e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

Ο Μητροπολίτης Δωδώνης στο ύστατο "χαίρε" προς τον 49χρονο Αρχιμανδρίτη Μάξιμο Δημητρόπουλο

Ανταπόκριση: Σπύρος Παπαγεωργίου 




























Σε ιδιαίτερα έντονα φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα κλήρος και λαός αποχαιρέτισαν τον μακαριστό Αρχιμανδρίτη Μάξιμο Δημητρόπουλο, που κοιμήθηκε αιφνιδίως την Παρασκευή σε ηλικία 4​9 ετών. 

Η εξόδιος ακολουθία του μεταστάντος Αρχιμανδρίτη εψάλη​ σήμερα το μεσημέρι​ στο καθολικό της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Πεντέλης​,​ προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Δωδώνης Χρυσόστομου και με τη συμμετοχή των Μητροπολιτών Κορωνείας Παντελεήμονος, Θηβών και Λεβαδείας Γεωργίου και του Καθηγουμένου της Μονής Μητροπολίτη Θερμοπυλών Ιωάννη. 

Ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος μίλησε καθώς ήταν ο Καθηγούμενος της Μονής Πεντέλης, όταν ο μακαριστός π. Μάξιμος ήρθε στην Μονή σε ηλικία 21 ετών και έλαβε εκ των χειρών του κ. Χρυσοστόμου το μοναχικό σχήμα, καθώς και τις χειροτονίες του διακόνου, του πρεσβυτέρου και τη χειροθεσία σε αρχιμανδρίτη.

Όπως ανέφερε ο κ. Χρυσόστομος "δεν λυπούμεθα ώσπερ οι λοιποί καθώς εμείς έχουμε ελπίδα αιωνιότητας, όμως ο αποχωρισμός δεν είναι εύκολος από έναν που γνωρίσαμε. Δεν λυπούμεθα ακόμα διότι ο αρχαίος λόγος έδινε σημεία παρηγορίας "ον γαρ οι θεοί φιλούσιν, αποθνήσκει νέος" και έρχεται να τον συμπληρώσει ο λόγος του Κυρίου "Ηρπάγη μη κακία αλλάξ​ει σύνεσιν αυτού"

Ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του μακαριστού μοναχού λέγοντας "πως επιμορφώθηκε υπερμέτρως διαβάζοντας και φιλοσοφώντας την ζωή. Ο Προφητάναξ Δαυίδ λέγει ότι ο άνθρωπος φθάνει μέχρι τα εβδομήντα έτη, ενώ αν είναι σε δυναστεία τα ογδόντα. Όμως απέχει πολύ από του ενός και του άλλου ορίου. Γι' αυτό θα έπρεπε να σιωπώ εγώ και να ομιλείς εσύ Μάξιμε... Ο Θεός ευδόκησε να σε πάρει, ευτυχώς με μικρή ταλαιπωρία και δοκιμασία, απαλύνοντας έτσι τον πόνο μας. Έφυγες από την αγκαλιά της μονής που ευόρκως υπηρέτησες με προθυμία στα διακονήματα. Ο Μάξιμος είχε μια λαϊκή σοφία, με χαμόγελο και με μια έτοιμη ανοιχτή καρδιά. Αγκάλιαζε τους πάντες και τα πάντα, προσπαθώντας να διασκεδάσει ακόμα και τις πιο δύσκολες περιπτώσεις. Αυτή κυρίως την εποχή που η αμφισβήτηση προς πάσα κατεύθυνση γίνεται εντονότερη".

Έκλεισε λέγοντας ότι "είμαστε βέβαιοι ότι μεταβαίνεις εκ του θανάτου εις στην ζωή και ευχόμαστε να είναι μακαρία η οδός η πορεύεις σήμερον".

Ο Μητροπολίτης Κορωνείας, ως εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, μετέφερε τα συλλυπητήρια και τόνισε πως "ο θάνατος είναι ένα τραγικό γεγονός. Και γίνεται τραγικότερο όταν είναι θάνατος νέου ανθρώπου και αιφνίδιος. Και γεννάται σε όλους μας ένα "ΓΙΑΤΙ;". Σε αυτό το γιατί, δεν υπάρχει άλλη απάντηση παρά η απάντηση της πίστεως. Όπως ο γεωργός ξέρει πότε θα δρέψει τον καρπό, έτσι και ο Θεός ξέρει πότε θα πάρει τον πιστό κοντά του. Αυτή η σκέψη ας μας παρηγορεί".

Ο Καθηγούμενος της Μονής Πεντέλης, Επίσκοπος Θερμοπυλών Ιωάννης μίλησε για την γνωριμία τους με τον μακαριστό όταν εκείνος ήταν φοιτητής της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Ακαδημίας "ήταν ένα προβληματισμένο παιδί, σε αντίθεση με την ανεμελιά της ηλικίας του. Ήταν πάντα σκεπτικός και κάτι πάντα τον βασάνιζε. Σε όλη του την ζωή σήκωνε έναν Σταυρό. Τόσο με κάτι ασθένειες όσο με τις σκέψεις του που του δημιουργούσε το πολύ διάβασμα, είχε διαρκώς προβληματισμούς, παρατηρήσεις, προτάσεις. Ζούσε έναν Γολγοθά και την περασμένη Παρασκευή, έζησε την δική Μεγάλη Παρασκευή. Ανέβηκε στην κορυφή του Γολγοθά. Ζήσαμε τις τελευταίες δύσκολες στιγμές. Ευχή όλων μας ο Γολγοθάς του, να τον οδηγήσει στην Ανάσταση".

Η ταφή έγινε στο κοιμητήριο της Μονής, εκεί που αναπαύονται όλοι οι κοιμηθέντες πατέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: