e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

Χρειάζονται έργα, ανάλωσή μας στην διακονία του πλησίον

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής Η΄ Ματθαίου 26ης Ιουλίου 2015
(Ματθ. ιδ’ 14-22)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης 


Όλα προέρχονται από τον Πανάγαθο Θεό. Τόσο τα πνευματικά, όσο και τα υλικά αγαθά. Ο ίδιος γνωρίζει τις ανάγκες των ανθρώπων και μεριμνά σαν στοργικός πατέρας γι’ αυτές. Ήδη από τα χρόνια της Παλαιάς Διαθήκης ο Θεός ουδέποτε παρέβη τις υποχρεώσεις Του. Το ίδιο θα εξακολουθεί να κάνει πάντοτε μέχρι της συντέλειας των αιώνων.
Στην παραλία της Γεννησαρέτ συνέρρευσαν πλήθη αμέτρητα, για να ακούσουν τον Ιησού. Έφεραν μαζί τους και τα αγαπημένα τους πρόσωπα που ασθενούσαν, για να τα θεραπεύσει. Ο Ιησούς δεν αδιαφόρησε για τις σωματικές ανάγκες των ανθρώπων και μερίμνησε γι’ αυτές θεραπεύοντάς τους, όπως πάντοτε μεριμνούσε και για τις ψυχικές.
Ένα μέγιστο δείγμα αυτής της μέριμνας είναι ο πολλαπλασιασμός δια της ευλογίας Του των πέντε άρτων και των δυο ψαριών και ο χορτασμός με αυτά χιλιάδων ανθρώπων. Όλοι έμειναν έκπληκτοι μπροστά σε αυτό το μέγα θαύμα και διδάχτηκαν ότι ο Πανάγαθος Θεός μεριμνά για όλα, μην παραμερίζοντας και υποτιμώντας τίποτε που να αφορά στον άνθρωπο. Αυτό όμως αποτελεί και υπέρτατο παράδειγμα για όλους εμάς. Δεν αρκεί να λυπόμαστε τον δυστυχούντα. Οφείλουμε να τον συντρέχουμε με όλες τις δυνάμεις μας.
Τα μεγάλα λόγια δεν αρκούν, διότι, αν μείνουμε σε αυτά, γινόμαστε υποκριτές και κάνουμε τους άλλους που μας βλέπουν να αποστρέφονται την πίστη μας. Χρειάζονται έργα, ανάλωσή μας στην διακονία του πλησίον. Και ας μην φοβηθούμε ότι θα πεινάσουμε και θα δυστυχήσουμε δίνοντας ακόμη και από το υστέρημά μας. Ο Θεός της Αγάπης, ό,τι δώσαμε θα μας το ανταποδώσει με χιλιάδες τρόπους. Ο Μέγας Βασίλειος παροτρύνει κάθε αληθινό Χριστιανό, ακόμη κι αν είναι φτωχός και έχει λίγα, ακόμη και από αυτά τα λίγα, να δώσει σε πτωχότερους από αυτόν.
Αν έτσι όλοι σκεπτόμασταν και πράτταμε, δεν θα υπήρχαν πεινασμένοι πάνω στην γη. Οφείλουμε, λοιπόν, ο καθένας να πράξουμε και να τηρήσουμε αυτά τα θεία παραγγέλματα και να είμαστε σίγουροι ότι «οἱ ζητοῦντες τόν Κύριον οὐκ ἐλαττωθήσονται παντός ἀγαθοῦ». Γένοιτο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: