e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

Το 15ετές έργο Συντήρησης Εικόνων της Ζακύνθου από το Εργαστήριο της Μονής Στροφάδων, μετά Μουσικής, στο Στ2 “Αληθώς”
Το βράδυ της Κυριακής, 30ής Οκτωβρίου 2016, στον περικαλλή Ναό της Παναγούλας Μπανάτου πραγματοποιήθηκε με κάθε δυνατή επιτυχία η 2η εκδήλωση-σύναξη του στ΄ κύκλου δράσεων του Μορφωτικού Κέντρου Λόγου “Αληθώς”, δηλαδή του πολιτισμικού ανοίγματος της Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου προς τον λαό του νησιού. Παρά τη σφοδρή βροχή, παρόντες ήταν οι Σεβ. Μητροπολίτες Δωδώνης κ. Χρυσόστομος και Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄, οι Καθηγούμενοι των Μονών Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου Αρχιμανδρίτης Διονύσιος Λιβέρης και Αγίου Ιωάννου Προδρόμου Λαγκάδας Αρχιμανδρίτης Γαβριήλ Λαυρεώτης, πολλοί Ιερωμένοι, ο Πρόεδρος του Μπανάτου Τιμόθεος Ελ. Στραβοπόδης, ευάριθμοι άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών και αρκετός κόσμος, όλοι πιστοί φίλοι και θιασώτες του “Αληθώς”.

Όπως ήδη είχε ανακοινωθεί, στο πρώτο μέρος οι έγκριτοι Συντηρητές Έργων Τέχνης Αδελφοί Θεοδόση, ο Μάριος και ο Ανδρέας, παρουσίασαν το έργο που έχουν επιτελέσει επί πλήρη 15ετία, όσον αφορά στη συντήρηση ιερών Εικόνων από Εκκλησίες και Μονές του νησιού μας (υπάρχουσες ή χαμένες πλέον στο διάβα του χρόνου από πολλές αιτίες), στο Εργαστήριο Συντήρησης Εικόνων και άλλων έργων Τέχνης της Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου εν Ζακύνθω. Η παρουσίαση, που έκαναν οι Αδελφοί Θεοδόση, με τίτλο “Επιστροφή εικόνων της Ζακύνθου στο αρχαίο κάλλος τους”, χρησιμοποιώντας μάλιστα πλουσιότατο εποπτικό υλικό, κατέπληξε όλους, γι' αυτό και χειροκροτήθηκαν θερμά από το ενθουσιασμένο κοινό.

Στο κλείσιμο αυτού του πρώτου μέρους, τον λόγο έλαβε ο Σεβ. Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, ο οποίος αναφέρθηκε δι' ολίγων στο πώς έφθασε στην απόφαση, όντας Μητροπολίτης Ζακύνθου το 2001, να υποστηρίξει την ίδρυση και λειτουργία στο νησί Εργαστηρίου Συντήρησης Εικόνων: Μνημόνευσε το ιστορικό γεγονός της απόπειρας για συντήρηση των εκκλησιαστικών πινάκων του Ναού της Πεφανερωμένης πόλεως Ζακύνθου πριν τη Σεισμοπυρκαγιά του 1953. Τότε, κάποιοι απαίσιοι καλοθελητές στράφηκαν εναντίον του Μητροπολίτου Ζακύνθου κυρού Χρυσοστόμου Α΄ (του Δημητρίου) για την αποστολή του πρώτου πίνακα σε εργαστήριο των Αθηνών, ότι δήθεν θα αλλοιούτο ή θα κλεπτόταν... Συνέβη όμως εν τω μεταξύ η φρικτή επίσκεψη του Εγκέλαδου, ο ιστορικός Ναός γκρεμίστηκε και κατακάηκε, οπότε το μόνο έργο που διασώθηκε ήταν ο αποσταλείς για συντήρηση πίνακας!... Ο Σεβ. Δωδώνης μνημόνευσε επίσης τους σπουδαίους Συντηρητές των απαράμιλλων έργων της Μονής Σινά, στο θεοβάδιστο εκείνο Όρος, με τους οποίους -ως νεαρός δόκιμος Μοναχός- συγχνοτίστηκε πριν από περίπου έξη δεκαετίες! Το σχόλιο του έκλεισε ο κ. Χρυσόστομος, εκφράζοντας τη χαρά του, ότι την δική του έμπνευση συνεχίζει επάξια ο παριστάμενος σημερινός Μητροπολίτης Ζακύνθου Σεβ. κ. Διονύσιος Δ΄.

Στο δεύτερο μέρος, το Μουσικο-φωνητικό Σύνολο “Ιόνιο κύμα” παρουσίασε μελοποιημένη ποίηση από τον Σολωμό έως τον Ελύτη, ως μικρή συμβολή στην προ ημερών επέτειο του γενναίου “ΟΧΙ” των Ελλήνων, κατά την 28η Οκτωβρίου 1940. Έτσι, ακούστηκαν κατά σειράν κορυφαίοι στίχοι του Νικηφόρου Βρεττάκου, του Οδυσσέα Ελύτη (20 χρόνια από τον θάνατό του), του Μάνου Ελευθερίου, του Λεωνίδα Μαλένη, του Διονυσίου Σολωμού και του Ανδρέα Κάλβου, μελοποιημένοι από τον Τιμόθεο Αρβανιτάκη, τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Μάνο Χατζιδάκι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο σχήμα “Ιόνιο κύμα” την καλλιτεχνική διεύθυνση είχε ο Ζακύνθιος συνθέτης Τιμόθεος Αρβανιτάκης, ένας πολυτάλαντος καλλιτέχνης και σεμνός άνθρωπος! Στην εν λόγω εκδήλωση του “Αληθώς” τον πλαισίωσαν στα μαντολίνα ο Σπύρος Κανδιάνος και ο Σπύρος Γιακουμέλος, στη μάντολα ο Χαράλαμπος Πλατυπόδης, στην κιθάρα ο Ανδρέας Σταμίρης, στο κοντραμπάσο ο Αρμένιος Vaghlinak Galoyan, όπως και οι Νικόλαος Μυλωνάς, Διονύσιος Γιακουμέλος, Κωνσταντίνος Μυλωνάς, Σταύρος Χριστοδουλόπουλος, Νικόλαος Γκούσκος, Άρης Ξένος και Σπυρίδων Σταμίρης.

Ο υπεύθυνος του “Αληθώς”, Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας, ευχαρίστησε τόσο τους Ομιλητές, όσο και το “Ιόνιο κύμα”, για την καθοριστική συμβολή τους στην αρτίωση της βραδιάς, όπως και όσους αψήφησαν τη ραγδαία βροχόπτωση και έφθασαν μέχρι την Παναγούλα Μπανάτου για μιαν επιπλέον σύναξη ποιότητας.

Τέλος, αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι για το μουσικό μέρος της εν λόγω εκδήλωσης υπήρξαν και οι ακόλουθοι Χορηγοί, τους οποίους το Κέντρο Λόγου ευχαριστεί θερμά: Συνετός Ford, Νάρκισσος Ζαχαροπλαστεία, Κωστή Διονυσία Διεκπεραιώσεις, Ενδύματα-υποδήματα Φρου-Φρου και Ευστάθιος Μπετίνης (ΟΔΑΖ).


[Φωτορεπορτάζ: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας]

Εορτασμός για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 στη Μητρόπολη Ζάμπιας και Μαλάουι

Με την ευκαιρία του εορτασμού της Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, το πρωί της Κυριακής 30 Οκτωβρίου 2016, στον Ιερό Ναό Αγ. Αλεξάνδρου Λουσάκα της Ζάμπιας, τελέστηκε Πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του εκπροσώπου της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄ και απεσταλμένου Εξάρχου στην Ιερά Μητρόπολη Ζάμπιας και Μαλάουι Σεβασμ. Μητροπολίτου Καμερούν κ. Γρηγορίου και του οικείου ποιμενάρχου Σεβασμ. κ. Ιωάννου.
Παρευρέθησαν οι Γενικοί Πρόξενοι της Ελλάδος κ. Μιχαήλ Κρούπνικ και της Κύπρου κ. Χρήστος Σπάϊρον, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Λουσάκα κ. Ανδρέας Δάμαλης καθώς και πλήθος ευσεβών Ελλήνων αλλά και λοιπών Ορθοδόξων, που διαμένουν στην πόλη της Λουσάκα και στις γύρω περιοχές.
Επακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση Στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων της Ελληνικής Κοινότητας Λουσάκα, στην μνήμη όλων εκείνων οι οποίοι θυσιάστηκαν για την Ελευθερία, από τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος κ. Μιχαήλ Κρούπνικ, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Λουσάκα κ. Ανδρέα Δάμαλη, καθώς και από μαθητές του νεοσυσταθέντος Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας της Λουσάκα.
Στη συνέχεια, τα παιδιά της Παροικίας με την καθοδήγηση του πατέρα Ιωάννη Φλώρου, που υπηρετεί ως δάσκαλος στο Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας της Λουσάκα και ως Ιερέας στον Ιερό Ναό του Αγίου Αλεξάνδρου, πραγματοποίησαν την σχολική τους εορτή και απήγγειλαν εορταστικά ποιήματα, στο τέλος των οποίων καταχειροκροτήθηκαν από τους παρευρισκόμενους.

Πανηγυρικός Εορτασμός του «ΟΧΙ» στο ΒΔ Λονδίνο

του Πρωτοπρ. Αναστασίου Δ. Σαλαπάτα
Harrow - Λονδίνο 
Στον μεγαλοπρεπή νεόδμητο Ι.Ν. των Αγ. Παντελεήμονος του Ιαματικού και Παρασκευής της Αθληφόρου, στο Harrow του ΒΔ Λονδίνου, τελέσθηκε την Κυριακή 30η Οκτωβρίου 2016 η επίσημη Δοξολογία, με σκοπό να τιμηθεί η Εθνική μας Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940!

Στη Δοξολογία παρευρέθησαν οι υπηρετούντες στο ΝΑΤΟ Έλληνες Αξιωματικοί του Πολεμικού μας Ναυτικού, Αντιπλοίαρχοι Εμμανουήλ Μαμουζέλος και Παναγιώτης Μηλιάς και ο Ανθυπασπιστής Ιωάννης Χρονάκης, με τις οικογένειές τους. Ο Αντιπλοίαρχος Εμμανουήλ Μαμουζέλος εκφώνησε με ιδιαίτερη έμπνευση και γλαφυρότητα τον Πανηγυρικό λόγο της ημέρας! Η εθνική υπερηφάνεια του εκκλησιάσματος ανήλθε στα ύψη!

Ο ομιλητής στην ομιλία του προσπάθησε να ανασυνθέσει με συντομία τα ιστορικά γεγονότα του έπους του ’40, σεβόμενος το ακροατήριο και την ιστορική αλήθεια.

Μεταξύ άλλων  αναφέρθηκε:

- Στoν  διπλό εορτασμό με εθνικό και θρησκευτικό χαρακτήρα.

- Στην συμβολή τόσο του Ελληνικών  Ενόπλων Δυνάμεων της εποχής (Στρατός Ξηράς, Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό, Πολεμική Αεροπορία), αλλά και στη συμβολή των Κυπρίων Αγωνιστών και Αγωνιστριών στο έπος του ’40.

Το απόσπασμα, από την πρωτότυπη αυτή ομιλία, σχετικά με την συμβολή των Ελλήνων Κυπρίων στον αγώνα κατά του φασισμού και ναζισμού, έχει ως εξής:

«Οι Κύπριοι αδελφοί μας ανέπτυξαν σημαντική δράση στον πόλεμο κατά του φασισμού και ναζισμού.

Το Κυπριακό Σύνταγμα, που αποτελούνταν από λόχους οδηγών, σκαπανέων, πεζικού, αποβατικών σκαφών και μηναχοκίνητων μονάδων, έγραψε λαμπρές σελίδες στην ιστορία του πολέμου και έλαβε μέρος σε μάχες όπως του Κασσίνο στην Σικελία και στην μάχη της Αβησσυνίας, μεταφέροντας τρόφιμα και πολεμοφόδια αψηφώντας τον καταιγισμό από σφαίρες και εκρηκτικά.

Στο Αλβανικό μέτωπο το σώμα το Κυπρίων σκαπανέων του Μηχανικού βοήθησε στην μεταφορά εφοδίων στην πρώτη γραμμή του μετώπου και συνέβαλε στην κατασκευή αεροδρομίων και δρόμων. Επίσης Κύπριοι ενίσχυσαν το έμψυχο δυναμικό των αποβατικών σκαφών του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού.

Τέλος, δεν θα πρέπει να λησμονήσουμε τη συμβολή των  Κυπρίων γυναικών στην Αντίσταση προσφέροντας τις υπηρεσίες τους μετά από κατάλληλη εκπαίδευση είτε ως τηλεφωνήτριες μηχανικοί, μεταφράστριες, οδηγοί αλλά και συμμετέχοντας στη λεγόμενη Women's Auxiliary Air Force (WΑΑF) ως τηλεγραφήτριες, χειρίστριες radar, και στην συλλογή πληροφοριών εχθρού».

Ο ομιλητής ολοκλήρωσε τον εμπνευσμένο λόγο του με το μήνυμα της 28ης Οκτωβρίου 1940 για τις νεώτερες γενιές, λέγοντας:

«Η Δημοκρατία, η Ελευθερία, η Δικαιοσύνη, η Αξιοπρέπεια είναι ιδεώδη αθάνατα, είναι δυνάμεις ακατάλυτες. Θριάμβευσαν ανά τους αιώνες και θα εξακολουθούν να θριαμβεύουν όσο υπάρχουν αθάνατες Ελληνικές ψυχές, ανένδοτες να καταπνίξουν το θάρρος τους, να στραγγαλίσουν την Ανδρεία τους, ν' απαρνηθούν την Ελευθερία τους.

Ας είναι ευλογημένες οι στιγμές εκείνης της ημέρας και η ανάμνηση τους ας αποτελέσει για το Έθνος το αιώνιο έμβλημα αδιάσπαστης ενότητας και σύμπνοιας και αιώνια πηγή των υψηλότερων και ευγενέστερων υπέρ της ανθρωπότητας εμπνεύσεων.

Ζήτω η 28η Οκτωβρίου!
Ζήτω η αθάνατη ελληνική ψυχή!»

Κατόπιν, όλοι στάθηκαν όρθιοι και έψαλλαν με δυνατή φωνή και πατριωτικό παλμό τον Εθνικό μας Ύμνο!

Ακολούθησε δεξίωση στην Κοινοτική Αίθουσα, με πλούσια και εύγευστα κεράσματα, την οποία επιμελήθηκαν και προσέφεραν ο Πρόεδρος της Κοινότητας Δρ. Σεραφείμ Κυριακίδης και η Πρόεδρος της Βοηθητικής Αδελφότητας Κυριών κα. Αλεξάνδρα Κωνσταντίνου. 

Χειροτονία Πρεσβυτέρου στη Μητρόπολη Μουάνζας της Τανζανίας

Κυριακή, 30 Οκτωβρίου 2016, στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Μουάνζας, προεξάρχοντος του οικείου Μητροπολίτου Σεβ. Μουάνζας κ. Ιερωνύμου, ετελέσθη η χειροτονία σε Πρεσβύτερο του ιθαγενούς Διακόνου Θεοδώρου (κατά κόσμον Gaspar) Kayungi, εγγάμου και πατέρα τριών τέκνων, αποφοίτου της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. 


Ευχές του Πατριάρχου Μόσχας προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη για τα 25χρονα της Πατριαρχίας του


Τῷ Παναγιωτάτῳ Ἀρχιεπισκόπῳ Κωνσταντινουπόλεως Νέας Ρώμης καὶ Οἰκουμενικῷ Πατριάρχῃ κῳ κῳ Βαρθολομαίῳ

Παναγιώτατε, ἀγαπητὲ ἐν Κυρίῳ Ἀδελφὲ καὶ Συλλειτουργὲ ἔμπροσθεν τοῦ Ἱεροῦ Θυσιαστηρίου,
          Ἐπὶ τῇ εὐσήμῳ ἐπετείῳ τῆς εἰκοσιπενταετίας ἀπὸ ἐκλογῆς καὶ ἀναρρήσεως Αὐτῆς εἰς τὸν Θρόνον τῶν Παναγιωτάτων Πατριαρχῶν Νέας Ρώμης ἀπευθύνω πρὸς Αὐτὴν ἀδελφικὸν χαιρετισμὸν καὶ ἐκφράζω τὰς ἐγκαρδίους μου συγχαρητηρίους προσρήσεις.
          Πρὸ εἰκοσιπενταετίας ὁ Δεσπότης τοῦ κόσμου, ὁ ἐν σοφίᾳ προνοῶν διὰ τὴν Ἐκκλησίαν Αὐτοῦ, ἐπέθηκεν ἐπὶ τῶν ὤμων Αὐτῆς τὸν μετὰ πολλοῦ κόπου καὶ μόχθου συνδεδεμένον σταυρὸν τῆς Πατριαρχίας. Ἔχει καταξιωθεῖ Αὕτη ἵνα καταλάβῃ τὴν περιβεβλημένην τὴν διαχρονικὴν δόξαν τῶν κατασχόντων ταύτην καθέδραν μεγάλων διδασκάλων καὶ Ἱεραρχῶν: Ἰωάννου τοῦ Χρυσοστόμου, Γρηγορίου τοῦ Θεολόγου καὶ λοιπῶν τῶν εὐαρεστησάντων τῷ Κυρίῳ ἀνδρῶν. Τὸν καλὸν ἀγῶνα τῆς πίστεως (Α’ Τιμ. 6.12) τῶν μακαρίων προκατόχων Αὐτῆς ὁρῶσα καὶ ἐνθυμουμένη τὰς θλίψεις καὶ τὰς στερήσεις, ἅς ὑπέφερον, προθύμως, ἔχουσα κατὰ νοῦ τὸ ὄφελος τῆς Ἐκκλησίας καὶ μὲ σταθερὰν τὴν ἐλπίδα εἰς τὸν Θεὸν, Αὕτη ἀσκεῖ τὸ Πρωθιεραρχικὸν Αὐτῆς ἔργον καὶ ἀντιμετωπίζει διαφόρους πειρασμοὺς.
          Τὸ μακρύ χρονικό διάστημα τῆς Πρωθιεραρχίας Αὐτῆς ἐσηματοδοτήθη μὲ δυναμικὴν μαρτυρίαν τῆς Ὀρθοδόξου πίστεως εἰς ἀλλοθρήσκους, μὲ πολλὰς προσπαθείας ἑδραιώσεως τῆς εἰρήνης καὶ ἀρμονίας μεταξύ τῶν λαῶν, μὲ ἄοκνον φροντίδα διὰ τὴν προστασίαν τῆς ἀνθρωπίνης ζωῆς, τοῦ περιβάλλοντος καὶ πάσης τῆς θείας δημιουργίας. Τοιαύτη ἡ πολυσχιδὴς δράσις τῆς ἐν Κωνσταντινουπόλει Ἁγιωτάτης Ἐκκλησίας ἀπολαμβάνει τῆς προσηκούσης ἀναγνωρίσεως ὄχι μόνον ἐντὸς, ἀλλὰ καὶ ἐκτὸς τοῦ χριστιανικοῦ κόσμου, ἀκόμη καὶ χάριν εἰς τὰ χαρίσματα μὲ τὰ ὁποῖα ὁ Θεὸς ἐπροίκισεν Αὐτὴν καὶ τὰ ὁποῖα ἐπιδιώκει Αὕτη ἵνα πολλαπλασιάζει παντοιοτρόπως.
          Ἐκτιμῶ ἰδιαιτέρως τὸν πάντοτε ἀδελφικὸν καὶ ἐποικοδομητικὸν χαρακτῆρα τῆς προσωπικῆς μεθ’Αὐτῆς ἐπικοινωνίας, τὸν ἀμετάκλητον ἀπὸ πολλῶν δεκαετιῶν τῆς γνωριμίας ἡμῶν, καὶ τῆς στενοτάτης συνεργασίας ἐπ’ἀγαθῷ τῶν ἡμετέρων Ἐκκλησιῶν καὶ ὅλης τῆς Ὀρθοδοξίας.
Κατά τήν εὔσημον διὰ τὸ Πλήρωμα τῆς Κωνσταντινουπολίτιδος Ἐκκλησίας ταύτην ἡμέραν προσευχητικῶς εὔχομαι τῇ Ὑμετέρᾳ Παναγιότητι, ὅπως ὁ Κύριος ἐπιδαψιλεύῃ Αὐτῇ βοήθειαν εἰς τὸ περαιτέρω Πατριαρχικὸν λειτούργημα Αὐτῆς κὰι ἐπιχορηγήσῃ εἰρήνην ψυχῆς καὶ ἀστείρευτον χαρὰν ἐν Πνεύματι Ἁγίῳ.

Πολλὰ καὶ ἀγαθὰ Αὐτῆς ἔτη!

Μετὰ τῆς ἀδελφικῆς ἐν Χριστῷ Ἰησοῦ ἀγάπης, διατελώ.

† ὁ Μόσχας καί  Πασῶν τῶν Ρωσσιῶν
Κύριλλος 

Αρχιερατική Λειτουργία στον Ναό του Αγίου Γεωργίου Αδριανουπόλεως

Κυριακή, 30 Οκτωβρίου 2016. Θεία Λειτουργία στον παλαίφατο Ναό του Αγίου Γεωργίου του Tροπαιοφόρου Αδριανουπόλεως, λειτουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλοχίου. Παρέστησαν ευάριθμοι πιστοί εξ Ελλάδος και Βουλγαρίας. Η Πρόξενος κυρία Εύη Χαριτίδου παρέστη για άλλη μια φορά στη Λειτουργία, καθώς και η Υποπρόξενος της Βουλγαρίας στην Αδριανούπολη.