e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014

Εντυπωσιακή η αποψινή Χριστουγεννιάτικη Συναυλία του Κέντρου Λόγου «Αληθώς»


Κατάμεστος ήταν ο αναγεννησιακός ναός της Παναγούλας Μπανάτου εν Ζακύνθω, το βράδυ της Κυριακής προ των Χριστουγέννων, 21 Δεκεμβρίου 2014, κατά την 5η σύναξη του δ΄ κύκλου δράσεων του Κέντρου Λόγου «Αληθώς», με γενικό τίτλο «Πώς εχωρήθης εν γαστρί;». Το εν λόγω Μορφωτικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου, ενόψει των Χριστουγέννων, της «μητροπόλεως των εορτών», ετοίμασε Χριστουγεννιάτικη Συναυλία, με επίκαιρη Ομιλία. Παρέστησαν πλήθος ιερέων, με επικεφαλής τον Σεβ. Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Διονύσιο Δ΄, ο Δήμαρχος Ζακυνθίων κ. Παύλος Κολοκοτσάς, ο Πρόεδρος του Μπανάτου κ. Τιμόθεος Ελ. Στραβοπόδης, εκπρόσωποι Συλλόγων και Ιδρυμάτων, άνθρωποι των Γραμμάτων, των Τεχνών και του Μόχθου.

Στο πρώτο μέρος της βραδιάς, ο Μητροπολίτης κ. Διονύσιος Δ΄, με το μειλίχιο ύφος του και θεολογική επάρκεια, ανέπτυξε το θέμα: «Οι διάδοχοι των τριών Μάγων έναντι των διαδόχων του Ηρώδη». Αναφερόμενος στην παρουσία του Σαρκωμένου Θεού στον κόσμο μας, ανέφερε μεταξύ πολλών άλλων:
«[…] Ποτέ δεν θα σταματήσει με την διδασκαλία Του, που είναι Φως, να εξημερώνει τα ήθη, να διαμορφώνει τη νομοθεσία των κρατών, να διακηρύσσει τα δίκαια της ανθρώπινης προσωπικότητος και να μεταποιεί την αγάπη σε έργο.
Πολλές ιστορικές αλλαγές και εξελίξεις πραγματοποιούνται στην εποχή μας. Δυστυχώς όμως οι περισσότερες συμβαίνουν χωρίς την παρουσία του Χριστού. Δεν γίνονται, όπως θα έπρεπε, δέκτες των μηνυμάτων της Αγίας Φάτνης, ούτε και καταυγάζονται από το Φως Της, που οδηγεί τον άνθρωπο στη ζωή της Θυσίας και της Αγάπης, στον άνθρωπο που είναι η εικόνα του Θεού και στο Θεό που είναι ο σκοπός του ανθρώπου.
Θα πρέπει ο κόσμος να καταλάβει πως χωρίς τον Χριστό δεν μπορεί να επιτύχει αυτό που θέλει και επιθυμεί, καλό και αγαθό. […]».

Στο δεύτερο μέρος, ο ηθοποιός κ. Τάκης Πετρόπουλος απέδωσε, με τρόπο αισθαντικό, το συγκλονιστικό ποίημα του Κώστα Βάρναλη «Οι πόνοι της Παναγίας», κατασυγκινώντας το ακροατήριο.

Στο τρίτο μέρος, πραγματοποιήθηκε η Χριστουγεννιάτικη Συναυλία, στην οποία ακούστηκαν γνωστά και αξιάκουστα κλασικά κομμάτια, από τρεις μαθητές του Μουσικού Σχολείου Ζακύνθου: Την Ειρήνη Γιακουμέλου στο τραγούδι και το κλαρινέτο, τον Σπύρο Δρογγίτη στην τούμπα και την Ρεβέκκα Κακολύρη στο πιάνο. Την διδασκαλία και την ευθύνη του σχήματος είχε αναλάβει ο Καθηγητής τους στο πιάνο κ. Δημήτρης Αναστόπουλος.

Η βραδιά έκλεισε με την ανάγνωση του εκφραστικού ποιήματος «Η φάτνη» του Γιώργου Θέμελη, από τον Τάκη Πετρόπουλο.

Ο υπεύθυνος του «Αληθώς» π. Παναγιώτης Καποδίστριας ευχαρίστησε τους συντελεστές της εορταστικής βραδιάς και τους πολυπληθείς Φίλους του Κέντρου, οι οποίοι τίμησαν με την παρουσία τους και αυτήν τη μορφωτική σύναξή του!
Δεν υπάρχουν σχόλια: