e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

Ο αλησμόνητος παπα-Στρατής Δήμου τιμήθηκε, άξια και δίκαια, από την Ακαδημία Αθηνών


Όπως ήδη από ημερών ανακοινώσαμε, το βράδυ της 22ας Δεκεμβρίου 2015, τιμήθηκε μετά θάνατον ο αοίδιμος π. Ευστράτιος Δήμου από την Ακαδημία Αθηνών, αναγνωρίζοντας έτσι το ανώτερο πνευματικό ίδρυμα του τόπου μας την προσφορά του απλού (μεγάλου εντέλει) ιερέα της Ι. Μητροπόλεως Μηθύμνης στην περίθαλψη των μεταναστών και προσφύγων, κυρίως μες από τις δράσεις της Μ.Κ.Ο. "Αγκαλιά", την οποία είχε ιδρύσει προ ετών. 

Στην επίσημη βραδιά της απονομής των ετήσιων Βραβείων της Ακαδημίας Αθηνών παρίσταντο η Πρεσβυτέρα του μακαριστού παπα-Στρατή, ο γιος και η κόρη του, οι οποίοι συγκινησιακά φορτισμένοι παρέλαβαν τον πάπυρο του Βραβείου. Ο σύζυγος και πατέρας τους δεν χάθηκε, όπως δεν χάνεται καθετί ωραίο. Και καθετί ωραίο είναι έργο του Θεού!

[Πηγή φωτογραφιών: kalloninews.gr]

Μήνυμα Χριστουγέννων 2015 του Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄ [video + κείμενο]ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ Δ΄
ΧΑΡΙΤΙ ΚΑΙ ΕΛΕΕΙ ΘΕΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Προς
το Τίμιο Πρεσβυτέριο, τις Μοναστικές Αδελφότητες
και τον Ευσεβέστατο Λαό της εν Ζακύνθω Εκκλησίας

Αγαπητοί συνεορταστές,
Μέσα στην παγκόσμια κρίση, την έλλειψη αδελφοσύνης και αγάπης μεταξύ των ανθρώπων, ακούγονται ξανά οι χριστουγεννιάτικες καμπάνες. Χτυπούν για να διαδώσουν το μήνυμα της ελπίδας, προσκαλώντας τους Χριστιανούς σε βίωση της άγιας Νύχτας, οπότε πραγματώνεται η προαιώνια Βουλή του Θεού και η προσδοκία αιώνων και γενεών.
Χτυπούν οι καμπάνες και ψυχές αναγεννώνται, μεταρσιώνονται και, ελαφρωμένες από το βάρος των βιοτικών φροντίδων, έστω και για λίγο, οραματίζονται την μεγαλοπρεπή και ανεπανάληπτη εικόνα της Σαρκώσεως του Θεού Λόγου.
Χτυπούν οι καμπάνες όμως και για να ξυπνήσουν από τον πνευματικό λήθαργο τον κόσμο, που δεν γνώρισε Χριστό και από την πνευματική ραστώνη εκείνους, οι οποίοι είναι κατ’ όνομα μόνον Χριστιανοί.
Χτυπούν οι καμπάνες. Δεν τις ακούμε; Μας λένε: «παιδίον ἐγεννήθη ὑμῖν, υἱός καί ἐδόθη ἡμῖν», που είναι «Θεός ἰσχυρός, ἐξουσιαστής, ἄρχων εἰρήνης, Πατήρ τοῦ μέλλοντος αἰῶνος» και βρίσκεται ανάμεσά σας. Γιατί, λοιπόν, τα μίση και τα πάθη, οι πόλεμοι και οι αιματοχυσίες; Γιατί η προετοιμασία για καταστροφή της ανθρωπότητας με πυρηνικά όπλα και βόμβες;
Χτυπούν και βροντοφωνάζουν: Ο Χριστός γεννάται και αποστέλλεται από τον Θεό και Πατέρα Του «εὐαγγελίσασθαι πτωχοῖς, κηρῦξαι αἰχμαλώτοις ἄφεσιν καί τυφλοῖς ἀνάβλεψιν», πράγμα που το έκανε πράξη στην επίγεια ζωή Του. Κι εσείς, άνθρωποι, ανέχεσθε να πεθαίνουν από αρρώστια, πείνα και παντελή φτώχεια, χιλιάδες χιλιάδων συνανθρώπων σας; Πώς επιτρέπει η συνείδησή σας, αδέλφια σας να βρίσκονται στην αιχμαλωσία ή σε δουλεία, στερούμενα της ελευθερίας, του αγαθού της ζωής ή και ακόμη να αγνοείται η τύχη τους;
Αυτές τις αλήθειες εξαγγέλλουν οι χριστουγεννιάτικες καμπάνες τούτο το πρωινό, ενώ ο πολύς χριστιανικός κόσμος, δυστυχώς, κωφεύει και μένει ασυγκίνητος. Περιορίζεται στο να γιορτάσει τα Χριστούγεννα με μια τυπική εκδήλωση συμμετοχής του στη γιορτή, ενώ έπειτα από λίγο συνεχίζει να αδικεί, να κλείνει την καρδιά του στον ανθρώπινο πόνο και να δείχνει πως δεν άφησε ακόμη να γεννηθεί μέσα του ο Χριστός.
Αγαπητοί μου, εύχομαι αυτές οι σκέψεις να δώσουν αφορμή για βαθύτερες αποφάσεις, γενναίες και σωστικές. Λοιπόν, με την πεποίθηση αυτή και με την ευχή οι χριστουγεννιάτικες καμπάνες να χτυπούν, όχι για να μας υπενθυμίζουν το καθήκον μας, αλλά για να μεταφέρουν το μήνυμα της θείας Γέννας σε μιαν ανθρωπότητα που οι καρδιές των ανθρώπων, ενωμένες με τον σύνδεσμο της Αγάπης, θα έχουν γίνει άξιο κατάλυμα του Θεού, σας εύχομαι χρόνια πολλά, ειρηνικά και χαρούμενα!

Ο Μητροπολίτης
† ὁ Ζακύνθου Διονύσιος Δ΄

Ευχές Χριστουγέννων 2015 του Μητροπολίτου Δωδώνης κ. ΧρυσοστόμουΟ εκκλησιασμός των μαθητών της περιοχής Μπανάτου για τα Χριστούγεννα 2015


Πρωί 23ης Δεκεμβρίου 2015 στον Ναό της Παναγούλας Μπανάτου. Συλλειτούργησαν οι πατέρες π. Παναγιώτης Καποδίστριας, Διονύσιος Αντίοχος και ο Διάκονος Ιωάννης Ρένεσης. Ο π. Παναγιώτης, ευχόμενος προς μαθητές και εκπαιδευτικούς είπε ότι, αν αφήσουμε να καρπίσει ο σπόρος της θείας Αγάπης, τότε θα τελεσφορήσει η Σάρκωση του Υιού και Λόγου του Θεού. Τέλος, εκατοντάδες παιδιών -εν συνόλω 400 περίπου μαθητών- μετέλαβαν των Αχράντων Μυστηρίων.


Φωτογραφίες: Διονύσης Ν. Κοντονής

Συνάντηση της Αντιπροσωπείας του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος με την Υπουργό Τουρισμού της Παλαιστίνης
Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ελλάδος αποτελούμενη από τον Αρχιμανδρίτη Σπυρίδωνα Κατραμάδο, Γραμματέα, και τον Βασίλειο Τζέρπο, Μέλος του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, μετέβησαν χθες, Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015, στη Βηθλεέμ με σκοπό την έναρξη συνεργασίας της Εκκλησίας της Ελλάδος με το Υπουργείο Τουρισμού της Παλαιστίνης στα θέματα των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων.
Η Αντιπροσωπεία αρχικά μετέβη στον Ναό της Γεννήσεως του Χριστού, όπου είχε την ευλογία να προσκυνήσει στο Σπήλαιο της Γεννήσεως και να ξεναγηθεί στο χώρο της ιστορικής βασιλικής, και ακολούθως να επισκεφθεί στο ηγουμενείο τον Σεβ. Aρχιεπίσκοπο Iορδάνου κ. Θεοφύλακτο, Πατριαρχικό Επίτροπο στη Βηθλεέμ, με τον οποίο είχε μακρά και εποικοδομητική συνάντηση και συνεργασία επί θεμάτων προσκυνηματικών περιηγήσεων.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Αντιπροσωπείας με την Υπουργό Τουρισμού της Παλαιστίνης Rula Ma’ayah και συνεργάτες της. Στη συνάντηση αυτή συζητήθηκαν μεταξύ των άλλων ζητήματα που αφορούν την διαμονή και περιήγηση των προσκυνηματικών groups που επισκέπτονται τους Αγίους Τόπους στη Βηθλεέμ και στα υπόλοιπα προσκυνήματα της Παλαιστίνης. Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε με την παρότρυνση και κατόπιν ενεργειών του Μακ. Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου, ο οποίος και εκπροσωπήθηκε στη συνάντηση από τον Αρχιμανδρίτη Βαρθολομαίο Μελισσινό. Ακολούθησε λιτή δεξίωση με νηστίσιμα εδέσματα στο νεόδμητο ξενοδοχείο St. Gabriel της Βηθλεέμ, ιδιοκτησίας ορθόδοξου Παλαιστίνιου επιχειρηματία.

Νωρίτερα τα μέλη της Αντιπροσωπείας είχαν την ευλογία να προσκυνήσουν το σκήνωμα του Αγίου Σάββα στην ομώνυμη Ιερά Μονή, καθώς και στη Μονή του Αγίου Θεοδοσίου του Κοινοβιάρχου. 

35 φωτοπαραλειπόμενα από τη μεγαλειώδη προΧριστουγεννιάτικη Βραδιά του Κέντρου Λόγου "Αληθώς"

Μορφωτικό Κέντρο Λόγου ΑΛΗΘΩΣ - Ναός Παναγούλας Μπανάτου, βράδυ Κυριακής, 20ής Δεκεμβρίου 2015 
Φωτογραφίες: Ιωάννης-Πορφύριος Καποδίστριας