e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

Πατριαρχική Λειτουργία στον αποκατεστημένο Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Μενεμένης

Φωτογραφίζει και γράφει ο Γιάννης Γιγουρτσής 




















Πατριαρχική Θεία λειτουργία στην Μενεμένη στον ανακαινισμένο ναό Κωνσταντίνου και Ελένης με την παρουσία του Δημάρχου της πόλης αλλά και αυτού της Νέας Μενεμένης από την Θεσσαλονίκη. Δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, στο πλαίσιο του προσκυνήματος στην Ιωνία, ο Πατριάρχης ήρθε εδώ. 

Η ελιά -σύμβολο αιώνιο και κοινό- που πέρυσι, σαν σήμερα, φύτεψε μεγάλωσε ήδη αρκετά. 

Μέσα στο ναό εκατοντάδες προσκυνητές απόγονοι των παλιών κατοίκων. Απέξω, στην αυλή, απόγονοι των άλλων προσφύγων, των "ανταλλαγέντων", από την Μακεδονία (από τη Θεσσαλονίκη μου λέει κάποιος και εννοεί την Καβάλα) και από την Κρήτη. "Εμένα ο κύρης μου ήρθε 25 χρόνω από την Κρήτη επαέ, μα δεν κατέχω από που ήτονε" μας λέει ο 86χρονος γαλανομάτης Μεχμέτ μπαμπά που μοιάζει απίστευτα με τον κυρ Νίκο, κουμπάρο του πατέρα μου από την Πόμπια, στη Μεσαρά "Ήρθα για να σασε πω καλωσορίσατε" συνεχίζει. 

Στο μεταξύ το τραπέζι στρώνεται. Τα φαγητά τα ετοίμασε ο Τούρκος Δήμαρχος, ενώ ο Έλληνας έφερε τα όργανα, την χορωδία και το χορευτικό. Το κοινό γλέντι σε λίγο θα αρχίσει. Δεν θα μπορέσω να μείνω, πρέπει να φύγουμε, θα ξαναερθω, όπως υποσχέθηκα στον Μεχμέτ μπαμπά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: