e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

Θυρανοίξια του πρώτου Ελληνορθόδοξου Μοναστηριού στη Σκανδιναβία
Την Κυριακή, 6 Δεκεμβρίου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας προέστη της Θείας Λειτουργίας στο Ησυχαστήριο του Αγίου Νικολάου στην πόλη Rättvik της Σουηδίας και στη συνέχεια τέλεσε το μνημόσυνο του ιδρυτού της μονής μακαριστού Ιερομονάχου κυρού Ευσεβίου Βίττη, καθώς και την ακολουθία των θυρανοιξίων, με την συμμετοχή του Ιερού Κλήρου της Ι. Μητροπόλεως και μελών του χριστεπωνύμου πληρώματος της τοπικής Εκκλησίας.

Ο Σεβασμιώτατος ανέγνωσε το συγχαρητήριο μήνυμα  της Α. Θ. Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του σε όλους όσοι συνέβαλαν παντοιοτρόπως στους εορτασμούς. Επισυνάπτονται της παρούσης οι δύο ομιλίες. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Παν/τος Αρχιμανδρίτης κ. Αλέξανδρος Λουκάτος. Ακολούθησε γεύμα προς τιμήν των προσκυνητών και των προσκεκλημένων τοπικών φορέων.

Στις ιερές ακολουθίες παρέστη ο Εξοχώτατος Πρέσβης της Ελλάδος στη Σουηδία κ. Δημήτριος Τουλούπας, ο οποίος και συνεγχάρη τον Σεβασμιώτατο για την ολοκλήρωση της ανακαίνισης του Ησυχαστηρίου και ευχήθηκε να αποτελέσει ο χώρος αυτός τόπο πνευματικής κατάνυξης όλων όσοι θα το επισκέπτονται.

Παρών ήταν και ο εκπρόσωπος της Κυπριακής Πρεσβείας στη Σουηδία κ. Γεώργιος Λοΐζου, καθώς και οι εκπρόσωποι της Κοπτικής, Λουθηρανικής και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στη Σουηδία κ.κ. Nils Åberg, Michael Agaiby, Peder και Marie Eremius Bergqvist, Rev. Tadeusz Bienasz, Berit Edman, Per Larsson, και η Sister Veronica. Τον Δήμο του Rättvik εκπροσώπησε η κ. Märta Kallur, η οποία προσέφερε στον Σεβασμιώτατο μελέτη της για τις πολιτιστικές παραδόσεις του Rättvik.

Την παραμονή, 5 Δεκεμβρίου, έλαβε χώρα ο πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Κλεόπα.

Το Ησυχαστήριο ιδρύθηκε από τον    Γέροντα Ευσέβιο Βίττη το 1973, μετά δε την οριστική μετάβασή του στην Ελλάδα το 1980 και την κοίμησή του το 2010, την συντήρηση του Ησυχαστηρίου ανέλαβε ο σύλλογος φίλων του Ησυχαστηρίου, γνωστός με την επωνυμία "Ορθόδοξη Αδελφότητα 'Αγιος Νικόλαος'". Το Ησυχαστήριο κατεστράφη ολοσχερώς από πυρκαγιά τον Οκτώβριο του 2010 και μετά την ανέγερση του νέου κτιρίου έμεινε ακατοίκοιτο μέχρι τον Οκτώβριο του 2014 όπου μετεβιβάσθη στην Ι. Μητρόπολη Σουηδίας, η οποία και ανέλαβε την ολοκλήρωση της εκ βάθρων ανακαινίσεώς του και τον πλήρη εξοπλισμό του. Το εν λόγω ησυχαστήριο είναι το πρώτο Ελληνορθόδοξο μοναστήρι στη Σουηδία και σε ολόκληρη την Σκανδιναυΐα.

Την κατασκευή του τέμπλου και των λοιπών ξυλόγλυπτων κατασκευών ανέλαβαν οι κ.κ. Ελευθέριος και Κωνσταντίνος Γεωργιάδης εξ Ιωαννίνων, την δε αγιογράφιση των εικόνων ο κ. Μιχαήλ Ανδρούτσος εξ Ιωαννίνων και κ. Ευτυχία Παπαδοπούλου εκ Στοκχόλμης.

Την τελετή των θυρανοιξίων εκάλυψε με ρεπορτάζ ο τοπικός τύπος http://mm-dt.herokuapp.com/dalarna/rattvik/skandinaviens-forsta-grekisk-ortodoxa-kloster και το κανάλι dt http://mm-dt.herokuapp.com/dalarna/rattvik/skandinaviens-forsta-grekisk-ortodoxa-kloster καθώς και το μεγαλύτερο τηλεοπτικό κανάλι της Σουηδίας svt http://www.svtplay.se/video/5199214/dalarna/dalarna-6-12-18-10 .

Οι φωτογραφίες είναι προσφορά των κ.κ. Πέτρου Βασιλειάδη, Μαρίας Κεχαγιά, Νικολάου Κίτσιου, Χρήστου-Τίτου Τασούλα και Patrik Wahlqvist.

Δεν υπάρχουν σχόλια: