e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Η 3η στάση των Χαιρετισμών στην Παναγία των Βλαχερνών Κωνσταντινουπόλεως με τον Οικουμενικό Πατριάρχη

  Πόλη, πρωί 21ης Μαρτίου 2014  
Ρεπορτάζ και φωτογραφίες: Δημήτρης Πανάγος 












Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστάτησε το πρωί της Παρασκευής 21 Μαρτίου, ως είθισται, στην Ακολουθία της Γ' Στάσης των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο στον Ναό της Παναγίας των Βλαχερνών, κοντά στο Φανάρι. Ηταν στην Παναγία των Βλαχερνών που το 626 μ.Χ εψάλη από τους Βυζαντινούς για πρώτη φορά ο Ακάθιστος Ύμνος ως ευχαριστήριος ύμνος για τη σωτηρία της Πόλεως από τους Αβάρους.

Στην Ακολουθία παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος και οι λοιποί Αρχιερείς της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Πλήθος πιστών από την Πόλη και την Ελλάδα είχαν κατακλύσει από νωρίς το Ναό όπου βρίσκεται και το περίφημο Αγίασμα. Ανάμεσά τους οι μαθητές από τα 15 δημόσια και ιδιωτικά σχολεία από την Ελλάδα, την Κύπρο και για πρώτη φορά από την Ομογένεια της Αμερικής και οι καθηγητές που συμμετείχαν στο μαθητικό συνέδριο «Γ. ΣΕΦΕΡΗΣ, ΑΠΟ ΤΗ ΣΜΥΡΝΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ», το οποίο διοργανώθηκε από τις 20-22 Μαρτίου από το Ζωγράφειο Λύκειο της Κωνσταντινούπολης και τα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη Θεσσαλονίκης.

Την έναρξη των εργασιών του μαθητικού συνεδρίου το οποίο διοργανώνεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην Πόλη κήρυξε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα του 2ου συνεδρίου το 2013 ήταν «150 χρόνια Κ. Π. Καβάφης», ενώ το 1ο συνέδριο διοργανώθηκε τον Μάρτιο του 2012 και είχε ως θέμα «100+1 χρόνια Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: