e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 16 Αυγούστου 2015

Η Αρχιερατική Λειτουργία του Δεκαπενταύγουστου στην Παναγούλα Μπανάτου εν Ζακύνθω [πλήρες video]

Πρωί Δεκαπενταύγουστου 2015 στον πανηγυρίζοντα Ναό της Υ. Θ. Παναγούλας
Βιντεοσκόπηση: Νίκος Παπαδάτος 


Η 2η μέρα του Πανηγυριού της Παναγούλας Μπανάτου εν Ζακύνθω - σύναξη των Τριών Αγίων Προστατών της Επτανήσου

Πρωί Κυριακής, 16ης Αυγούστου 2015, στον ανθοστόλιστο Ναό της Παναγούλας Μπανάτου 


Η δεύτερη ημέρα της Πανηγύρεως της Παναγούλας Μπανάτου ήταν ιδιαίτερη σήμερα στον ναό Της και εξίσου εορταστική με τη χθεσινή, αν και με λιγότερο εκκλησίασμα, όπως αναμενόταν. Οι εκκλησιασθέντες περιστοίχισαν ξανά με βαθύ σεβασμό και ζέοντα συναισθήματα τόσο τον Επιτάφιο της Κυράς όσο και την εφέστια Εικόνα Της. 

Παράλληλα τιμήθηκαν οι Τρεις σεπτοί Προστάτες της Επτανήσου, Άγιοι Σπυρίδων, Γεράσιμος και Διονύσιος των οποίων η σύναξη τελείται κατ' έτος την πρώτη Κυριακή μετά το Δεκαπενταύγουστο. Τούτο αναφέρεται ρητά στο λειμωνάριο "Ζακύνθου Εορτοδρόμιον", όπου μάλιστα έχει δημοσιευθεί πλήρης Ακολουθία της κοινής αυτής εορτής. 

Στον πανηγυρίζοντα Ναό της Παναγούλας μας φιλοξενήθηκε και λιτανεύτηκε εκφραστική Εικόνα των τριών Αγίων, προερχόμενη από το πρεσβυτέριο της Ενορίας, η οποία τέθηκε εντέλει σε προσκύνημα, ενώ οι ιεροψάλτες απέδιδαν ψάλματα από την ανωτέρω Ακολουθία Τους. 

Το διακόνημα του κηρύγματος ανέλαβε επιτυχώς ο θεολόγος κ. Διονύσιος Πομόνης, ο οποίος μάλιστα τίμησε και το Ψαλτήριο πλάι στον Πρωτοψάλτη μας κ. Δημήτριο Κάνδηλα.

Κυριακή μετά το 15αύγουστο στον Άγιο Βουκόλο Σμύρνης

16 Αυγούστου 2015, λειτουργούντος του π. Κυρίλλου Συκή


Στιγμές παράδοσης και "ξεφάντωσης των φίλων" στο Πανηγύρι της Παναγούλας Μπανάτου 2015

Βράδυ Δεκαπενταύγουστου 2015 στο πλάτωμα της Παναγούλας 
Αμέσως μετά τη μεγαλοπρεπή Λιτάνευση του Επιταφίου της Παναγίας και της Καθέδρας της Παναγούλας Μπανάτου, πάντα υπό τις πνοές πλουσίων πυροτεχνημάτων και πατροπαράδοτων εδεσμάτων του νησιού μας, άρχισε το λαϊκό μέρος του Πανηγυριού. 

Το "Λιμπρέτο", δηλαδή μια φιλοξενούμενη Χορωδία από τη Λακωνία, αποτελούμενη από τριάντα άνδρες και γυναίκες, απέδωσαν αξιαγάπητες στιγμές του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού, ευχαρίστησαν μάλιστα τον Εφημέριο, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και την Επιτροπή Πανηγυριού για την δοχή. 

Στη συνέχεια το Μουσικοχορευτικό Συγκρότημα "Υακίνθη", αφού νωρίτερα είχε δροσερή παρουσία στην Λιτανεία, χόρεψε επτανησιακούς χορούς. Το "εύγε" αρμόζει τόσο στους νέους του Συγκροτήματος, αλλά κυρίως στον δάσκαλό τους και γενικό υπεύθυνο κ. Νίκο Αρβανιτάκη

Ανάμεσα στο πλήθος των πανηγυριστών ήταν ο Δήμαρχος Ζακυνθίων κ. Παύλος Κολοκοτσάς, αλλά και ο πολυσέβαστος και σοφός κ. Διονύσης Ζήβας, ομότιμος Καθηγητής του Ε. Μ. Πολυτεχνείου και δεινός ερευνητής της ζακυνθινής ιστορίας.

Ο ιστότοπος "Διαδικτυακή Ενημέρωση" για το Πανηγύρι της Παναγούλας Μπανάτου 2015 [video]Φωτοθήκη από την μεγαλοπρεπή Λιτανεία της Παναγούλας 2015 στους δρόμους του Μπανάτου

Δειλινό Δεκαπενταύγουστου 2015 στο Πανηγύρι του Μπανάτου
Φωτογραφίες: Ιωάννης-Πορφύριος Καποδίστριας


Μεγαλοπρεπείς και κατανυκτικές συνάμα οι στιγμές της λιτάνευσης του Επιταφίου της Θεομήτορος και της περίπυστης Εικόνας της Παναγούλας, ανά το Μπανάτο. 

Από πλευράς ιερατείου, τον Εφημέριο π. Παναγιώτη Καποδίστρια πλαισίωσαν οι ακόλουθοι Κληρικοί: 1. Αρχιμανδρίτης Γαβριήλ Βόγιας, Ηγούμενος της Μονής Προδρόμου Λαγκάδας Ζακύνθου, 2. Αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Κονίδης, 3. Πρωτοπρεσβύτερος Χαράλαμπος Κυπριώτης, 4. Πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Μωραΐτης (Ζακύνθιος από την Εκάλη), 5. Μέγας Οικονόμος Πέτρος Μαρούδας, 6. Μέγας Οικονόμος Ιωάννης Βλαχιώτης, 7. Μέγας Οικονόμος Νικόλαος Βόσσος, 8. Οικονόμος Νικόλαος Αβούρης, 9. Οικονόμος Παναγιώτης Πόθος, 10. Πρεσβύτερος Κωνσταντίνος Γιαννιτσιώτης, 11. Ιερομόναχος Νικόδημος Κεφαλληνός, 12. Πρεσβύτερος Διονύσιος Πυλαρινός και 13. Διάκονος Ιωάννης Ρένεσης.  

Από πλευράς τοπικών αρχών ξεχώρισε ο Δήμαρχος Ζακυνθίων κ. Παύλος Κολοκοτσάς με Αντιδημάρχους του και εκπρόσωποι των λοιπών. Παρών ήταν και ο Πρόεδρος Μπανάτου κ. Τιμόθεος Ελ. Στραβοπόδης, ο οποίος -σημειωτέον- μετέσχε και της Επιτροπής Πανηγύρεως. 

Τιμές απέδωσε η Φιλαρμονική Αρκαδίων, υπό την διεύθυνση της Αρχιμουσικού κ. Κατερίνας Γιακουμέλου

Αξίζει εδώ, τέλος, να γίνει μνεία της καθοριστικής συμβολής, στην επιτυχία του Πανηγυριού, ενός νέου ανθρώπου της Ενορίας, του φοιτητή κ. Σπυρίδωνος Εμμ. Ροδίτη, ο οποίος υπερέβαλε εαυτόν για να είναι όλα άψογα και στην εντέλεια. Μακάρι και άλλοι νέοι του τόπου μας να τον ακολουθήσουν ως συμμέτοχοι και συνδιαμορφωτές της Παράδοσης και όχι ως θεατές-παρακολουθητές της.