e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 2 Ιουλίου 2016

Κρίμα, καημένη Ορθοδοξία...

Σχολιάζει ο Σεβ. Μητροπολίτης Χονγκ Κονγκ κ. Νεκτάριος

Κάποιοι επίσκοποι που συμμετείχαν στην Μεγάλη Σύνοδο εκδίδουν ανακοινώσεις όπου μας πληροφορούν με ενδιαφέροντα επιχειρήματα γιατί δεν υπέγραψαν το τελικό κείμενο που διαπραγματεύεται την σχέση της Ορθοδόξου Εκκλησίας με τους ετεροδόξους.
Όλοι συγκλίνουν σε αυτόν τον κοινό παρονομαστή.

Δεν άκουσα κάποια αντίδραση για το θέμα της Διασποράς. Εκεί τι έγινε; Εξαντλήθηκαν τα θεολογικά επιχειρήματα; Δεν θέλουμε να τα βάλουμε με τα «θηρία»; Προτιμούμε να χαϊδεύουμε τα αυτιά των υπέρ-συντηρητικών από το να αντιμετωπίσουμε τα αληθινά προβλήματα;

Κανείς σύγχρονος Ορθόδοξος Επίσκοπος δεν είναι αφελής. Όλοι γνωρίζουν ότι το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι το πως θα ονομάζουμε τους ετεροδόξους αλλά το κακό σαράκι που λέγεται Διασπορά και η αντιεκκλησιολογική πρακτική των παραλλήλων εκκλησιαστικών δικαιοδοσιών.

Στη Μεγάλη Σύνοδο φάνηκε η αδυναμία της Ορθοδόξου Εκκλησίας να αντιμετωπίσει το νούμερο ένα πρόβλημα. Οι τοπικές εκκλησίες προτίμησαν την συνέχιση της κατ᾽ οικονομίαν καταστάσεως των Επισκοπικών Συνελεύσεων. Δεν θέλησαν να λύσουν το πρόβλημα. Το αφήσαμε να διαιωνίζεται και να κατατρώγει ως σαράκι με πολλή επιτυχία τη σάρκα της Εκκλησίας για πολλές δεκαετίες ακόμα.

Είναι αδιανόητο να βασιλεύει μέσα στην Ορθόδοξη Εκκλησία η «θεολογία» του τύπου «χωριό μου και χωριό σου»... Ναι, την έχω εκφρασθείσα εγγράφως από Ορθόδοξο Επίσκοπο...

Ή, η άλλη μεγάλη «θεολογία»: «αν κάποιος στην κοινότητά σας είναι απογοητευμένος να μην έχει κάπου αλλού εναλλακτικά να πάει;»...

Σε μία από τις ενημερώσεις του Τύπου στην διάρκεια της Μεγάλης Συνόδου κανείς δεν πρόσεξε τα περίεργα σαρδάμ του λαϊκού εκπροσώπου Εκκλησίας των Βαλκανίων. Κανείς δεν πρόσεξε την προσπάθεια που κατέβαλε να μας εξηγήσει την καταδίκη του Εθνοφυλετισμού από την Μεγάλη Σύνοδο αλλά και την άποψη της τοπικής Εκκλησίας του περί Εθνοφυλετισμού και Πατριωτισμού. Τραγελαφική κατάσταση!

Δεν θέλω τώρα να αναφερθώ στα όσα πραγματικά άσχημα συμβαίνουν στο χώρο της Διασποράς (υπαρκτής και τεχνητής...). Θέλω μόνο να εκφράσω τη βαθύτατη οδύνη μου διότι βλέπω τους αδελφούς επισκόπους να τυρβάζουν περί άλλα πολλά και όχι γι᾽ αυτά που πραγματικά αξίζει να ασχοληθούν.

Κρίμα, καημένη Ορθοδοξία...

Δεν υπάρχουν σχόλια: