e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Τιμήθηκε στο Γαϊτάνι Ζακύνθου η μνήμη του Οσίου Ιωσήφ του Κρητός

Πρωί 22ας Ιανουαρίου 2015, στον Ενοριακό Ναό του Παντοκράτορος 
Φωτογραφίες: Παύλος Αγγελής και Γιώργος Κόρδαλης 


























































Με Ιερατικό Συλλείτουργο, στον πανηγυρίζοντα Ναό του Παντοκράτορος Γαϊτανίου Ζακύνθου, τιμήθηκε η μνήμη του Οσίου Ιωσήφ του Σαμάκου, του οποίου το Ιερό Λείψανο μετακομίστηκε από τους Κρητικούς Πρόσφυγες στη Ζάκυνθο, στις 29 Αυγούστου 1669, αμέσως μετά την πτώση του Χάνδακα. 

Στο Συλλείτουργο προέστη ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος π. Παναγιώτης Καποδίστριας,(εκ προσώπου του Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄, ο οποίος απουσίαζε στην Κεφαλληνία για την κηδεία του Μητροπολίτου της γείτονος νήσου). Συλλειτούργησαν οι Πατέρες Παναγιώτης Φωτεινόπουλος, Διονύσιος Αντίοχος, Κωνσταντίνος Γιαννιτσιώτης (Εφημέριος Γαϊτανίου) και ο Διάκονος Παναγιώτης Παράσχης. Παρέστη συμπροσευχόμενος στο ιερό Βήμα ο σεβαστός προ-Εφημέριος της Ενορίας Πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Σεμιτέκολος. Το Ψαλτήρι τίμησαν -και μάλιστα κατά το ζακύνθιο ύφος της μουσικής- καλλίφωνοι Ιεροψάλτες υπό τον κ. Νικόλαο Λειβαδά. 

Ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας, ομιλώντας προς τους ευάριθμους εκκλησιασθέντες (μεταξύ των οποίων ήταν τα παιδιά του Νηπιαγωγείου της περιοχής), αναφέρθηκε δι' ολίγων στον βίο, την πολιτεία και την μετακομιδή στο νησί μας του Οσίου Ιωσήφ, επισημαίνοντας στη συνέχεια, μεταξύ άλλων, τα εξής:

"Αγαπητοί Πατέρες και Συνεορταστές, 
          Η παρουσία ανάμεσά μας του ευθυτενούς Λειψάνου του Οσίου Ιερομονάχου Ιωσήφ του Κρητός, αποτελεί την ψηλαφητή επίσκεψη της Θείας Χάριτος στο νησί και την περιοχή μας, εδώ και τώρα. Εάν κατά τον ιερό Χρυσόστομο, ακόμη και ο αέρας που περιβάλλει τα λείψανα των αγίων μας είναι αγιασμένος, φαντασθείτε πόση Χάρη και Αγιασμό εξ ουρανού λαμβάνουμε οι μετέχοντες σήμερα στην Ευχαριστιακή Σύναξη για την κοίμηση του Οσίου Πατρός ημών Ιωσήφ, του Οποίου όμως η σωματική διάσταση δεν εφθάρη από τον πανδαμάτορα Χρόνο, αλλά παρατάθηκε στον αιώνα, διδάσκοντας έτσι εμπειρικά τους διαχρονικούς πιστούς ότι ο Άχρονος Κύριος των Δυνάμεων και της Δόξας δύναται -μόνος Εκείνος- να χορηγεί την Διάρκεια εκείνην, η οποία νικάει τον Χρόνο και την Ιστορία, οδηγώντας στη Θέωση όσους επιθυμούν να μετάσχουν, εκείνους εντέλει που χωρούν να εισέλθουν στον Νυμφώνα του θείου Έρωτα! 
          Τούτο κατορθώνεται μέσω της εκκλησιοποίησης όλων μας, με άλλους λόγους, εάν διαβούμε τα σκαλοπάτια της Ταπείνωσης, της Μετάνοιας, της Μετάληψης Σώματος και Αίματος Χριστού. Φωτεινός σηματοδότης ο σήμερα τιμώμενος Όσιος, όπως και άπαντες οι Άγιοί μας, οι οποίοι ουδέποτε έπαψαν να καταστέλουν το Εγώ τους, μην επιτρέποντας στον Διάβολο να βρει χώρο στην ψυχή τους και να κυοφορήσει την Απώλεια. Νύχτα και μέρα βρίσκονταν επί των επάλξεων της ύπαρξης, αγρυπνώντας και προσευχόμενοι, ούτως ώστε ο αρχαίος εχθρός να μην εύρει αφύλακτη δίοδο και παρθεί το φρούριο της ψυχής! Κι αν κάποτε συνέβαιναν πτώσεις -ως σάρκα φορούντες και τον κόσμον οικούντες- είχαν οπλισθεί (δια των Μυστηρίων της Εκκλησίας ως φαρμάκων ιατρείας και ανάνηψης), με την δύναμη εκείνη της αυτογνωσίας - αυτομεμψίας - ανόρθωσης κι επιστροφής!" 

Η σεμνή πανήγυρις του Γαϊτανίου έκλεισε με κεράσματα το παρακείμενο Εκκλησιαστικό Κέντρο της Ενορίας!

Δεν υπάρχουν σχόλια: