e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

Ποιος ήταν ο μακαριστός Αρχιμανδρίτης Τιμόθεος Κιλίφης (+2.3.2014)

[Ο π. Τιμόθεος Κιλίφης με τη ματιά του Πάνου Ρεκουνιώτη]
Who is Who 

Ο αοίδιμος π. Τιμόθεος Κιλίφης (κατά κόσμον Γεώργιος) γεννήθηκε στο Αίγιο το 1928, όπου ολοκλήρωσε το εξατάξιο τότε Γυμνάσιο της γενέτειράς του το 1948, με καθυστέρηση δύο ετών, εξαιτίας της Κατοχής. 

Το 1952 συνεργάστηκε και κατόπιν έγινε μέλος της Αδελφότητας Θεολόγων Η Ζωή και στη συνέχεια, το 1960, της Αδελφότητας Θεολόγων Ο Σωτήρ, απ' όπου και αποχώρησε το 1972, για να ενταχθεί ως Μοναχός στην περιώνυμη Ιερά Μονή Πεντέλης, στην οποία παρέμεινε έως την σημερινή κοίμησή του (2 Μαρτίου 2014). 

Υπήρξε πολυγραφότατος συγγραφέας και λογοτέχνης, ενώ έχει αποσπάσει πληθώρα λογοτεχνικών βραβείων και τιμητικών διακρίσεων. Υπήρξε, εξάλλου, τακτικό μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών, της Πανελλήνιας Ένωσης και του Συνδέσμου Ιστορικών Συγγραφέων. 

Στις 20 Δεκεμβρίου 2000 βραβεύτηκε από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών με το βραβείο Α' τάξεως και το Χρυσό Μετάλλιο, για τη λογοτεχνική και την εν γένει προσφορά του στα γράμματα, αλλά και στην κοινωνία. 

Η Σύγκλητος της Ακαδημίας Φλωρεντίας, Τεχνών, Λογοτεχνίας, Επιστημών, Εργασίας και Θεάματος, στις 24 Νοεμβρίου 2001, τον ανακήρυξε με -κατά νόμον- απόφασή της, Επίτιμο Ακαδημαϊκό με χρυσό Μετάλλιο, "για την ένθερμη και γενναιόδωρη συμβολή του στην επιβεβαίωση των υψηλότερων ιδανικών της ζωής, για τις Τέχνες και τον Πολιτισμό", όπως αναφέρει η ίδια στο σκεπτικό της. 

Για τους ίδιους λόγους, βραβεύτηκε από την Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία Αιγίου και τον Δήμο Αιγίου, στον χώρο της αίθουσας του Αρχαιολογικού Μουσείου, όπου πλήθος συμπολιτών του είχε την ευκαιρία να τιμήσει τον σεβάσμιο Γέροντα Τιμόθεο, τη σάρκα από τη σάρκα του τόπου τους, για το πολυεπίπεδο έργο του.

1 σχόλιο:

Margarita Nikolopoulou είπε...

...και ΑΕΚτζής ! Το είχα ξεχάσει αυτό !