e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016

Η Κυριακή Η΄ Λουκά και η μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου εν Βανάτω


Πρωί Κυριακής, 13ης Νοεμβρίου 2016, στον Ναό της Φανερωμένης Μπανάτου


Η Ζάκυνθος κήδεψε τη Μάχη Μουζάκη, την αγέρωχη ποιήτριά της [φωτογραφίες]


Σήμερα το απομεσήμερο, Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016, στον Ναό του Αγίου Γερασίμου των Κήπων της Ζακύνθου, εψάλη η Εξόδιος Ακολουθία για την σημαντικότερη Ποιήτρια της Ζακύνθου καθ' όλο τον 20ό αιώνα, τη ΜΑΧΗ ΜΟΥΖΑΚΗ. Η Ποιήτρια, στην προχωρημένη ηλικία των 96 ετών, διέβη στην αιωνιότητα λίγες ημέρες πριν, στις 9 Νοεμβρίου τ.έ. 

Πολλοί γνωστοί και φίλοι, άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών της Ζακύνθου, ευαίσθητοι συνοδίτες της Μάχης Μουζάκη στην Τέχνη του Λόγου ήταν παρόντες, αποτίοντας με την παρουσία τους φόρο αγάπης και ευγνωμοσύνης προς την αγέρωχη και αγαπημένη Αρχόντισσα των Κήπων του νησιού, συλλυπούμενοι πλάι στον γιο της Τάσο, την αδελφή της και τις οικογένειές τους. Στην Ακολουθία προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, με τον οποίον η μεταστάσα διατηρούσε ιδιαίτερη φιλία από την περίοδο των Σεισμών του 1953 μέχρι το τέλος.  

Συγκινητικούς και από καρδίας επικηδείους εκφώνησαν: ο Μητροπολίτης Δωδώνης, εκ μέρους των Ποιητών της Ζακύνθου ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας και ο Διονύσης Σέρρας, οι δε Γιώργος Φιορεντίνος (φιλόλογος) και η ανεψιά της μεταστάσης Ντιάνα Χαϊκάλη-Χειμαριού (κοινωνιολόγος και δημοσιογράφος) ανάγνωσαν ποιήματα της Μουζάκη. 

Τέλος, καθώς ο στοργικός ήλιος του Νοεμβρίου οδηγείτο στην δύση του, στην οροσειρά του Βραχιώνα, η ΜΑΧΗ ΜΟΥΖΑΚΗ ετάφη στο Νότιο Κοιμητήριο της πόλης του Τζάντε, στα χώματα που με πολλή περιπάθεια λάτρεψε και ύμνησε. 

[Φωτορεπορτάζ: Σπύρος Νέγκας και π. Παναγιώτης Πόθος]


Πατριαρχική Χοροστασία από του παραθρονίου επί τη μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου

Φωτογραφίες: Yani KayakoparanἩ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Πατριάρχης, ἐχοροστάτησεν ἐν τῷ Π. Πατριαρχικῷ Ναῷ ἀπό τοῦ Παραθρονίου, κατά τήν Θείαν Λειτουργίαν ἐπί τῇ ἑορτῇ τοῦ ἐν Ἁγίοις πατρός ἡμῶν Ἰωάννου τοῦ Χρυσοστόμου, Ἀρχιεπισκόπου Κων/πόλεως, τήν Κυριακήν, 13ην Νοεμβρίου.
Ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Πατριάρχης, τήν μεσημβρίαν τῆς Κυριακῆς, 13ης Νοεμβρίου, ἐπεσκέφθη ἐν τῷ Ἱ. Ναῷ τοῦ Ἁγίου Νικολάου Τόπκαπι τόν ἑορτάσαντα τά ὀνομαστήριά του Σεβ. Μητροπολίτην Μύρων κ. Χρυσόστομον καί συνεχάρη καί ηὐχήθη αὐτῷ ἀδελφικῶς τά εἰκότα.

Η πανήγυρις του Ορθόδοξου Μητροπολιτικού Ναού των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Βρυξελλών


Βρυξέλλες - Με λαμπρότητα εορτάστηκε και φέτος η εφέστιος πανήγυρις του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Βρυξελλών, της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου και Εξαρχίας Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου. Κατά το εκκλησιαστικό ημερολόγιο, η μνήμη της Συνάξεως των Αρχιστρατήγων Μιχαήλ και Γαβριήλ και των λοιπών Ασωμάτων Δυνάμεων τελείται την 8η του μηνός Νοεμβρίου, ωστόσο λόγω της εργάσιμης ημέρας, η πανήγυρις μεταφέρθηκε την πρώτη Κυριακή μετά την εορτή. Έτσι, την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016, τελέσθηκε η Θ. Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Μητροπολιτικό Ναό, προεξάρχοντος του Σεβασμ. Μητροπολίτου Γερμανίας κ. Αυγουστίνου, ευγενώς προσκληθέντος προς τούτο από τον Σεβασμ. Μητροπολίτη Βελγίου κ. Αθηναγόρα.

Στη Θ. Λειτουργία έλαβαν μέρος: ο επιχώριος Σεβασμ. Μητροπολίτης Βελγίου κ. Αθηναγόρας, οι Πανιερώτατοι Αρχιεπίσκοπος κ. Σίμων (Πατριαρχείο Μόσχας), Μητροπολίτης Αχαΐας κ. Αθανάσιος (Διευθυντής τοῦ Γραφείου της Εκκλησίας της Ελλάδος παρά τη Ευρωπαική Ενώση), Αρχιεπίσκοπος Τελμησού κ. Ιώβ (Οικουμενικού Πατριαρχείο) και οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοπος κ. Δοσίθεος (Πατριαρχείο Γεωργίας), Επίσκοπος Αριανζού Βαρθολομαίος (Μητροπόλεως Γερμανίας - Οικουμενικό Πατριαρχείο) και Χωρεπίσκοπος Νεαπόλεως κ. Πορφύριος (Διευθυντής τοῦ Γραφείου της Εκκλησίας της Κύπρου παρά τη Ευρωπαική Ενώση).

Τον θείο λόγο εκήρυξε ο Μητροπολίτης Γερμανίας, αναφερθείς εκτενώς στην μαρτυρία της Ορθοδοξίας σε μια Ευρώπη που κλυδωνίζεται από τις σύγχρονες προκλήσεις, στην Ορθοδοξία, που μπορεί να δώσει λύσεις στο αδιέξοδο του σύγχρονου ανθρώπου, ελευθερώνοντάς τον από τα πολλά και δυσβάσταχτα προβλήματα που τον ταλαιπωρούν.

Στη Θ. Λειτουργία παρέστησαν ο Εξοχ. Πρέσβυς κ. Ανδρέας Παπασταύρου, Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδος παρά τη Ευρωπαϊκή Ενώσει, και ο Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος κ. Αργύριος Μακρής, ο κ. Βασίλειος Κατακαλίδης, Α´ Σύμβουλος της Ελληνικής Πρεσβείας στο Βέλγιο, η Διευθύνουσα του Προξενικού Γραφείου της Ελλάδος στις Βρυξέλλες κα Ελένη Πετρουλά, εκπρόσωποι των Στρατιωτικών Αρχών της Ελλάδος εν Βελγίω με επικεφαλής τον Αντιστράτηγο κ. Νικόλαο Ζαχαριάδη και τον Υποναύρχο κ. Σπυρίδωνα Κονιδάρη, η Οσιολ. Γερόντισσα Ιωάννα, Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Γεννεσίου της Θεοτόκου Άστεν (Ολλανδία), μετά της συνοδείας αυτής, πρόεδροι φορέων και εθνικοτοπικών συλλόγων, καθώς και πλήθος πιστών.

Στο τέλος της Θ. Λειτουργίας ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Βελγίου κ. Αθηναγόρας ευχαρίστησε πρωτίστως τον Άγιο Θεό που χάρισε για μια ακόμη φορά την ευκαιρία Ευχαριστιακής Συνάξεως εις τιμήν και μνήμην των προστατών της πόλεως των Βρυξελλών, Αρχιστρατήγων Μιχαήλ και Γαβριήλ, και εν συνεχεία τον κλεΐσαντα με την παρουσία του την πανήγυρη Μητροπολίτη Γερμανίας, ανταποκριθέντα στην πρόσκληση του, πολιό και σεβάσμιο Ιεράρχη του Οικουμενικού Θρόνου, ποιμένα καλό και σοφό οιακοστρόφο της ομόρου επαρχίας, τους λοιπούς αγίους Αρχιερείς, τους εκπροσώπους των Διπλωματικών και Στρατιωτικών Αρχών, τους ιερείς και επιτρόπους του Μητροπολιτικού Ναού, που συνέβαλαν στην άρτια οργάνωση της πανηγύρεως, καθώς και τους πιστούς που κατέκλυσαν τον Ναό.

Στην αντιφώνησή του ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος, ευχαρίστησε τον Σεβασμ. Μητροπολίτη Βελγίου κ. Αθηναγόρα για την φιλάδελφη πρόσκλησή του, και του απηύθυνε θερμούς συγχαρητηρίους λόγους για τη διακονία του στην επαρχία του Μπενελούξ, αναφερόμενος στην εν Αγίω Πνεύματι προ τριετίας εκλογή του, στην οποία και ο ίδιος μετείχε ως Συνοδικός Ιεράρχης, χαρακτηρίζοντας τον κ. Αθηναγόρα ως καύχημα της Μητρός Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως. Τέλος, με την σοφία και την πλούσια εμπειρία που τον διακρίνουν, χαιρέτησε τον εν Βελγίω Απόδημο Ελληνισμό, τονίζοντας τον σημαίνοντα ρόλο που οφείλει να διαδραματίσει στην Ευρώπη, προσαρμοζόμενος στην σύγχρονη πραγματικότητα, χωρίς όμως να χάσει τις ρίζες και την ταυτότητά του.

Η πανήγυρις ολοκληρώθηκε με την καθιερωμένη δεξίωση στο πολιτιστικό κέντρο του σχολείου Sint-Jan Berchmans College, όπου επτά Ελληνικοί Εθνικοτοπικοί Σύλλογοι των Βρυξελλών παρουσίασαν χορούς από όλη την Ελλάδα.