e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

Σταυρικός ο δρόμος της άρνησης του εαυτού μας

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής Γ΄ Νηστειών 15ης Μαρτίου 2015 
(ΣΤΑΥΡΟΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕΩΣ)
(Μαρκ. η΄ 34 - θ΄ 1)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης


Η άρνηση του εαυτού μας είναι ο μεγαλύτερος άθλος, που θα μπορούσε να επιτύχει κάθε αληθινός Χριστιανός στη ζωή του. «Πρέπει να απαρνηθείς τον εαυτό σου, για να τον κερδίσεις», λέει ο Ιησούς. Περίεργα και αντιφατικά φαίνονται αυτά τα λόγια. Όμως δεν είναι! Αν εμβαθύνουμε στα λόγια αυτά, τα οποία εντάσσονται στο όλο πνεύμα του Ευαγγελίου, θα δούμε ότι έχουν λογική και αρμονία! Ο κάθε άνθρωπος οφείλει να απαρνηθεί τον αμαρτωλό εαυτό του. Τον παλαιό άνθρωπο, τον εμφορούμενο από πάθη, μίση, αντιζηλίες, φιλοδοξίες, ανηθικότητες, αδικίες, ασέβεια και όλα τα άλλα έργα του πονηρού. Πρέπει να καταπολεμηθεί η ροπή προς το κακό, που φωλιάζει στην ψυχή μας. 

Δύσκολος και σταυρικός φαίνεται αυτός ο δρόμος, πολλές φορές και ακατόρθωτος. Όμως τίποτε δεν είναι δύσκολο και ακατόρθωτο όταν έχουμε βοηθό, σύμμαχο και οδηγό τον παντοδύναμο Θεό. Μήπως τάχα είναι εύκολος και ανώδυνος ο δρόμος που παίρνουμε, για να φτάσουμε στην αμαρτία και το κακό; Πολλές φορές η υποδούλωση στο κακό μάς δίνει εξευτελισμούς, πικρία, γελοιοποίηση και -όχι σπάνια- θάνατο. Οι δοκιμασίες όμως που υφίσταται ο γνήσιος Χριστιανός είναι μεν πολλές φορές επώδυνες, αλλά οδηγούν οπωσδήποτε στην Ουράνια Βασιλεία, η οποία είναι ο αληθινός προορισμός και η ευτυχία του ανθρώπου. Ο αληθινός πιστός ήδη σε αυτήν εδώ την γη προαπολαμβάνει την θεία μακαριότητα. Και μαζί με τον απόστολο Παύλο: «χαίρει ἐν τοῖς παθήμασί του». Έτσι οι δοκιμασίες, τις οποίες υφίσταται, του φαίνονται φορτίο ασήμαντο και η θλίψη, που δοκιμάζει καθημερινά, γίνεται πηγή χαράς. Ποτέ δεν αρνείται τον Χριστό, παρά τις ειρωνείες, τους χλευασμούς και τις διώξεις που υφίσταται από ασεβείς ανθρώπους. Δεν φοβάται τους διώκτες του, αντίθετα πολλές φορές νιώθει οίκτο γι’ αυτούς, χωρίς να βαραίνει με μίσος την ψυχή του. Τα πλούτη και οι τιμές δεν τον δελεάζουν, διότι τίποτε δεν θα ωφελήσει τον άνθρωπο εάν κερδίσει όλον τον κόσμο και χάσει την ψυχή του. Όλο το σύμπαν και οι θησαυροί του δεν θα μπορέσουν ποτέ να ισοσταθμίσουν την απώλεια μιας ανθρώπινης ψυχής. Ούτε μπορούν να οδηγήσουν την ψυχή του ανθρώπου στην Βασιλεία των Ουρανών. Τα υλικά αγαθά -που όλοι μας κυνηγάμε καθημερινά- έχουν σχετική και ασήμαντη μόνο αξία. Όμως πολλές φορές εγκληματούμε και πράττουμε το άδικο για να τα αποκτήσουμε. 

Ας φροντίσουμε, λοιπόν, όλοι να πράττουμε το ευάρεστο και το δίκαιο ενώπιον του Θεού και των συνανθρώπων μας και ο Σταυρός του Κυρίου μας, που σήμερα προσκυνάμε, ας είναι το ιερό σύμβολο, που θα μας εμπνέει πάντοτε. Γένοιτο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: