e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Ένας Άγιος Διονύσιος σε παρεκκλήσιο του Μπανάτου


Μια νέα φορητή εικόνα του Αγίου Διονυσίου, με τον τρόπο της αυγοτέμπερας ιστορήθηκε τον τελευταίο καιρό, από τον Ζακύνθιο αγιογράφο και ζωγράφο Νικόλαο Μπιάζη-Σεντή, για το Παρεκκλήσιο των Αγίων Ταξιαρχών και Νικολάου Μπανάτου, δωρεά ευσεβούς οικογένειας. 

Στο εικόνισμα ο Άγιος Προστάτης του νησιού αποτυπώθηκε ένθρονος και ευλογών, αντίγραφο γνωστής παλαιότερης εικόνας, που όμως εκείνη είναι ελαιογραφία. Στο κάτω μέρος του εικονίσματος υπάρχει ένα ξέχωρο διάζωμα, όπου αναπτύσσονται επιτυχώς από τον καλλιτέχνη δύο κορυφαία περιστατικά: Αριστερά, η συγχώρηση του φονιά του αδελφού του Αγίου στο κελί της Αναφωνήτρας στο Πλεμοναρίο και δεξιά η στιγμή του σωτήριου Ψέματος, δηλαδή η αναζήτηση του φονιά από τους ανθρώπους της τοτινής εξουσίας και η άρνηση του Αγίου ότι πέρασε από τη Μονή. Ανάμεσα στις δύο σκηνές τέθηκε ως επεξηγηματική επιγραφή ο πασίγνωστος και συγκινητικός στίχος του Ανδρέα Μαρτζώκη "κι αγιάζει ο αναμάρτητος την ώρα π' αμαρτάνει"!

Δεν υπάρχουν σχόλια: