e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 22 Αυγούστου 2015

Παναγίες της Αθήνας (6ο μέρος)

του Σπύρου Παπαγεωργίου

Με την απόδοση της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ολοκληρώνουμε κι εμείς την φετινή πρώτη προσπάθειά μας, να προβάλουμε εικόνες της Παναγίας σπάνιες και ιδιαίτερες ως προς την τεχνοτροπία αλλά και την προέλευση.

Όλες οι σημερινές εικόνες ευρίσκονται στον I. N. Κοιμήσεως Θεοτόκου Αφιδνών, πραγματικό κόσμημα για την περιοχή, καθώς φυλάσσει πολλά ιερά κειμήλια και εικόνες.


1η φωτογραφία) Η Κοίμηση της Θεοτόκου, εφέστιος εικόνα που περιφέρεται κατά την Πανήγυρη του Ναού. Αγιογραφήθηκε το 1879 από τους Ιω. Ματθαίου - Ζ. Χατζή.2η και 3η φωτογραφία) Η Παναγία η Αφιδνιώτισσα, παλαιά εικόνα που κοσμούσε το τέμπλο του παλαιού Ναού. Αγιογραφήθηκε το 1879 από τους Ιω. Ματθαίου - Ζ. Χατζή.


4η φωτογραφία) Η Κοίμηση της Θεοτόκου, αγιογραφήσεως του 1927.


5η φωτογραφία) Η Κοίμηση της Θεοτόκου, που κοσμεί το σημερινό τέμπλο του Ιερού Ναού.

Αύριο η Απόδοση της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Ναό της Φανερωμένης Μπανάτου


Αύριο, Κυριακή 23η Αυγούστου 2015, ημέρα κατά την οποίαν αποδίδεται η μεγάλη εορτή της Κοιμήσεως της Θεομήτορος, θα τελεσθεί επίσημο Ιερατικό Συλλείτουργο στον Ιερό Ναό της Φανερωμένης Μπανάτου, με επίκαιρη ομιλία

Έτσι θα δοθεί η ευκαιρία να τιμηθεί ακόμη μια φορά η Θεοτόκος στην παναγιοφρούρητη Ενορία μας (θυμίζουμε ότι διαθέτουμε πέντε ναούς, όπου τιμάται Εκείνη) και θα κηρυχθεί το τέλος των ετήσιων τελετών και ακολουθιών για το πατροπαράδοτο Πανηγύρι του Μπανάτου. 

Στο τέλος θα προεορτασθεί ο προστάτης Ζακύνθου Άγιος Διονύσιος, με μικρή λιτάνευση εντός του Ναού μιας νέας Εικόνας του τιμωμένου Αγίου μας και της ιεράς Εμβάδος Του, τιμαλφή που θησαυρίζονται στην Ενορία μας. 

Ο 3ήμερος εορτασμός του Αγίου Διονυσίου μες από το Ionian Channel [trailer]Η φιλοξενία του Ιησού από την Μάρθα και την Μαρία

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
Απόδοσις Κοιμήσεως της Θεοτόκου
Κυριακή, 23 Αυγούστου 2015
(Λουκ. ι’ 38-42)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης


Η σημερινή περικοπή αναφέρεται στην φιλοξενία, την οποίαν προσέφεραν στον Ιησού η Μάρθα και η Μαρία στο σπίτι τους, όπου συνέρρεαν πλήθη για να ακούσουν τα θεία λόγια του Ιησού. Εκεί συνέβη το εξής γεγονός: Ενώ η Μάρθα μεριμνούσε και προετοίμαζε τα της φιλοξενίας του Ιησού, η Μαρία, η αδελφή της, αντί να την βοηθήσει, καθόταν δίπλα Του και άκουγε αχόρταγα τα συναρπαστικά λόγια Του. Η Μάρθα διαμαρτυρήθηκε έντονα γι’ αυτό. Όμως ο Ιησούς τής τόνισε ότι πιο σημαντικό ήταν αυτό που έκανε η Μαρία, διότι αυτό ωφελούσε την ψυχή της, ενώ οι κοσμικές φιλοξενίες και προετοιμασίες έχουν μεν και αυτές την αξία τους, όμως δεν πρέπει να τις απολυτοποιούμε και να υποδουλωνόμαστε σε αυτές, διότι δεν αποτελούν κύριο σκοπό της ζωής μας.

Πολλές φορές όλοι μας κοιτάζουμε να εφαρμόσουμε τον τύπο και όχι την ουσία. Αναλωνόμαστε στις κοσμικότητες και στις φιλοξενίες νομίζοντας ότι μόνον αυτές αποδίδουν τιμή στους συνανθρώπους μας. Όμως περισσότερο τα πνευματικά χαρίσματα αξίζουν και αυτά ζητά ο Χριστός από εμάς. Γι’ αυτό έμεινε ιδιαίτερα ευχαριστημένος από την στάση της Μαρίας παρ’ ότι εκτιμούσε και αγαπούσε και την Μάρθα.

Κάποιος από το πλήθος τότε φώναξε: «μακαρία η κοιλία η βαστάσασά σε» (ευτυχισμένη η κοιλιά της γυναίκας που σε κυοφόρησε), εννοώντας την Υπεραγία Θεοτόκο, την σεπτή κοίμηση της οποίας εορτάσαμε και η οποία αποτελεί το όργανο της ανθρώπινης σωτηρίας και την υπέρτατη μεσολαβήτρια υπέρ των ανθρώπων μπροστά στο θρόνο του Θεού.

Η σεπτή μορφή Της διατρέχει τους αιώνες και πάντα αποτελούσε και θα αποτελεί αιώνιο στήριγμα και παρηγοριά των πιστών. Ας ευχηθούμε η χάρη Της να μας φωτίζει και να μας καθοδηγεί, μεσιτεύοντας για την σωτηρία όλων μας. Γένοιτο!