e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 18 Αυγούστου 2017

Τα παιδιά της "Υακίνθης" προσδίδουν φρεσκάδα νεότητας στο Πανηγύρι τση Παναγούλας Μπανάτου
















Γράφει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας

Το Πανηγύρι του Μπανάτου 2017 ανήκει πια στην ιστορία του μικρού τόπου μας και ήδη όλοι μιλούν για την πιο επιτυχημένη εορτή των τελευταίων δεκαετιών της περιφέρειάς μας. Όμως χρειάζεται να επισημανθεί η συνεισφορά ενός σώματος ανθρώπων, οι οποίοι συνετέλεσαν και συντελούν κάθε χρόνο καθοριστικά στην αισθητικά άψογη παρουσία της Λιτανείας της Παναγούλας και του θεομητορικού Επιταφίου. Πρόκειται για το Μουσικοχορευτικό Συγκρότημα "Υακίνθη", το οποίο δραστηριοποιείται επί δεκαετίες στην περιοχή μας (έδρα έχει το Μπανάτο), με ιδρυτή και ακούραστο δάσκαλο τον εκπαιδευτικό και κατεξοχήν αφοσιωμένο παραδοσιακό άνθρωπο του καιρού και του τόπου μας κ. Νίκο Αρβανιτάκη

Τα παιδιά της "Υακίνθης", ντυμένα παραδοσιακές στολές, προσέδωσαν κι εφέτος στο Πανηγύρι τση Παναγούλας, φρεσκάδα νεότητας. Που σημαίνει ότι η Παράδοση περνά ήπια στους νεότερους και βηματίζει προς το μέλλον με φιλικό -όχι εξαναγκαστικό- τρόπο. Τα παιδιά, κορίτσια και αγόρια, πλαισίωσαν το περίπυστο Κόνισμα τση Παρθένας τση Κυράς ως Μυροφόρες Της, σήκωσαν το "μπαλδακί" (:την βελούδινη Ουρανία) που σκέπαζε το μικρό Κόνισμα και, αφού έληξαν τα εκκλησιαστικά, χόρεψαν στο πλάτωμα -με κέφι και χαμόγελο- ενδεικτικούς χορούς των Επτανήσων και όχι μόνον, ευφραίνοντας τους πολυπληθείς πανηγυριστές και καταχειροκροτούμενα με θέρμη! 

Έτσι το Πανηγύρι τση Παναγούλας του Μπανάτου, κλείνοντας ήδη το 12ο έτος της νεότερης εκδοχής του, κατόρθωσε να εντάξει και αφομοιώσει περισσότερη και ουσιαστικότερη Παράδοση, διδάσκοντας έτσι όσους το παρακολούθησαν ότι δεν αποτελεί κάτι το αποστεωμένο ή γραφικό, αλλά έχει την δυναμική να προσδώσει στους συμμέτοχους χαρά, ποιότητα, ζωή και νιάτα. Γι' αυτό, άλλωστε, συγκεντρώνει κάθε χρόνο νεότερους και πολυπληθέστερους φίλους!

Δεν υπάρχουν σχόλια: