e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

Η Σύναξη των Παμμεγίστων Ταξιαρχών αύριο (8/11) στο φερώνυμο Παρεκκλήσιο του Μπανάτου


Εφιστούμε την προσοχή των αναγνωστών μας για την αυριανή εορτή των Αγίων Ασωμάτων Ουρανίων Δυνάμεων, στο γραφικό ενοριακό Παρεκκλήσιο των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, πίσω ακριβώς από το Κοιμητήριο Μπανάτου. 

Έτσι, αύριο το πρωί (Τρίτη, 8.11.2016) θα τελεσθεί εκεί ο Όρθρος με Αρτοκλασία, η επίσημη Θεία Λειτουργία με κήρυγμα του θείου λόγου και Κτητορικό Μνημόσυνο (από ώρα 8 έως 10.15 π.μ.).

Όσοι πιστοί, προσέλθετε!!!


Η σφαγή της Μαρίας Κοντονή-Crumb στο ελληνικό τηλεοπτικό κανάλι "Ε" [video]

Εσπέρας 7ης Νοεμβρίου 2016, στο κανάλι "Ε" και στην εκπομπή "LiveNews" του Νίκου Ευαγγελάτου. Μιλά ο πατέρας της δολοφονημένης, Τάκης Κοντονής (και όχι Νίκος, που αναφέρει το ρεπορτάζ), ο οποίος διεκτραγωδεί το ενδοοικογενειακό έγκλημα, που συνέβη στον "άγγελό" του, όπως χαρακτηρίζει την αδικοχαμένη κόρη του. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κηδεία της θα γίνει μεθαύριο το πρωί, Τετάρτη (9.11.2016), ώρα Η.Π.Α.

[Στις φωτογραφίες -από το facebook- που ακολουθούν, η αξέχαστη Μπανατιώτισσα Μαρία, με τα δύο παιδιά της και τον φονιά σύζυγό της]
Νέο ναό απέκτησε η Μητρόπολη Σουηδίας στην πόλη Kalmar

Επιμέλεια πληροφοριών από σουηδικά ΜΜΕ: π. Π. Καποδίστριας


Ευρισκόμενος αυτές τις μέρες στο Καλμάρ ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναβίας, για μιαν ακόμη ποιμαντική επίσκεψη, επισκέφτηκε τον μικρό ναό, τον οποίο παραχωρεί στην κυριότητα της τοπικής Ελληνορθόδοξης Μητροπόλεως η Σουηδική Εκκλησία, για να καταστεί Ορθόδοξος Ναός, που θα δύναται να εξυπηρετεί λειτουργικώς, όχι μόνο τους Έλληνες, αλλά και τους Ρώσους, Σέρβους, Ουκρανούς, Γεωργιανούς. Ο κ. Κλεόπας, ανάμεσα στους συνεργάτες του είχε τον Ορθόδοξο ιερέα π. Χρήστο Λέτσιο και την κ. Μαρία Κεχαγιά.

Το παραχωρούμενο λευκό εκκλησάκι, που φαντάζει στον ήλιο του φθινοπώρου, χρειάζεται σημαντικές παρεμβάσεις, κυρίως στο εσωτερικό του, διότι τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείτο ως αποθήκη. Αξίζει όμως να αναφερθεί ότι κείται εντός του Κοιμητηρίου του Καλμάρ, σχεδιάστηκε από τον πρώτο και θρυλικό αρχιτέκτονα της πόλης, τον J. Fred Olsen και ολοκληρώθηκε το 1911. Άξιο λόγου επίσης είναι ότι σημαντική βοήθεια στις διαπραγματεύσεις παραχώρησης δίνει ο ιερέας της Σουηδικής Εκκλησίας Peter Wänehag, ο οποίος σέβεται πολύ τους Έλληνες.

Οι Έλληνες στην πόλη έχουν εγκατασταθεί από το 1960 και σήμερα είναι περί τους 700. Η τοπική σουηδική κοινωνία τους εκτιμά ιδιαίτερα και τους έχει εντάξει ως φιλοπρόοδα στοιχεία στους κόλπους της. Αγαπούν όμως και τον νέο Ορθόδοξο Επίσκοπο Σεβ. κ. Κλεόπα, στην δε επίσκεψή του εκεί, παραστάθηκαν οι κυριότερες αρχές και εξουσίες του Καλμάρ.

Πατριαρχική Χοροστασία στον πανηγυρίζοντα Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Σωσθενίου Κωνσταντινουπόλεως

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
Ἐκκλησιαστικαί εἰδήσεις

Α. Θ. Παναγιότης Πατριάρχης, ἐπί τῇ ἑορτῇ τῆς Συνάξεως τῶν Ἀρχιστρατήγων Μιχαήλ καί Γαβριήλ καί τῶν λοιπῶν Ἀσωμάτων Δυνάμεων, ἐχοροστάτησεν ἐν τῷ πανηγυρίζοντι. Ναῷ τῶν Παμμεγίστων Ταξιαρχῶν τῆς Κοινότητος Σωσθενίου, κατά τόν Ἑσπερινόν τῆς ορτῆς, τήν Δευτέραν, 7ην Νοεμβρίου, καθ᾿ ὅν τόν θεῖον λόγον ἐκήρυξεν Πανοσιολ. Μ. Ἐκκλησιάρχης κ. Βενιαμίν.

Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι Σεβ. Μητροπολίτης Σηλυβρίας κ. Μάξιμος, ὁ Ἐξοχ. Πρέσβυς κ. Εὐάγγελος Σέκερης, Γεν. Πρόξενος τῆς Ἑλλάδος ἐν τῇ Πόλει, καί πιστοί ἐντεῦθεν.

Μετά τήν ἀπόλυσιν ὡμίλησαν Σεβ. Μητροπολίτης Μυριοφύτου καί Περιστάσεως κ. Εἰρηναῖος, Ἐπόπτης τῆς Περιφερείας Βοσπόρου, καί Πατριάρχης, ἀναφερθείς εἰς τήν παρουσίαν τοῦ φύλακος Ἀγγέλου εἰς τήν ζωήν τῶν ἀνθρώπων καί ἐπικαλεσθείς τήν ἐνίσχυσιν καί προστασίαν τῶν Ἀσωμάτων Δυνάμεων ἐπί πάντας.

Ἐπηκολούθησε δεξίωσις.