e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

"Φωνές της Χάλκης | Halki's Voices". Δύο cd's με ακούσματα βαθείας κατανύξεως

Γράφει ο Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ


Έφτασε στα χέρια μου προ αρκετού καιρού μια καλαίσθητη κασετίνα με δύο cd's και το σχετικό συνοδευτικό βιβλιαρίδιο, που τιτλοφορείται "Φωνές της Χάλκης | Halki's Voices". Αποτελεί έκδοση της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης (2015), με την ευγενική χορηγία της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους. Η παραγωγή είναι του e-περιοδικού Πεμπτουσία, η δε σύνταξη των κειμένων, τα σχόλια στα ψαλλόμενα μέλη και η επιμέλεια εκδόσεως είναι του Παντελεήμονος Ζαφείρη, Εθνομουσικολόγου και Δοκίμου Μοναχού της περιώνυμης Μονής της Χάλκης. 

Κατατοπιστικά στοιχεία για την έκδοση αναγράφονται συνοπτικώς στο οπισθόφυλλό της: 
          Το ηχητικό μουσικό υλικό και οι μαρτυρίες που παρατίθενται στους ψηφιακούς αυτούς δίσκους, είναι από τους εν ζωή αποφοίτους της Θεολογικής Σχολής μεταξύ των ετών 1944-1971. Καταγράφεται μία ολόκληρη πορεία μέσα στο χρόνο, η οποία είναι χαραγμένη ακόμα και στη γη και στις ράχες, στους λίθους, στα πεύκα και στους κέδρους του Λόφου της Ελπίδος... Σκοπός αυτής της έρευνας, που βλέπει το φως της δημοσιότητος με τους ψηφιακούς αυτούς δίσκους είναι να καταγραφεί και να αναδειχθεί μία μουσική παράδοση, η οποία παρά τις ιδιαιτερότητές της, έχει ως βάση την Πατριαρχική ψαλτική παράδοση της Μητέρας Εκκλησίας. 
          Στις ιστορικές ηχογραφήσεις εκτός του Ψαλτικού Χορού της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης συμμετέχουν οι: Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, Γέρων Νικαίας κ. Κωνσταντίνος, Γέρων Χαλκηδόνος κ. Αθανάσιος, Πέργης κ. Ευάγγελος, Γερμανίας κ. Αυγουστίνος, Ελβετίας κυρός Δαμασκηνός, Σταυρουπόλεως κυρός Μάξιμος, Ελβετίας κ. Ιερεμίας, Τρανουπόλεως κ. Γερμανός, Ροδοστόλου κ. Χρυσόστομος, Μ. Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Τσέτσης, Πρωτοπρεσβύτερος π. Σεραφείμ Φαράσογλου, Γεώργιος Κυρμελής, Κωνσταντίνος Δεληκωνσταντής, Γεώργιος Λαιμόπουλος.

Ακούγοντας μετά προσοχής και πολλής αγαλλιάσεως τα ιερά περιεχόμενα των δίσκων, επιτρέψατέ μου να κάνω ένα λογοπαίγνιο: Ο ημέτερος τίτλος αυτού εδώ του σημειώματος μιλά περί ακουσμάτων βαθείας κατανύξεως. Τώρα δα, ενωτιζόμενος τα ψαλμικά, τον τροποποιώ: Είναι τελικώς ακούσματα βαθείας κατΑΝΟΙΞΕΩΣ!!!. Περί ανοίξεως, λοιπόν, ο λόγος! ΚατΑΝΟΙΞΗ επικρατεί ολοένα εκεί, μεταξύ των Ελεύθερων Πολιορκημένων της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας! Και όσον αφορά στις φωνές της Χάλκης, και στις φωνές του Φαναρίου, και στις εν γένει φωνές της του Κωνσταντίνου ερασμίας Πόλεως! Ουδέποτε υπήρξε ουσιαστική παρακμή των πραγμάτων, έστω κι αν εξωτερικώς "όλα τά 'σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά"!... Ανέκαθεν, στο βάθος της στάχτης καραδοκούσε η σπίθα της Ζωής!!!

Μπορεί αυτές οι φωνές και τα καταγεγραμμένα ψάλματα να προέρχονται από το παρελθόν, όμως "τίποτε δεν χάνεται, σαν είναι είναι ωραίο. Και καθετί ωραίο είναι έργο του Θεού" (Ζακ Ντεβάλ). Οι Φωνές έχουν ήδη καταγραφεί στ' ανεξίτηλα δελτάρια της Αιωνιότητας κι επιστρέφουν, υποστηλώνοντας και νοηματοδοτώντας τις φωνές των επιγενομένων, σε μια διαρκή και αδιάλειπτη αλληλουχία της μακρόχρονης Παραδόσεως. 

Ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, άλλωστε, προλογίζοντας και επευλογώντας την ανά χείρας έκδοση, σημειώνει εμφατικά: "Είναι λίαν παρήγορον το γεγονός ότι εις μίαν εποχήν λήθης της παραδόσεως και εκκοσμικεύσεως του πολιτισμού μας αποδίδεται ο πρέπων σεβασμός εις την καλλίκαρπον μουσικήν παράδοσιν της Μητρός Εκκλησίας και πραγματοποιούνται εκδόσεις αποδεικνύουσαι την καρποφόρον συνέχισιν αυτής εις δόξαν του υπό των αγγελικών δυνάμεων αεννάως υμνουμένου Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και ψυχικήν ανάπαυσιν και ωφέλειαν των ακροωμένων αυτάς απανταχού της οικουμένης πιστών τέκνων αυτής". 


Δεν υπάρχουν σχόλια: