e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2015

Pope Francis in Cuba | Η Λειτουργία στην Πλατεία της Επανάστασης της Αβάνας [πλήρες video]

Πρωί Κυριακής, 20ής Σεπτεμβρίου 2015









Με μία παραίνεση προς την Εκκλησία στην Κούβα, να έχει «την ελευθερία, αλλά και τα μέσα», ώστε να μπορεί να συνεχίζει την αποστολή της, επισφράγισε την πρώτη ημέρα της ιστορικής του επίσκεψης στο νησί της Καραϊβικής ο Πάπας Φραγκίσκος. Μερικές ώρες αργότερα, χιλιάδες πιστοί κατέκλυσαν την Πλατεία Επανάστασης στην Αβάνα, όπου χτυπά η πολιτική καρδιά της Κούβας και τελέστηκε η Θεία Λειτουργία της Κυριακής. 

Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας δεν θα μπορούσε να μη χαιρετίσει και αυτός από την πλευρά του τη σταδιακή αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων της χώρας με τις ΗΠΑ. «Είναι ένα παράδειγμα συμφιλίωσης για ολόκληρο τον κόσμο», τόνισε ο Ποντίφικας. 

Τον λατινοαμερικανικής καταγωγής Πάπα υποδέχθηκε το Σάββατο στο αεροδρόμιο ο ηγέτης της Κούβας Ραούλ Κάστρο, ευχαριστώντας τον για τη συνδρομή του στη διπλωματική προσέγγιση με τις ΗΠΑ, ενώ καταδίκασε το αμερικανικό εμπάργκο και την κατοχή της βάσης του Γκουαντάναμο από τις ΗΠΑ.

Ευαισθητοποιημένος λόγω της καταγωγής του, ο Πάπας Φραγκίσκος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην προσέγγιση της αμερικανικής και της κουβανικής ηγεσίας και στην ύφεση στις σχέσεις των δύο χωρών, έστειλε μηνύματα στον Μπαράκ Ομπάμα και τον Ραούλ Κάστρο και διευκόλυνε με την παρασκηνιακή του παρέμβαση τις επαφές μεταξύ των δύο πλευρών.

«Ο Πάπας έκανε τόσα πολλά, ως διακριτικός ηγέτης, για να επιτύχει αυτήν την προσέγγιση. Το διαχειρίσθηκε με τόση δεξιοτεχνία», δήλωσε ο βραζιλιάνος ιερέας και διανοούμενος Φράι Μπέτο.

Στην Κούβα, ο Πάπας θα παραμείνει συνολικά τέσσερις ημέρες και στη συνέχεια θα ταξιδέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

[Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό]

Δεν υπάρχουν σχόλια: