e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

Σύναξη της Επιτροπής Αντιπροσώπων των Ορθοδόξων Εκκλησιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Λευκωσία, 8-10.10.2016)








Από 8-10 Οκτωβρίου 2016 συνήλθε η Επιτροπή των Αντιπροσώπων των Ορθοδόξων Εκκλησιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση (CROCEU) στη Λευκωσία της Κύπρου κατόπιν ευγενικής πρόσκλησης του Μακ. Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου Β’. Το κύριο θέμα του σεμιναρίου ήταν «Οι Θρησκευτικές Ελευθερίες των Ορθοδόξων ανά τον κόσμο.»

Στην συνάντηση συμμετείχαν: ο Σεβ. Μητροπολίτης Βελγίου κ. Αθηναγόρας, ο Αρχιμανδρίτης Αιμιλιανός Βογιάννου (Οικουμενικό Πατριαρχείο), ο Πρωτοπρεσβύτερος Αθηνόδωρος Παπαευρυπιάδης (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας), ο Αρχιμανδρίτης Μωυσής Alkhassi (Πατριαρχείο Αντιοχείας), ο Σεβ. Μητροπολίτης Βόστρων κ. Τιμόθεος (Πατριαρχείο Ιεροσολύμων), ο Πρωθιερέας Δημήτριος Sizonenko (Πατριαρχείο Μόσχας), ο Ιερομόναχος Evsevije Meandzija (Πατριαρχείο Σερβίας), ο Σεβ. Μητροπολίτης Târgovişte κ. Νήφων, ο Πρωτοπρεσβύτερος Δρ. Sorin Selaru (Πατριαρχείο Ρουμανίας), ο Θεοφ. Επίσκοπος Νεαπόλεως κ. Πορφύριος και ο Ιεροδιάκονος Νεκτάριος Ιωάννου (Εκκλησία της Κύπρου).

Οι συμμετέχοντες συζήτησαν το θέμα της Θρησκευτικής Ελευθερίας, η οποία ταλανίζεται απο τις αιματοχυσίες και την απώλεια τόσων ψυχών και ιδίως των χριστιανών στην ευαίσθητη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, ο Δρ. Ιωάννης Κασουλίδης καθώς και οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρος, καθώς και όλοι οι εκπρόσωποι των ορθοδόξων Εκκλησιών, υπογράμμισαν την σημασία της Θρησκευτικής Ελευθερίας, η οποία αποτελεί βασικό στοιχείο της ιδιοπροσωπείας του ανθρώπου και αποτελεί θεμέλιο για μια δημοκρατική κοινωνία. Τονίστηκε η σημασία και ο ρόλος του θεμελιώδους αυτού ανθρώπινου δικαιώματος διότι είναι ευθύνη μας ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί να δείξουμε σεβασμό, υπομονή και αγάπη σε όλους, ακόμα και στους διώκτες και στους εχθρούς μας και μέσα από ειλικρινή, έντιμο και ανοιχτό διάλογο να χτίσουμε γέφυρες μεταξύ πολιτισμών και θρησκειών, ώστε να διασφαλιστεί η ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ ανθρώπων διαφορετικών πεποιθήσεων.

Μιλώντας κάποιος για το θέμα της θρησκευτικής ελευθερίας σκέφτεται πρωτίστως τα δικαιώματα που του εξασφαλίζει, ωστόσο, πρέπει κανείς να λάβει υπόψη και τις ευθύνες που απορρέουν απο αυτήν. Η CROCEU κλήθηκε απο όλους τους συμμετέχοντες να εντείνει ακόμα περισσότερο τις εργασίες της στο θέμα των παραβιάσεων των θρησκευτικών ελευθεριών αλλά και να οργανώσει περαιτέρω συναντήσεις με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ώστε να γίνουν γνωστοί οι κίνδυνοι που οι Χριστιανοί αντιμετωπίζουν σε διάφορες χώρες, όπως την Μέση Ανατολή, την Τουρκία, το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχια, την Ουκρανία, την Κύπρο και αλλού.

Σε ειδική συνάντηση τα μέλη της CROCEU ενέκριναν την ετήσια έκθεση του απελθόντος έτους ενώ συζήτησαν προτάσεις για μελλοντικές δραστηριότητες.

Την Κυριακή, ο Μακαριώτατος συλλειτούργησε μαζί με τους συμμετέχοντες στο σεμινάριο, στην ενορία της Αγίας Σοφίας στο Στρόβολο. Τέλος, κατά την διάρκεια της παραμονής τους τα μέλη της CROCEU επισκέφθηκαν τα Φυλακισμένα Μνήματα, την ιερά μονή Παναγίας του Μαχαιρά, καθώς και ιστορικά μνημεία στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου όπου είδαν ιδίοις όμμασι την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση την οποία βιώνουν οι χριστιανοί στην Κύπρο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: