e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016

Ο Μητροπολίτης Ταλίν και πάσης Εσθονίας Στέφανος καλεί σε διόρθωση του σχίσματος των Ορθοδόξων στη χώρα

πηγή επιλεγμένων στοιχείων: pravmir.ru | 30.9.2016 


Ο Μητροπολίτης Στέφανος της Ορθόδοξης Εκκλησία της Εσθονίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου έχει προτείνει η Εσθονική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας ενωθούν με την Εκκλησία του υπό την εξουσία του.

Ο Μητροπολίτης Στέφανος είπε στην εφημερίδα Postimees ότι βασίζεται στις αποφάσεις της Πανορθοδόξου Συνόδου, που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους στην Κρήτη, σύμφωνα με τις οποίες η ύπαρξη των δύο Ορθόδοξων Εκκλησιών στον ίδιο τόπο είναι απαράδεκτη, αναφέρει το Interfax.

Σύμφωνα με τον ιεράρχη, έχει ένα σχέδιο για τη συνένωση των Εκκλησιών: "Ναι, είμαι έτοιμος. Έχω ένα σχέδιο το οποίο θα σέβεται εξίσου τις δύο κοινότητες και τις δύο γλώσσες. Είναι ένα πολύ ανθρώπινο σχέδιο - η ρωσική κουλτούρα και γλώσσα δεν μπορεί να αποκοπεί".

Ο Μητροπολίτης έχει αναγνωρίσει ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Πατριάρχης Κύριλλος της Μόσχας και Πάσης Ρωσίας θα πρέπει να συζητήσουν το ζήτημα της ένωσης των Εκκλησιών μεταξύ τους.

Επί του παρόντος υπάρχουν δύο ενεργές Ορθόδοξες δικαιοδοσίες στην Εσθονία: η Εσθονική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας και η Ορθόδοξη Εκκλησία της Εσθονίας του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως (η τελευταία ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990). Και οι δύο Εκκλησίες ισχυρίζονται ότι είναι αυτόνομες και αν δεν αναγνωρίζουν η μία την αυτονομία της άλλης.

Σήμερα η Εσθονική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας έχει τριάντα μία ενορίες και χωρίζεται σε δύο Μητροπόλεις: Ταλίν και Narva. Η τελευταία περιλαμβάνει κυρίως κυρίως ρωσικής γλώσσας περιοχές στα ανατολικά της χώρας. Το 1992, πριν από το σχίσμα, η Εκκλησία εσθονική είχε ογδόντα ενορίες. Ο επικεφαλής της ρωσικής πλευράς Μητροπολίτης Cornelius (Jakobs) είναι 92 ετών και εδρεύει στον καθεδρικό ναό του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι στο Ταλίν.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Εσθονίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου έχει εξήντα ενορίες χωρίζεται σε τρεις Μητροπόλεις: Ταλίν, Pärnu, και Tartu. Επικεφαλής είναι ο Μητροπολίτης Στέφανος (Χαραλαμπίδης), με καθέδρα του τον Ναό του Αγίου Συμεών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: