e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016

Επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχου στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Κροατίας Kolinda Grabar-Kitarović






Ευρισκόμενος στην Κροατίας ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016, με τη συνοδεία του Μητροπολίτου Ζάγκρεμπ και Λιουμπλιάνα κ. Πορφυρίου, επισκέφθηκε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Κροατίας κα Κολίντα Γκραμπάρ-Κιτάροβιτς στην κατοικία της, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Σε μια πολύ εγκάρδια συνομιλία, ο Πατριάρχης ευχαρίστησε την κ. Πρόεδρο για την υποδοχή και φιλοξενία. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η κ. Πρόεδρος και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος συμφώνησαν για τη σημασία του διαλόγου ως μέσου για την επίλυση προβλημάτων και συγκρούσεων και για την αποφυγή πολέμων και αιματοχυσίας. Ειδικότερα, τόνισε τη σημασία του διαθρησκειακού διαλόγου σήμερα, καθώς βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τον αυξανόμενη εξτρεμισμό, τον ριζοσπαστισμό και τη στρέβλωση της θρησκείας.

Η κ. Γκραμπάρ-Κιτάροβιτς δήλωσε ότι το Γιασένοβατς ως ένα μέρος του πόνου, όπως και όλες οι άλλες πόλεις, όπου βασανίστηκαν αθώοι άνθρωποι, θεωρούνται τα μαύρα στίγματα και κηλίδες του έθνους, ωστόσο, πρόσθεσε ότι θα πρέπει να κοιτάξουμε προς το μέλλον, μαθαίνοντας από τα λάθη της ιστορίας. Με σεβασμό να μην ξεχνάμε τους αθώους που υποφέρουν και στο μέλλον να κάνουμε ό,τι μπορούμε, ώστε οι άνθρωποι να ζουν σε συνθήκες ειρήνης και της αμοιβαίας κατανόησης.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος επεσήμανε ότι και ο Πάπας Φραγκίσκος έδειξε προθυμία για διάλογο μεταξύ Ορθοδόξων και Καθολικών. Ο χρόνος έχει επιβεβαιώσει ότι νοιάζονται για την ενότητα όλων των Χριστιανών και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Πάπας της Ρώμης. Ο Πατριάρχης δήλωσε επίσης την προθυμία του να ακούσει με σεβασμό ο ένας στον άλλο, για να κατανοήσουμε καλύτερα τα επιχειρήματα που ίσως μερικές φορές δεν έχουμε κατά νου. 

Στο τέλος της συνάντησης ο Οικουμενικός Πατριάρχης απέστειλε στην Κροατία τις καλύτερες ευχές και ευλογίες για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία.

[Επιμέλεια κειμένου, με στοιχεία από το διαδίκτυο: π. Π. Κ.]

Δεν υπάρχουν σχόλια: