e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Ο Μητροπολίτης Δωδώνης απόψε στο Σιναϊτικό Μετόχιο της Αθήνας, τιμώντας την Αγία Αικατερίνη

Ρεπορτάζ και αποκλειστικές φωτογραφίες: Σπύρος Παπαγεωργίου 




































Στο γραφικό ναΐδριο της Αγίας Αικατερίνης στην Αθήνα, μετόχι της ομώνυμης ιεράς μονής του Σινά, εορτάστηκε απόψε η μνήμη της πανευφήμου μνήμης του Χριστού. Στον πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος, αδερφός της Ιεράς Μονής Σινά, καθώς σε μικρή ηλικία μετέβη και εγκαταβίωσε στην έρημο του Σινά, όπου εκάρη Μοναχός.

Ο κ. Χρυσόστομος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στην διπλή εορτή, της αποδόσεως δηλαδή των Εισοδίων της Θεοτόκου και της μνήμης της Αγίας Αικατερίνης, προστάτιδος του Σινά.

"Η Παναγία μας υπηρέτησε την ζωή της στη γη και προετοιμάστηκε να φέρει τον λυτρωτή Χριστό στον κόσμο, και με αυτό τον τρόπο να δωθεί η δυνατότητα στον άνθρωπο να κερδίσει τον Παράδεισο και την Αιωνιότητα. Τον Παράδεισο που απώλεσε από την εγωιστική του συμπεριφορά. Μέχρι που η ευδοκία του Θεού να δώσει ξανά την δυνατότητα να πραγματοποιηθεί η σωτηρία των ανθρώπων. Ο Χριστός ήρθε να φέρει στον κόσμο την ειρήνη και την αγάπη, όχι αυτήν που επαγγέλονται διάφορα συστήματα, αλλά την αιώνια ειρήνη και αιώνια αγάπη. Αλλά οι άνθρωποι και τότε και σήμερα δυσκολεύονται να κατανοήσουν την αξία της γι' αυτό και διώκεται στις ημέρες ο Χριστιανισμός. Γιατί είναι εκείνο που χαρίζει τα αιώνια και όχι τα επίγεια. Αυτό που δίδει ελπίδα και συμπλήρωμα στη ζωή μας."

Σε άλλο σημείο πρόσθεσε: "Η Αγία Αικατερίνη έδωσε την δίκη της μάχη, αν και είχε όλες τις προϋποθέσεις για να ζήσει μια ευχάριστη ζωή. Πλούσια με μόρφωση και κοινωνική καταξίωση. Όλα τα απεμπόλησε για χάρη της αιωνιότητος. Που είναι οι διώκτες της και ποιος τους ξέρει. ​​Από την κορυφή του όρους Σινά και της ερήμου η Αγία Αικατερίνη διαλαλεί και στέλνει το φως της αιώνες τώρα. Μην κουραστείτε και μην απαρνηθείτε τα πάτρια. Εσείς μπορείτε να γίνετε οι σύγχρονοι μάρτυρες αν όχι του αίματος, αλλά της συνειδήσεως. Μιας μαρτυρίας που είναι απαραίτητη σήμερα για να ξεπεράσουμε τις συμπληγάδες πέτρες και τις δυσκολίες στη ζωή μας. Μην αφήσετε το νου σας να τον πάρει το σύγχρονο ρεύμα."

​Έκλεισε λέγοντας: "Το μίσος και η κακία του σύγχρονου Ισλαμισμού στρέφεται εναντίον του Χριστιανισμού. Αλλά ματαιοπονούν γιατί ο Χριστιανισμός είναι χθες και σήμερα και εις τους αιώνες."

​Στο ιερό παρέστη συμπροσευχόμενος ο Μητροπολίτης ​Διδυμοτείχου Δαμασκηνός​.​​

Στο Αρχονταρίκι του Μετοχίου παρετέθη μοναστηριακό κέρασμα μετά το πέρας του Εσπερινού.​ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: