e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Πάντα στην Αγιά Σοφιά [16 φωτοκλίκ + 16 τρίστιχα]

Φωτογραφίες και ποιητικός σχολιασμός τους: π. Παναγιώτης Καποδίστριας


Στην Αγιά Σοφιά 
κάθε κλικ αιχμαλωτί- 
ζει τους Απόντες


διαρκώς εκεί 
ο ήλιος εκπλήσσεται 
με τόσο κάλλος 


και θλιβόμενος 
θωπεύει με ακτίνες 
το μέγα πένθος.


Όλα ήρεμα 
δείχνουνε, μα δεν είναι: 
σκλάβοι κίονες


δέντρα της αυλής 
ακρωτηριασμένα 
πλάκες που βοούν 


αρμοί που υπο-
μένουν και ανθίστανται 
στα γεγονότα


βεβιασμένες 
θύρες αρχαίας δόξας 
ολοκλαίουσες.


Στενότης χώρου 
στη Μεγάλη Εκκλησιά- 
όλοι παρόντες


απ' τους κίονες 
σκαρφαλώνουν ώς πάνω 
στα παράθυρα 


κι αναρίθμητοι 
από κει βλέπουν έξω
την πάλαι Πόλη  

;

κι αναθαρρεύουν. 
Αρνιούνται να 'βγουν έξω 
μην και διαλυθούν


μόνο κουρνιάζουν 
στα πόδια της Δέησης 
αναμένοντας


Αγιανάσταση 
θαύμα εκ του μη όντος
καμπανίσματα 


πνοές λιβάνου 
άνωθεν οι Προφήται 
πολυελέους. 


Κατοικούν εντός -
φτάνουν στην έξω πύλη 
και πίσω γυρίζουνε. 


Εντός κατοικούν - 
στο Παν του Τίποτά τους 
αυτοκράτορες!

Την Αγία Βαρβάρα τιμάμε, την "παρθένων όντως καλλονήν και μαρτύρων καύχημα"Α Π Ο Λ Υ Τ Ι Κ Ι Ο Ν 
ψαλλόμενον εν Ζακύνθω

Ήχος α΄Του λίθου σφραγισθέντος. 

Πατρός δυσεβεστάτου μη πεισθείσα τοις ρήμασι, τρεις εν τω λουτρώ τας θυρίδας ω Βαρβάρα διέταξας γενέσθαι εις τύπον αψευδή Τριάδος της Αγίας και Σεπτής, υπέρ ής και τας βασάνους των ανόμων υπήνεγκας. Δόξα τη καρτερία σου Σεμνή, δόξα τω σε αναδείξαντι Παρθένων όντως καλλονήν και μαρτύρων καύχημα.


Είμαστε πανέτοιμοι για να τιμήσουμε αύριο εν Βανάτω και μάλιστα στον ναό της Παναγούλας μας, την γλυκεία φυσιογνωμία της Αγίας αθληφόρου μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας, της θαυματουργού. Ως γνωστόν, ιδιαίτερα την υπολήπτεται ο λαός της Ζακύνθου, δεδομένου ότι το 1795 διέσωσε το νησί μας από την πανδημία της βλογιάς. 

Έκτοτε ο τοπικός ανώνυμος Υμνογράφος δεν παύει να την μεγαλύνει: "Στέφει αμαραντίνω σεμνή, την θείαν Κάραν σου Χριστός εστεφάνωσεν, και χαίρων την ιεράν σου όντως και θείαν ψυχήν, ως ευώδες θύμα προσεδέξατο, μισθόν απονέμων σοι, των γενναίων αγώνων σου, εν γη δε πάλιν, το πανσέβαστον Σκήνος σου, κρήνην βρύουσαν, των θαυμάτων ανέδειξεν, ένθα οι καταφεύγοντες πιστώς των τεμένει σου, και τας ιάσεις λαβόντες μεγαλοφρόνως δοξάζουσι, τον δοξάσαντά σε ώ Βαρβάρα, Παρθένων καύχημα" [Από τα Απόστιχα του Εσπερινού].

Πολλές μάλιστα ενορίες -μεταξύ των οποίων και η δική μας- διαθέτουν περίπυστη Καθέδρα της Αγίας και την προσκυνούν αύριο με αισθήματα βαθείας ευγνωμοσύνης και ευλάβειας! Την Καθέδρα της Ενορίας προτείνουμε κι εμείς, εδώ στο διαδικτυακό εικονοστάσι του Νυχθημερόν!

Όσοι πιστοί, λοιπόν, ας κοπιάσουν αύριο το πρωί στην Παναγούλα Μπανάτου! Ο Όρθρος άρχεται στις 8 το πρωί και στη συνέχεια η Αρτοκλασία και το Ιερατικό Συλλείτουργο προς τιμήν της Αγίας!