e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

Ανάγκη για προσφυγή στην Εξομολόγηση και τη θεία Ευχαριστία

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής ΣΤ’ Ματθαίου 12ης Ιουλίου 2015
(Ματθ. θ’ 1-8)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης

Αναρίθμητα τα θαύματα του Κυρίου μας! Δυσκολεύεται κανείς να διαλέξει το μεγαλύτερο απ’ αυτά και δεν ξέρει ποιο να πρωτοθαυμάσει. Όλα εκφράζουν την Δύναμη και θεία Αγάπη Του προς το ανθρώπινο γένος.

Η σημερινή περικοπή αναφέρεται στο θαύμα της θεραπείας του παραλυτικού της Καπερναούμ, τον οποίον έφεραν κάποιοι φιλεύσπλαχνοι συνάνθρωποί του στον Ιησού για να τον θεραπεύσει. Ο Παντογνώστης Κύριός μας είδε τα κατάβαθα της ψυχής αυτού του ανθρώπου και διέγνωσε και τις ψυχικές αναπηρίες, που πολλές φορές γίνονται βάση και αιτία των σωματικών. Αυτές τις έχουμε όλοι οι άνθρωποι, δυστυχώς, και μόνο η χάρη του Θεού μπορεί να μας απαλλάξει από αυτές.

Ο Ιησούς, λοιπόν, βλέποντας τον άνθρωπο αυτόν, θέλησε πρώτα-πρώτα να του δώσει θάρρος «θάρσει τέκνον» του είπε, δηλαδή «έχε θάρρος, παιδί μου». Τον ονομάζει «παιδί Του» με γλυκό και στοργικό τρόπο, διότι θέλει να εκφράσει την αγάπη του Θεού, την απέραντη, προς το αγαπημένο δημιούργημά Του, τον άνθρωπο. Ο Θεός είναι ο χορηγός της ζωής και ο πλάστης μας. Μεριμνά καθημερινά για εμάς κι επιθυμεί την ψυχοσωματική σωτηρία μας. Όλες, λοιπόν, οι αμαρτίες του παραλυτικού –αιτίες πολλών απ’ τα δεινά του– συγχωρέθηκαν από την ευσπλαχνία και μεγαλοθυμία του Θεού και η ψυχή του πλημμύρισε από υπερηφάνεια και χαρά.

Οι Προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης και οι παλιοί Δίκαιοι έκαναν ακόμη και θαύματα στο όνομα του Θεού. Ένα μόνο δεν μπορούσαν να κάνουν: να συγχωρήσουν αμαρτίες. Αυτό υπήρξε το καινούργιο, που έφερε ο Κύριος, όταν ήλθε στη γη! Η πράξη αυτή του Ιησού όμως σκανδάλισε τους υποκριτές Φαρισαίους, οι οποίοι θεώρησαν ότι δεν έχει το δικαίωμα να συγχωρεί αμαρτίες, διότι δεν τον πίστευαν ούτε τον δέχονταν ως Θεό.


Ο Κύριος όμως τους έλεγξε για τις πονηρές σκέψεις τους και τους αποστόμωσε, διατάζοντας τον άνθρωπο να πάρει το κρεβάτι στους ώμους του και να πάει στο σπίτι του. Η συγχώρεση αυτή, λοιπόν, η οποία αποδεικνύει περίτρανα την θεότητα του Χριστού, επαναλαμβάνεται επί αιώνες μέσα στην Εκκλησία, στο μυστήριο της μετάνοιας και της εξομολόγησης. Αναρίθμητα εκατομμύρια ανθρώπων μέσα στους αιώνες σώθηκαν και θα εξακολουθούν να σώζονται μέσω του Μυστηρίου της Εξομολογήσεως, λαμβάνοντας άφεση αμαρτιών και γινόμενοι έτοιμοι για μετοχή στο υπέρτατο μυστήριο της θείας Ευχαριστίας και όλοι καλούμεθα να προσερχόμαστε σε αυτά για την σωτηρία μας. Γένοιτο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: