e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2016

Η μεγάλη και ιστορική ώρα της Ορθοδοξίας. Η εναρκτήρια Συνεδρία της Μεγάλης και Αγίας Συνόδου | Opening Session of the Holy and Great Council [φωτογραφίες]

Η ΕΡΤ1 διαμορφώνει σήμερα (Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, 20 Ιουνίου 2016) ειδικά το πρόγραμμά της, για να καλύψει το μέγα ιστορικό γεγονός της σύγχρονης Ορθοδοξίας, την Αγία και Μεγάλη Σύνοδό της. Έτσι, θα καλύψει απευθείας τα εν Κρήτη δρώμενα με ένα πεντάωρο πρόγραμμα ως εξής: Από τις 10 έως τις 11 π.μ. θα έχει ειδική εκπομπή, από τις 11 π.μ. έως τις 2 μ.μ. θα μεταδώσει την πανηγυρική εναρκτήρια Συνεδρία και τέλος, από τις 2 έως τις 3 μ.μ. θα υπάρχει ξανά ειδική αφιερωματική εκπομπή. Επίσης, το δελτίο ειδήσεων των 8 μ.μ. του ίδιου κρατικού καναλιού, με τον Πάνο Χαρίτο, θα μεταδοθεί σήμερα από το Κολυμπάρι Χανίων - τόπο των εργασιών της Συνόδου.

Εμείς, εδώ στο Νυχθημερόν, καταβάλλοντας προσπάθεια έγκαιρης και έγκυρης κάλυψης της μεγάλης αυτής στιγμής των Ορθοδόξων αναμεταδίδουμε την ΕΡΤ1, ευθύς κατωτέρω! Σημειωτέον, εν τω μεταξύ εδώ θα προστίθεται το φωτογραφικό υλικό που θα προκύπτει! Μείνετε συντονισμένοι μαζί μας!

[σημείωση: ΟΙ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΕΙΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ]


Update φωτογραφιών διαρκές
Κείμενο: Παναγιώτης Ανδριόπουλος

Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος ξεκίνησε με την προσευχή «Βασιλεύ Ουράνιε» και το απολυτίκιο της εορτής της Πεντηκοστής "Ευλογητός ει Χριστέ...". 

Στη συνέχεια ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ικανοποίησε το αίτημα, όπως είπε, του Σεβ. Μητροπολίτου Μαυροβουνίου κ. Αμφιλοχίου και ο Δευτερεύων των Πατριαρχικών Διακόνων κ. Θεόδωρος ανέγνωσε την περικοπή από το κατά Μάρκον Ευαγγέλιον, που αφορά στο αίτημα μαθητών του Χριστού για πρωτοκαθεδρίες (Κεφ, 10, 35-45). 

Και στη συνέχεια ο Οικουμενικός Πατριάρχης υπογράμμισε τον ρόλο της διακονίας του ως Προέδρου της Συνόδου. 

Ευχαρίστησε, κατόπιν, τον Πάπα Φραγκίσκο για τις προσευχές του για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, τόσο κατά την Κυριακάτικη ακρόαση, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, όσο και μέσω μηνύματος στο twitter. 

Όπως είπε ο Πατριάρχης, κατά την Μικρά Σύναξη των Προκαθημένων στο Κολυμπάρι, στην περασμένη Παρασκευή 17 Ιουνίου, απεφασίσθη να προσκληθούν εκ νέου οι Προκαθήμενοι των τεσσάρων Εκκλησιών που δεν προσήλθαν στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, και να συλλειτουργήσουν την Κυριακή της Πεντηκοστής ή την ερχομένη Κυριακή των Αγίων Πάντων, και να μετάσχουν στις εργασίες της Συνόδου. Στην πρόσκληση αυτή απάντησαν αρνητικά δι’ επιστολών οι Πατριάρχες Αντιοχείας Ιωάννης και Μόσχας Κύριλλος. Τις επιστολές αυτές ανέγνωσε ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης, σημειώνοντας ότι δεν απάντησαν οι Εκκλησίες της Βουλγαρίας και της Γεωργίας. 

Στη συνέχεια ο Πατριάρχης εκφώνησε την δική του εισηγητική ομιλία. Στην ομιλία του, κατ' αυτή την Εναρκτήρια Συνεδρία της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος καταδίκασε απερίφραστα τους φανατικούς της Ορθοδοξίας. 

Ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στις ομάδες που θεωρούν ότι έχουν το αλάθητο και χαρακτηρίζουν τους άλλους "αιρετικούς", επισημαίνοντας: "Τα όρια μεταξύ αιρέσεως και Ορθοδοξίας κανονίζονται Συνοδικώς και μόνον... Καταδικάζομεν και τον υπό τινων χαρακτηρισμόν της Συνόδου μας ως δήθεν «ληστρικής», πριν ακόμη συνέλθει." 

Ο Πατριάρχης εξέφρασε την λύπη του για την απουσία των τεσσάρων Ορθοδόξων Εκκλησιών και είπε ότι δεν κατανοεί την στάση τους, ότι δηλ. ακύρωσαν την τελευταία στιγμή τη συμμετοχή τους, όταν μάλιστα είχαν υπογράψει την σύγκληση της Συνόδου. 

Μετά το τέλος της ομιλίας του ο Οικουμενικός Πατριάρχης απηύθυνε στα αγγλικά χαιρετισμό στους προσκεκλημένους, εκ μέρους του Σώματος της Συνόδου. 

Τον λόγο έλαβαν, κατά την τάξιν, στη συνέχεια ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β', Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ', ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος, ο Πατριάρχης Ρουμανίας Δανιήλ, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, ο Μητροπολίτης Βαρσοβίας Σάββας, ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων Αναστάσιος, ο Αρχιεπίσκοπος Τσεχίας και Σλοβακίας Ραστισλάβ. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: