e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

Σκέψεις για την αμφίεση των Ορθοδόξων Κληρικών

του Σεβ. Μητροπολίτου Χονγκ Κονγκ κ. Νεκταρίου 


Η αμφίεση των Ορθοδόξων Κληρικών στην καθημερινή ζωή ήταν πάντοτε απλή. Δεν φορούσαν οι κληρικοί διάφορα εξαρτήματα για να δηλώσουν τον βαθμό της ιερωσύνης τους ή το οφφίκιό τους. Ακόμα και τα εγκόλπια των Επισκόπων προέρχονται από φυλακτά με ιερά λείψανα που έφεραν οι κληρικοί παλαιότερα. 

Όταν ο Θεόφιλος Αλεξανδρείας έστειλε έναν επίσκοπο να καλέσει τον ιερό Χρυσόστομο να παραστεί στη Σύνοδο που ετοίμαζε, ο επίσκοπος παρουσιάσθηκε στον Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως χωρίς ιδιαίτερα διακριτικά. Κάτι που φαίνεται από την ερώτηση που του απηύθυνε ο Χρυσόστομος, ο οποίος ζήτησε να μάθει τον ιερατικό βαθμό του επισκέπτη κληρικού.

Τα γράφω αυτά γιατί με ενοχλούν οι αλλότριες συνήθειες που έχουμε υιοθετήσει οι Ορθόδοξοι. Βλέπω φωτογραφίες Ορθοδόξων κληρικών. Άλλοι με μαύρα ράσα. Άλλοι με λευκά. Άλλοι με μαύρα επανωκαλύμμαυχα. Άλλοι με λευκά. Εγκόλπια. Σταυροί. Ακόμη και διακόνους είδα με σταυρούς και πρόσφατα με μίτρα. Κι όλα αυτά όχι γιατί τάχα προέρχονται από τοπικές συνήθειες και έθιμα αλλά διότι είναι εκκλησιαστικά οφφίκια!!!

Τι αξία έχουν όλα αυτά; Γιατί πρέπει να ξεχωρίζω από τους άλλους κληρικούς επειδή πχ είμαι Μητροπολίτης; Τα διαφορετικά επανωκαλύμμαυχα και τα διάφορα μπιχλιμπίδια θα μου προσδώσουν μεγαλύτερη αξία; Φύλαρχοι είμαστε; 

Θυμάμαι όσα μου είπε ένας κυβερνητικός υπάλληλος για την συνάντηση ενός Ασιάτη Υπουργού με έναν Ορθόδοξο Επίσκοπο (ονόματα δεν λέμε, υπολήψεις δεν θίγουμε). Όταν ο Υπουργός είδε να τον επισκέπτεται ένας Ορθόδοξος Επίσκοπος ενδεδυμένος με ...πάσα μεγαλοπρέπεια, έκπληκτος έστρεψε το πρόσωπο σε κάποιον συνεργάτη του και ρώτησε: αυτός γιατί ντύθηκε κλόουν;

Η φωτογραφία είναι από την πρόσφατη επίσκεψη στο Φανάρι του νέου Μητροπολίτου Πέτρας κ. Γερασίμου. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης με Επισκόπους από την Κρήτη. Σοβαρότητα και απλότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: