e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

Ας μην αρνηθούμε την πρόσκληση στο Μεγάλο Δείπνο

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής 14ης Δεκεμβρίου 2014
ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΑ’ ΛΟΥΚΑ
(Λουκ. ιδ’, 16-24)

Γράφει ο Αρχιμανδρίτης Αναστάσιος Στεργιώτης


Είναι ασύλληπτα στην περιορισμένη ανθρώπινη διάνοια τα αγαθά της ουράνιας Βασιλείας. Ο Κύριός μας, για να βοηθήσει τον αδύναμο ανθρώπινο νου να τα καταλάβει, χρησιμοποιεί λαμπρές περιγραφές και εύγλωττες παραβολές. Μια τέτοια σημαντική παραβολή είναι και η παραβολή του Μεγάλου Δείπνου. Ο Οικοδεσπότης της αφηγήσεως του Ιησού παρουσιάζεται ως πάμπλουτος εισοδηματίας με λαμπρές κατοικίες, οι οποίες χωρούν άνετα χιλιάδες ανθρώπους για να φιλοξενηθούν. Ο ίδιος ήταν -πέρα από τα πλούτη του- καλός, γενναιόδωρος απλός, συγκαταβατικός.
            Ετοίμασε, λοιπόν, δείπνο μέγα, αντάξιο της καλοσύνης και του πλούτου του. Κανένα έξοδο δεν λυπήθηκε και καμία διάκριση δεν έκαμε σε αυτούς που προσκάλεσε. Τα πάντα είχαν προετοιμαστεί λεπτομερώς: γευστικά φαγητά, εύηχες μουσικές, λαμπρός διάκοσμος, τέλεια εξυπηρέτηση. Θα περίμενε κανείς ότι κανένας δεν θα υπήρχε, που να αρνιόταν την τιμή αυτή.
            Κι όμως υπήρξαν πολλοί που, με διάφορες γελοίες προφάσεις, δεν θέλησαν να παρακαθίσουν σ' αυτό το λαμπρό και τιμητικό γι' αυτούς δείπνο. Ο ένας προφασίστηκε ότι αγόρασε αγρό, ο άλλος βόδια, ο τρίτος ότι ήταν νεόνυμφος. Δεν θα μπορούσαν, άραγε, για ένα μόνο βράδυ να παρευρεθούν στο δείπνο του καλού και φιλόξενου Οικοδεσπότη και την άλλη μέρα το πρωί να ασχοληθούν με τις υποθέσεις τους; Μπορούσαν, αλλά δεν το επιθυμούσαν και γι' αυτό οι προφάσεις, που χρησιμοποίησαν, δεν ήταν μόνο γελοίες, αλλά και άκρως προσβλητικές.
            Δίκαια, λοιπόν, ο Οικοδεσπότης τούς απέρριψε και, αφήνοντάς τους στη μιζέρια τους, στράφηκε σε άλλου είδους καλεσμένους. Ζήτησε από τους υπηρέτες του να μαζέψουν τους ρακένδυτους, τους περιφρονημένους, τους ανάπηρους, τους φτωχούς, τους  άστεγους, τους αλήτες, τους ζητιάνους. Και έτσι όλοι αυτοί μαζεύτηκαν και απόλαυσαν το πλούσιο δείπνο.
            Τα πλούτη και τα πολυτελή φαγητά της παραβολής δεν είναι υλικά. Συμβολίζουν τα ανεκτίμητα πνευματικά Δώρα, που μας προσφέρει η Χάρη του Θεού, ο Οποίος είναι ο Οικοδεσπότης της παραβολής. Και αυτά είναι: το φως της Αγίας Γραφής και του Ευαγγελίου, τα Μυστήρια και ο αγιαστικός χαρακτήρας της Εκκλησίας μας. Είναι η λύτρωση του ανθρώπου από την αμαρτία και το βάρος της ενοχής με την λυτρωτική θυσία του Κυρίου μας. Είναι ο εξοπλισμός μας κατά του Κακού και ο στολισμός μας με πλήθος αρετών.
Ας μην αρνηθούμε λοιπόν, όπως οι ανόητοι πρώτοι καλεσμένοι, τον θησαυρό αυτόν, διότι θα οδηγηθούμε στην απώλεια. Αντίθετα, ας τον αποδεχτούμε με χαρά, για να κερδίσουμε την αιώνια ζωή. Γένοιτο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: