e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Το Αρχιερατικό Συλλείτουργο για την Αγία Αικατερίνη στην Κατερίνη, 25.11.2015 [πλήρες video]

Ι. Ναός Θείας Αναλήψεως πόλεως Κατερίνης. Μεταδόθηκε απευθείας από τον τηλεοπτικό σταθμό 4ε. Προσκληθείς από τον οικείο Μητροπολίτη Σεβ. Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιο, συμμετείχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄, συνοδευόμενος από τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπό του π. Παναγιώτη Καποδίστρια και τον Διάκονό του π. Παναγιώτη Παράσχη.  Πανόραμα από την πάνδημη εορτή της Αγ. Αικατερίνης στην πόλη της Κατερίνης

 Πρωί 25ης Νοεμβρίου 2015 
Φωτορεπορτάζ: Αλέξανδρος Τσιμπονίδης 
Την Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2015, μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος και Νύμφης του Χριστού Αικατερίνης, πολιούχου Κατερίνης, τελέστηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Θείας Αναλήψεως Όρθρος και Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία. 

Του Αρχιερατικού Συλλείτουργου προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος, συλλειτουργούντων του Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου και Στροφάδων κ. Διονυσίου, του Πανιεροτάτου Επισκόπου Στοβίων και Τοποτηρητού Στρωμνίτσης κ. Δαυίδ (Πατριαρχείο Σερβίας), του Σεβ. Μητροπολίτου Κίτρους Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου και του Θεοφ. Επισκόπου Θαυμακού κ. Ιακώβου. Κατά την Θεία Λειτουργία προσήλθε πλήθος κόσμου από την Κατερίνη αλλά και την Πιερία. 

Ο Επίσκοπος Θαυμακού κ. Ιάκωβος κατά το κήρυγμα του Θείου Λόγου αναφέρθηκε στην προσευχή που πρέπει να αποβλέπει πρώτα στην σωτηρία της ψυχής μας και εν συνεχεία στις καθημερινές μέριμνες. Υπογράμμισε πως η Αγία Αικατερίνη, όπως και όλοι οι Άγιοι, αποτέλεσαν παράδειγμα ζωής με την προσευχητική στάση τους απέναντι στον Κύριο. Εν συνεχεία ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Γεώργιο για την πρόσκληση να συνεορτάσουν με τους υπόλοιπους Αρχιερείς την Μνήμη της Αγίας Αικατερίνης στην φερώνυμη πόλη της. Παρευρέθηκαν οι Αρχές του Τόπου με επικεφαλής την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας Σοφία Μαυρίδου και τον Δήμαρχο Κατερίνης Σάββα Χιονίδη. Να σημειωθεί ότι εφέτος, στον εορτασμό της πολιούχου Κατερίνης, συμμετείχε Ουκρανική Αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Γενικό Πρόξενο της Δημοκρατίας της Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη Alexander Voronin. 

Πριν την λιτανεία, ο οικείος Μητροπολίτης κ. Γεώργιος απένειμε επαίνους στους μαθητές της Πιερίας που διέπρεψαν κατά το απελθόν σχολικό έτος στην είσοδο τους στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση. Συγκεκριμένα, βραβεύθηκαν οι:  α) Νικόλαος Αδαμίδης, μαθητής του 3ου Γενικού Λυκείου Κατερίνης, με πρώτη πανελλαδική θέση στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Α.Π.Θ. β) Μαρία Μπεϊνά, μαθήτρια του 4ου Γενικού Λυκείου Κατερίνης, με πρώτη πανελλαδική θέση στο Παιδαγωγικό Τμήμα Α.Π.Θ. γ) Αικατερίνη Στεργιούλα, μαθήτρια του 4ου Γενικού Λυκείου Κατερίνης, με δεύτερη πανελλαδική θέση στο Τμήμα Ιατρικής Α.Π.Θ. 

Ακολούθησε η καθιερωμένη Λιτανεία στους κεντρικούς δρόμους της Κατερίνης. Σύμφωνα με την παράδοση, μπροστά στο Δημαρχείο της πόλεως τελέστηκε αρτοκλασία. Μετά τη Λιτανεία, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Καλλίνικος ευχαρίστησε τον Ποιμενάρχη κ. Γεώργιο για την ευκαιρία που τους έδωσε να συνεορτάσουν την Αγ. Αικατερίνη. Πριν την απόλυση ο Σεβ. κ. Γεώργιος ευχαρίστησε τόσο τους Αρχιερείς για την συμμετοχή τους στον φετινό εορτασμό της Πολιούχου και ευχήθηκε στον κόσμο της Κατερίνης η Πολιούχος να σκέπει και να πρεσβεύει στον Κύριο για την πόλη της.

Το Μεγάλο Μήνυμα του εκλεγέντος Μητροπολίτου Ζάμπιας και Μαλάουι κ. Ιωάννου, του Ζακυνθίου


Μετά την εκλογή του Ζακυνθίου Μητροπολίτου Ζάμπιας και Μαλάουι κ. Ιωάννου (Τσαφταρίδη), του από Επισκόπου Μοζαμβίκης, το πρωί της 24ης Νοεμβρίου 2015, το εσπέρας της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε το Μεγάλο Μήνυμα της εκλογής, στο πατριαρχικό παρεκκλήσιο των Αγίων Θεοδώρων, ενώπιον του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ. Θεοδώρου Β΄ και των μελών της Ιεράς Συνόδου του δευτερόθρονου Πατριαρχείου.