτην Ἐκκλησιαστικήν Ἀκαδημίαν Θεσσαλονίκης ἔνθα ἐπεφύλαξαν Αὐτῷ θερμήν ὑποδοχήν  ὁ Αἰδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος κ. Γρηγόριος Σταμκόπουλος, Πρόεδρος τοῦ Ἀκαδημαϊκοῦ Συμβουλίου τοῦ Ἱδρύματος, ἐπικεφαλῆς τῶν Καθηγητῶν αὐτῆς καί οἱ σπουδασταί. Παρέστησαν δέ οἱ Ἐξοχ. κ. κ. Κωνσταντῖνος Γκιουλέκας, Συμεών Κεδίκογλου, Ὑφυπουργοί Παιδείας καί Θρησκευμάτων, καί Ἀθανάσιος Κυριαζῆς , Γεν. Γραμματεύς τοῦ Ὑπουργείου.

Ὁ Παναγιώτατος προσεκύνησεν εἰς τόν ἐν τῷ περιβόλῳ τῆς Σχολῆς Ἱ. Ναόν, ἀφιερωμένον εἰς ἅπαντας τούς ἐν Θεσσαλονίκῃ Ἁγίους, ἔνθα ἀνεπέμφθη δέησις, καί ἀκολούθως ὡμίλησε πρός τούς Ἐλλογ. Καθηγητάς καί τούς σπουδαστάς ἐν τῆ αἰθούσῃ τελετῶν, ξεναγηθείς ἐνωρίτερον εἰς τά πλήρως ἐξοπλισμένα ἐργαστήρια συντηρήσεως ἐκκλησιαστικῶν κειμηλίων.

Ακολουθεί φωτοθήκη του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΠΑΝΑΓΟΥ


Σημειωτέον ότι την σχετική Ομιλία Βαρθολομαίου αναρτήσαμε στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη μας και δύνασθε να την αναγνώσετε, κάνοντας ένα κλικ ΕΔΩ!

"Καβάφης ο Ελληνικός" στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης προς τιμήν του Πατριάρχου Βαρθολομαίου

  23 Οκτωβρίου 2013, ώρα 9 το βράδυ  


Η Ιερά Μητρόπολις Θεσσαλονίκης, τιμώντας την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου στη συμπρωτεύουσα και στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την πανεύφημη μνήμη του Πολιούχου Αγίου Δημητρίου, παρουσίασε χθες το βράδυ (Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2013, ώρα 9 μ.μ.), στο Μέγαρο Μουσικής, σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση, το εξαιρετικό κι εμπνευσμένο Ορατόριο «Καβάφης ο Ελληνικός», του Αθανασίου Σίμογλου.


Συμμετείχαν, αποδίδοντας άριστα το Ορατόριο, οι:
Σόνια Θεοδωρίδου, Σοπράνο
Αστέριος Τσετσίλας, Τενόρος
Γιώργος Κανάρης, Βαρύτονος,
Δημοσθένης Δαββέτας, Αφηγητής,
Χορωδία Νέων του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου
Την Orchestra Mobile διηύθυνε ο Θεόδωρος Ορφανίδης.
Προλόγισε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος.
Διδασκαλία Χορωδίας: Καθηγητής Χρυσόστομος Σταμούλης.


[Η ανωτέρω φωτογραφία και το βίντεο είναι του π. Ιουστίνου Κεφαλούρου]