e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Η αναγόρευση του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Στυλιανού σε Επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου / Φως Φαναρίου


Πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014, στο «Σπίτι του Πολιτισμού» της παλαιάς πόλεως Ρεθύμνης, η αναγόρευση του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Στυλιανού σε Επίτιμο Διδάκτορα του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Το «Σπίτι του Πολιτισμού» γέμισε ασφυκτικά, αφού ιεράρχες της Εκκλησίας της Κρήτης, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, συγγενείς και φίλοι του τιμώμενου ιεράρχη, έδωσαν δυναμικά το παρών στην ειδική αυτή τελετή.

Η αναγόρευση έγινε από την αναπληρώτρια πρύτανη κα Ελένη Παπαδάκη, η οποία σημείωσε τη χθεσινή ημέρα ως μία από τις σημαντικότερες για το Παιδαγωγικό Τμήμα και το Πανεπιστήμιο Κρήτης. «Το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης και βέβαια ευρύτερα το Πανεπιστήμιο Κρήτης αναγορεύει σε επίτιμο διδάκτορα τον Σεβασμιότατο Στυλιανό. Πρόκειται για μία σημαντική ημέρα. Ο Αρχιεπίσκοπος Στυλιανός είναι ένας άνθρωπος με πολύπλευρη προσωπικότητα, με πολύ πλούσιο έργο, που υπερβαίνει το χώρο της Εκκλησίας και σίγουρα αξίζει η τιμή αυτή», σημείωσε η ίδια.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του Πανεπιστημίου, η ανακήρυξη σε επίτιμο διδάκτορα πραγματοποιήθηκε ως τιμή για το εξαιρετικό πνευματικό και ακαδημαϊκό έργο, παράλληλα όμως και για τη συμβολή του Αρχιεπισκόπου στη βελτίωση των σχέσεων των Εκκλησιών, στο διάλογο μεταξύ Καθολικής και Ορθόδοξης Εκκλησίας, στη συμφιλίωση και την ειρηνική συμβίωση των λαών της Ευρώπης και διεθνώς.

Την τελετή παρακολούθησε και ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος, ο οποίος στον χαιρετισμό του, μιλώντας για τον τιμώμενο, τόνισε: «Τον γνωρίζω και τον αγαπώ από παιδί. Ήμασταν μαζί, συμπορευθήκαμε και εξακολουθώ να τον αγαπώ και να τον τιμώ και για το πρόσωπό του και για την παιδεία του και για το έργο που κάνει και είναι πολύ σημαντικό. Χαίρομαι για την τιμή που κάνει το Πανεπιστήμιο Κρήτης στον μεγάλο αυτό ιεράρχη, ο οποίος είναι πολύτιμος και σπουδαίος για την Εκκλησία και την Κρήτη γενικότερα».

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και ο οικείος ποιμενάρχης, ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιος, ο οποίος μίλησε με θερμά λόγια για τον Αυστραλίας Στυλιανό. Αξίζει να σημειωθεί το γεγονός ότι ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης εξέδωσε εγκύκλιο προς τον λαό της επαρχίας του, προτρέποντάς τον να συμμετάσχει στην τελετή. Έγραφε χαρακτηριστικά: "Σᾶς καλοῦμε λοιπόν νά ἀποτίσομε, μαζί μέ τό Πανεπιστήμιό μας, ἐλάχιστο φόρο τιμῆς καί νά ἐκφράσομε τήν ἀγάπη καί τό σεβασμό τῆς Ἐκκλησίας τῶν Ρεθυμνίων πρός τόν διακεκριμένο Ρεθύμνιο Ποιμενάρχη τῶν Ὀρθοδόξων τῆς Αὐστραλίας, καί μάλιστα τῶν ἐκεῖ πολυαρίθμων ἀποδήμων Κρητῶν".

Στην τελετή αναγόρευσης παραβρέθηκαν, επίσης, ο Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνός, ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου Ανδρέας, πλήθος ιερέων, και σύσσωμες οι τοπικές αρχές.

Η τελετή ξεκίνησε με το ντουέτο του Μουσικού Καρπού, Αντώνη Μαυράκη (τρομπέτα) και Ελένη Αλεξαντωνάκη (πιάνο), σε δύο τραγούδια των Μ. Χατζιδάκι (Ο Κεμάλ) και Μίκη Θεοδωράκη (Αν θυμηθείς τ’ όνειρό μου).

Ο Αρχιεπίσκοπος Στυλιανός, για λόγους υγείας, δεν παρέστη στην εκδήλωση, όμως απέστειλε σε οπτικοακουστικό δίσκο τόσο τις ευχαριστίες του όσο και την ομιλία του με τίτλο «Ποίηση και Προσευχή». Απευθύνθηκε στους παρευρισκόμενους στην αίθουσα τελετής μέσω των ποιημάτων του, νουθεσιών για τη στάση του ανθρώπου και τη σχέση του με το Θεό και την ορθόδοξη πίστη, αλλά και τις αξίες της ειρήνης και της συμπόρευσης των λαών.

Το πεσμένο δέντρο
δεν είναι τίποτε περισσότερο
από ένα πεσμένο δέντρο.
Ο πεσμένος άνθρωπος
είναι ένας Άγγελος ηττημένος!

Πρόκειται για ένα από τα ποιήματα του Αρχιεπισκόπου, που ακούστηκαν και που, όπως επισημάνθηκε από τους παρευρισκόμενους, κρύβει μεγάλες νοηματικές αλήθειες. Ένα ποίημα το οποίο είχαμε παραθέσει σε σχετική με την τελετή ανάρτησή μας εδώ στο Φως Φαναρίου.

Το τιμητικό δίπλωμα της αναγόρευσης σε Επίτιμο Διδάκτορα παρέλαβε ο ανεψιός του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Νίκος Καλλιούρης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: