e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017

Έτοιμος ο "Ιορδάνης" και τα "λουστίκια" στην περιώνυμη Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Πάτμου

Φωτορεπορτάζ: π. Β.














Ο "Ιορδάνης", στα τελετουργικά της ιεράς νήσου Πάτμου, ισοδυναμεί με την κατασκευή "πάρκου" στη Ζάκυνθο, για την Βάφτιση του Τιμίου Σταυρού, κατά τον Μεγάλο Αγιασμό. 

"Λουστίκια" είναι τα δώρα, τα οποία προσφέρει ο κάθε Μοναχός στη Μονή της Πάτμου, όταν, το απόγευμα της παραμονής των Θεοφανίων έρχονται οι Πατέρες για να αγιάσουν το κελί του. Αντί δηλαδή άλλου φιλοδωρήματος προσφέρει το "λουστίκι"

Η λέξη μάλλον προέρχεται από το λούσιμο του Χριστού, δηλαδή τη βάπτισή Του. Τα παλαιότερα χρόνια έδιναν ένα πορτοκάλι ή λίγους ξηρούς καρπούς. Στα νεότερα χρόνια οι Πατέρες διακοσμούν κάποιο γυάλινο ή ασημένιο σκεύος, στολισμένο και γεμισμένο με ξηρούς καρπούς, που τα προσφέρουν στους Πατέρες που θα φθάσουν για τον αγιασμό του κελιού. Μέσα βάζουν ξηρούς καρπούς, λόγω της νηστείας της παραμονής των Φώτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: