e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

Ορθόδοξα Φώτα 2015 στην Μπραζαβίλ και ο Αγιασμός των υδάτων του Ποταμού Κονγκό
























Η Μεγάλη Δεσποτική Εορτή των Αγίων Θεοφανίων εορτάσθηκε με ευλάβεια και ιεροπρέπεια στην Ιερά Επισκοπή Μπραζαβίλ και Γκαμπόν.

Ο Θεοφιλ. Επίσκοπος κ.Παντελεήμων προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας και της τελέσεως του Μεγάλου Αγιασμού στον Ιερό Ναό Αναστάσεως του Κυρίου Μπραζαβίλ, μετά το πέρας της οποίας πραγματοποιήθηκε, κατόπιν ειδικής αδείας, λιτανευτική οδοιπορία στις λεωφόρους της πρωτευούσης, η οποία κατέληξε στις όχθες του ποταμού Κονγκό.

Εκεί, οι ορθόδοξοι χριστιανοί εβίωσαν προσευχητικώς για δεύτερη φορά στην ιστορία της τοπικής Εκκλησίας την τελετή καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού στα νερά του ποταμού.

Επί της όχθης ο Θεοφιλέστατο εκήρυξε τον θείο λόγο, αναλύοντας τη θεολογική σημασία της Δεσποτικής Εορτής, ως και την ιστορική καθιέρωση και ερμηνεία της τελετής καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού και του αγιασμού των υδάτων. Κατακλείων, μετέφερε προς το Χριστεπώνυμο πλήρωμα τις εόρτιες πατρικές ευχές και ευλογίες της ΑΘΜ του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεοδώρου Β’ και ευχαρίστησε τις αρχές της χώρας για τον επιδεικνυόμενο σεβασμό προς την Ορθόδοξη Εκκλησία.

Σημειώνεται ότι την παραμονή των Θεοφανείων, 5η Ιανουρίου, ο Επίσκοπος προέβη στην βάπτιση δεκαεπτά γηγενών αδελφών στο υπαίθριο βαπτιστήριο του Ιερού Ναού της πρωτεύουσας Μπραζαβίλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: