e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 31 Ιουλίου 2016

Η τελευταία Κυριακή του Ιουλίου 2016 στο Μπανάτο
Κυριακή Στ΄ Ματθαίου, 31 Ιουλίου 2016, στον φρεσκοβαμμένο (μαζί με το πυργοειδές καμπαναρίο) Ναό της Φανερωμένης Μπανάτου. Παρέστη συμπροσευχόμενος ο συνταξιούχος ιερέας Οικονόμος Ιωάννης Ζαρκάδης, καλός συνενορίτης μας. Έψαλαν υποδειγματικά οι ιεροψάλτες κ.κ. Δημήτρης Κάνδηλας, Ιωάννης Καραβάνης και Σπύρος Σαρατσένος. Ομίλησε επίκαιρα ο Εφημέριος π. Παναγιώτης Καποδίστριας. Ενόψει Δεκαπενταύγουστου, τέθηκε για προσκύνημα η Εικόνα της Σκοπιώτισσας Παναγίας.  


Ο "επαναπατρισμός" κειμηλίων της Δερματούσας στην παλαίφατη Μονή του Τραγακίου Ζακύνθου


Πρωί Κυριακής Στ΄ Ματθαίου, 31η Ιουλίου 2016, στην Παναγία την Δερματούσα Τραγακίου Ζακύνθου, προεστώτος του Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄. Έψαλε Χορωδία υπό τον κ. Αντώνη Κλάδη. Παρέστη πλήθος κόσμου από όλο το νησί, με επικεφαλής τον Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου κ. Λευτέρη Νιοτόπουλο. 
ΟΜΙΛΙΑ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΟΥ ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΟΝΙΔΗ
(Ιερά Μονή Παναγίας Δερματούσας,  31 Ιουλίου 2016)

Σεβασμιώτατε και αγαπητοί μου Χριστιανοί,

Τελευταία ημέρα του Ιουλίου σήμερα, εν μέσω καλοκαιρινής ζέστης, αφού βρισκόμαστε στην κορύφωση της θερινής περιόδου. Όμως εδώ στο Τραγάκι, στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας του Δερματά, κύματα πνευματικής δροσιάς απομακρύνουν τον καύσωνα των ημερών και περιλούζουν τις ψυχές μας. Σε αυτόν τον χώρο που πριν από αιώνες λειτουργούσε ως πνευματική κυψέλη, ως ανδρικό μοναστήρι, εμείς με τη χάρη του Θεού και την πρεσβεία της Παναγίας μας, αξιωνόμαστε συγκεντρωμένοι όλοι μαζί να τελούμε το Μέγα Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας και να γινόμαστε κοινωνοί του Σώματος και του Αίματος του Χριστού μας.  

Ξεχωριστή δε η χαρά για τους ενορίτες του Τραγακίου, διότι το μυστήριο τελείται από τον πράο και ταπεινό τη καρδία Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Διονύσιο. Αποτελεί ιδιαίτερη ευλογία για το χωριό μας το γεγονός ότι ο Σεβασμιώτατος ποιμενάρχης του νησιού μας για πολλοστή φορά βρίσκεται ανάμεσα μας και λειτουργεί στο Ναό της Παναγίας μας. Εγώ προσωπικά, το εκκλησιαστικό μου συμβούλιο και οι ενορίτες μου σας ευχαριστούμε θερμά Σεβασμιώτατε για την παρουσία Σας και ευχόμαστε ο Θεός δια πρεσβειών της Παναγίας και του Αγίου μας να Σας χαρίζει μακράν ποιμαντορία και να Σας έχουμε κοντά μας υγιή και μακροημερεύοντα. 

Η σημερινή Θεία Λειτουργία αγαπητοί μου σφραγίζει και ολοκληρώνει έναν σημαντικό κύκλο της σύγχρονης ιστορίας αυτού του σημαντικού εκκλησιαστικού μνημείου. Δεν θα ήθελα να σας κουράσω αναφέροντας αυτή τη στιγμή όλο το ιστορικό της Μονής της Δερματούσας, το οποίο χάνεται στα βάθη των αιώνων, αφού μαρτυρείτε εκκλησιαστική παρουσία σε αυτό το χώρο από τον 16ο αιώνα περίπου. Όλοι γνωρίζουμε ότι μέχρι πριν από λίγα χρόνια το μοναστήρι βρισκόταν εγκαταλελειμμένο και παρουσίαζε μια εικόνα πλήρους διάλυσης. Η Παναγία όμως ηθέλησε και ο Θεός ηυδόκησε και το θαύμα έγινε, η ιστορική Μονή απέκτησε πάλι λειτουργική ζωή. Για να συντελεστεί το θαύμα ο Θεός επέλεξε κάποια πρόσωπα ώστε να συμβάλουν παντί τω τρόπω στην ανακαίνιση και επαναλειτουργία του άλλοτε Καθολικού της Μονής του Δερματά. Στα ζοφερά χρόνια της εγκατάλειψης, θεία βουλήσει, τα σημαντικότερα και πολυτιμότερα ιερά κειμήλια μεταφέρθηκαν προς φύλαξη στο χώρο του ΟΔΑΖ και του Βυζαντινού Μουσείου Ζακύνθου. Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσουμε σε όλους εσάς, αποκατεστημένα και συντηρημένα τα τελευταία ιερά κειμήλια που φυλάσσονταν στο Ναό του Αγίου Ιγνατίου στον ΟΔΑΖ, τα οποία πλέον, μετά την επιστροφή στο φυσικό τους χώρο, επαναφέρουν στο αρχαίο κάλλος την μορφή του ιστορικού Ναού, στον οποίο βρισκόμαστε. Μεταξύ των ιερών αντικειμένων που επιστράφηκαν είναι τα εξής: δύο δεσποτικές εικόνες τέμπλου (ο Χριστός Ένθρονος και η Παναγία του Δερματά με αργυρή επένδυση που αναγράφει επάνω η Κυρά του Δερματά), τέσσερις εικόνες δωδεκαόρτου (Ευαγγελισμός, Βάπτιση, Μεταμόρφωση και Σταύρωση), δύο θύρες τέμπλου (Ίδε ο άνθρωπος και ο Άγγελος βαστάζων τα σύμβολα του Πάθους), τρεις ξυλόγλυπτες επιχρυσωμένες υποθυρίδες τέμπλου, έναν Εσταυρωμένο λιτανείας που βρίσκεται πίσω από την Αγία Τράπεζα, ένα παλαιό Ευαγγέλιο με ασημένια επένδυση, ένα ασημένιο Άγιο Ποτήριο, ένα ασημένιο Δισκάριο με τον αστερίσκο, ένα παλαιό ασημένιο καντήλι, ένα μαρμάρινο Γολγοθά (βάση) του Εσταυρωμένου, ένα Χριστό (Αμνό) Επιταφίου και μία ασημένια πόρπη (ζώνη).

Η σημερινή επιστροφή των κειμηλίων, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο προσωπικό ενδιαφέρον, τη μέριμνα και τη φροντίδα του σημερινού Προέδρου του ΟΔΑΖ, του προσφιλή σε όλους μας δασκάλου και γνωστού για την αγάπη του στην Εκκλησία κ. Ευσταθίου Μπετίνη. Ο αγαπητός μας Στάθης, συνεχίζοντας το έργο του προκατόχου του, ενδιαφέρθηκε από την πρώτη στιγμή για την επιστροφή των κειμηλίων εδώ στην Δερματούσα και ήδη σε πρότερο χρόνο είχε μεριμνήσει για την επιστροφή κάποιων εξ αυτών. Θέλοντας να ολοκληρώσει την αρχική του βούληση πρότεινε στο Διοικητικό Συμβούλιο και έγινε ομοφώνως αποδεκτό από όλους, να επιστραφούν και τα εναπομείναντα κειμήλια. Από της θέσεως αυτής και εκφράζοντας τα αισθήματα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου αλλά και όλων των συγχωριανών μας, θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Μπετίνη και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΔΑΖ για όλες τις ενέργειες τους, που αφορούν το χωριό μας και τη Δερματούσα, αλλά και για την αμέριστη συμπαράστασή του που εκφράστηκε εμπράκτως από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα καθήκοντα ως εφημέριος του Τραγακίου. 

Όπως ανέφερα λίγο πριν το θαύμα της επαναλειτουργίας της Μονής συντελέστηκε μέσω πολλών προσώπων που έδρασαν ποικιλοτρόπως για την επίτευξη αυτού του στόχου. Επιτρέψτε μου να αναφέρω ονομαστικά μερικά από αυτά, οι ενέργειες των οποίων συνέβαλαν στην ολοκλήρωση αυτής της φάσης αποκατάστασης της Μονής. Μεταξύ αυτών τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Διονύσιο Λυκογιάννη, τον Πρόεδρο του χωριού μας κ. Γιάννη Πομόνη, τον επίτροπο μας κ. Γιώργο Στραβοπόδη και τους χωριανούς μας κ. Ηλία Αρβανιτάκη και Διονύσιο Κολπονδίνο, οι οποίοι ο καθένας με τον τρόπο του προσέφεραν πολύτιμη βοήθεια. 

Την συντήρηση και αποκατάσταση των κειμηλίων, ανέλαβαν και πραγματοποίησαν οι αδελφοί Μάριος και Ανδρέας Θεοδόσης, οι οποίοι διακρίνονται για την επιμέλεια και την επαγγελματική τους αρτιότητα, στο δύσκολο έργο της συντήρησης ιστορικών καλλιτεχνικών δημιουργημάτων. Οι ίδιοι είχαν επιμεληθεί και την συντήρηση και αποκατάσταση των προηγούμενων κειμηλίων. Εμείς τους ευχαριστούμε θερμά και ευχόμαστε να συνεχίζουν με τον ίδιο τρόπο να διασώζουν τους καλλιτεχνικούς θησαυρούς του νησιού μας. 

Όμως αισθήματα ευγνωμοσύνης εκφράζουμε προς τις οικογένειες Διονυσίου Κάρδαρη και Αναστασίου Λούντζη, καθώς τους χωριανούς μας κ. Αναστασία Σπίνου, κ. Ανδριανή Αρβανιτάκη και κ. Νικόλαο Πομώνη-Παγάνου του Θεοδώρου, οι οποίοι ανέλαβαν μέρος της δαπάνης συντήρησης, που δυστυχώς δεν έχει καταστεί δυνατόν να εξοφληθεί πλήρως ακόμα και ευελπιστούμε στην ευγενική χορηγία όσων δύνανται και ευλαβούνται την Παναγία μας. 

Για την συμβολή τους στη σημερινή ημέρα ευχαριστούμε τους σεβαστούς πατέρες, τον Καθηγούμενο του Αγίου μας και τις αρχές του νησιού μας για την παρουσία τους, τους ιεροψάλτες, το ξενοδοχείο της περιοχής μας Sentido Louis Plagos Beach Hotel και τον διευθυντή του κ. Ευστάθιο Κωνσταντίνου, όλους όσους κοπίασαν για τον καθαρισμό και τον ευπρεπισμό του χώρου με πρωτεργάτη τον χωριανό μας κ. Φώτη Ζαφειρόπουλο, καθώς και τις κυρίες του χωριού μας, που μερίμνησαν για την παρασκευή των γλυκισμάτων που θα προσφερθούν σε όλους μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας. 

Αγαπητοί μου αδελφοί, βρισκόμαστε στο κατώφλι του εορτασμού του Πάσχα του καλοκαιριού, της Μεταστάσεως της Θεοτόκου στους ουρανούς. Από αύριο και για δέκα πέντε ημέρες η Εκκλησία μας έχει καθιερώσει καθημερινές παρακλήσεις προς την Υπεραγία Θεοτόκο. Με αυτό τον τρόπο μας δίνεται η δυνατότητα να προσευχηθούμε και να ζητήσουμε από την Παναγία Μητέρα του Χριστού μας, να πρεσβεύει στο Θεό για όλους εμάς. Με καρδιακή προσευχή εύχομαι ολοψύχως μέσα από την καρδιά μου σε όλους τους χωριανούς μας και σε όλους εσάς, τους ευλαβείς προσκυνητές της ιστορικής Μονής της Παναγίας της Δερματούσας που ευλαβικά προσέρχονται και προσκυνούν και τιμούν την Αγία Εικόνα Της, ο Θεός να χαρίζει υγεία, προκοπή βίου και δύναμη. 

Σας ευχαριστώ πολύ όλους, χρόνια πολλά και με το καλό της Παναγίας μας.